Soçi’den sonrası

24 Kasım 2015’te başlayan Rusya ile uçak krizi sona erdi. Ankara - Moskova hattında normalleşme süreci başladı.

İki devlet başkanı Tayyip Erdoğan ile Vladimir Putin’in dünkü telefon görüşmesinin ardından, iki ülke dışişleri bakanları bugün Soçi’de bir araya gelecek.

***

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ‘un son yüz yüze teması yaklaşık 7 ay önce Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da gerçekleşmişti.

Çavuşoğlu’nun Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) toplantısı için gittiği Belgrad’daki temaslarını yerinde izleyen gazetecilerden biriydim.

Lavrov ile yaptığı görüşmenin ardından buluştuğumuz Çavuşoğlu’nun o gün söylediklerini, 5 Aralık 2015 günü bu köşeden aktarmıştım.

( http://www.gazetevatan.com/murat-celik-891317-yazar-yazisi-en-onemlisi-diyalog-kanallarinin-acik-kalmasi/ )

Mevlüt Çavuşoğlu’nun o gün altını çizdiği nokta, Türkiye ile Rusya arasındaki diyalog kanallarının açık kalmasının önemiydi.

Nitekim bugün gelinen noktaya, işte o kanalların açık kalması sayesinde ulaşıldı.

Haberin Devamı

Soçi’den sonrası

Havada hareketlilik başlayabilir

Moskova ile Ankara arasındaki buzların erimesinin yaratacağı olumlu hava, elbette başta turizm ile ithalat - ihracat olmak üzere birçok sektöre doğrudan yansıyacak.

Ancak husumetin sona ermesi ile birlikte sadece ikili ilişkiler yoluna girmeyecek. Sıcaklık sadece ekonomiye pozitif yansımayacak.

Rusya ile eski günlere dönmek, Türkiye’nin özellikle DAİŞ ile mücadele eden koalisyon güçleri içindeki hava etkinliği açısından da somut ve önemli bir gelişme.

Rusya’nın misilleme tehdidi nedeniyle Türk savaş uçaklarının Suriye’deki DAİŞ hedeflerine yönelik hava harekatı yapma imkanını yitirdiği biliniyor.

Şimdi bu tehdit de ortadan kalkacağına göre, Türk jetlerinin sınırın diğer tarafındaki terörist unsurları hedef almasının önü açılmış olacak.

PKK’nın elindeki füzeler

Rusya ile ilişkilerin normalleşmesi, Türkiye’nin DAİŞ ile mücadele maksadıyla oluşturulan uluslar arası koalisyon içindeki etkinliğinin yeniden artmasını sağlayacak ama benzer bir olumlu gelişmeyi PKK tehdidi konusunda söylemek mümkün görünmüyor.

Haberin Devamı

PKK’nın elinde çok sayıda gelişmiş Rus yapımı füze bulunduğu sır değil.

Terör örgütü, 13 Mayıs 2016 tarihinde, Hakkari’nin Çukurca ilçesi Çığlı bölgesinde, TSK’nın bir Süper Kobra helikopterini düşürdü.

İki helikopter pilotunun şehit olduğu bu saldırıda kullanılan, karadan havaya, ısı güdümlü, Rus yapımı SA-18 füzesiydi.

( http://www.gazetevatan.com/murat-celik-945750-yazar-yazisi-helikopteri-dusuren-o-fuze-mi-/ )

Ve o füzeyi, daha önce İstanbul Boğazı’ndan geçen Rus savaş gemisinin güvertesinde görmüştü Türkiye ve bütün dünya.

***

Türkiye ile Rusya yedi aydan fazla bir süreyi karşılıklı kayıplarla harcadı. Şimdi o tecrübe ile yeni bir döneme giriyor, daha doğrusu eski iyi günlerine dönüyor iki ülke. Fakat dediğim gibi, Rus yapımı güdümlü füzeler, hâlâ terör örgütü PKK’nın elinde ve bu gerçek uzunca bir süre daha değişmeyecek.

Jetler DAİŞ hedeflerine yönelik olarak artık uçabilecek belki ama helikopterler terörle mücadelenin sürdüğü bölgelerdeki füze tehdidinden olumsuz etkilenmeye devam edecek.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR