İsrail, Rusya... Yeni dönem gündemi

Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Merkezi’nde, geleneksel bir iftar yemeğindeydik önceki akşam.

İktidar Partisi’nin Dış İlişkiler Başkanlığı’nın Ankara’daki yabancı misyon şeflerine verdiği iftar yemeğine, kabine üyelerinin neredeyse tümü ve Başbakan Binali Yıldırım da katıldı.

***

Gözler, Rusya’nın Ankara Büyükelçisi’ni aradı salonda. Andrey Gennadiyeviç Karlov icabet etmedi davete. Ev sahibi Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker’e sordum Rus Elçisi’nin durumunu; “Gelmeyeceğini bildirdi” yanıtını aldım.

Akşamın ikinci merakla takip edilen ismi ise salondaydı. İsrail’in Ankara’daki en yetkili diplomatı, maslahatgüzar Amira Oron Başbakan Binali Yıldırım’a hem daveti hem de önceki gün yaptığı konuşma için teşekkür etti. Oron’un yüzü gece boyu güldü. Hükümet üyeleriyle sıcak sohbetlerine şahit olduk. Bir de, ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass ile uzun uzun konuşmasına...

Enerji Bakanı’ndan yeni dönem yorumu

İftar yemeğinde her masada aynı iki konu gündemdeydi: Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin normale dönmesi ve Ankara - Moskova hattında eski günlere dönüş sürecinin başlamış olması.

Haberin Devamı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile yan yana masalarda, sırt sırtaydık oturma düzeninde.

Dönüp sordum, “İsrail ile normalleşme, Filistin doğalgazı konusunda somut bir gelişmeyi de beraberinde getirecek mi?”

Gülümsedi ve “No comment (yorum yok)” dedi Bakan Albayrak.

“O zaman, böyle spesifik değil, genel olarak sorayım” diye devam ettim:

- Eş zamanlı olarak hem Rusya hem de İsrail ile iyi ilişkilere dönüş, genel manada nasıl yansır enerji alanında Türkiye’ye?

- Rusya ile yaşanan bu sorunlu dönemin, biliyorsunuz bize, yani enerji alanına zaten olumsuz bir yansıması olmadı. Yani turizm gibi somut bir etki olmadı enerji başlığında. Ama söylediğiniz şekilde, yani sektörler bazlı değil genel olarak, elbette pozitif etkisi olacak girilen yeni dönemin.

İftar yemeğinde, yabancı diplomatların en çok ilgi gösterdiği isimlerden biriydi Berat Albayrak. Konuklarıyla sohbet için masadan ayrılırken söylediği son bir önemli bir cümle ile bitireyim:

Haberin Devamı

- Hem Rusya hem de İsrail ile ilişkilerin düzelmesi konusunda büyük fotoğrafa dikkatlice bakmakta fayda var. Özellikle de ABD’nin, tarihinin en önemli seçim sürecini yaşadığını da göz önünde bulundurarak...

Albayrak’ın vurgu yaptığı bu nokta, Ankara’nın diplomasideki yol haritasını okumaya yardımcı olacaktır sanırım.

Ne isim ama...

Ak Parti Genel Merkezi’ndeki iftara katılan diplomatlar arasında biri vardı ki, diğer meslektaşlarından ayrılıyordu. Onun farkı ismiydi. İsminin uzunluğu...

İsrail, Rusya... Yeni dönem gündemi

Peru’nun Ankara Büyükelçisi Luis Manuel Santiago Marcovich Monasi’den söz ediyorum.

“Dayanamadım, masadaki isimliğinin fotoğrafını çektim Monasi’nin... İnsan bu isimle, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri olur” diye düşünerek...

DİĞER YENİ YAZILAR