AB’nin ‘iltica’ endişesi

Bakan Bozkır, AB’nin vizesiz Avrupa seyahati için terör tanımının değişmesi talebinin nedenini anlattı: Vize kalktığında, Türkiye’den gidecek olan çok sayıda kişi, Türkiye’deki mevcut terörle mücadele yasasına dayanarak siyasi iltica talebinde bulunabilir

Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır, Türk vatandaşlarının Avrupa’ya vizesiz seyahati konusundaki gelişmeleri değerlendirdi. Bazı gazetelerin Ankara temsilcilerinin sorularını yanıtlayan Bakan Bozkır, AB Komisyonu’nun kararında Türkiye’nin ilerleme kaydetmesi gerektiği belirtilen konulardan biri olan terörün tanımı konusunda şunları söyledi:

AB’nin ‘iltica’ endişesi

‘Konuşarak ikna edeceğiz’

“AB’nin 2002 yılında yayınladığı çerçeve karara göre Türkiye’deki terörle mücadele tanımının uydurulması konusu var. Terör ve terörist tanımının daha da daraltılmasını isteniyor. Bizde bugünkü ortamda Türkiye’de bununla ilgili bir şey yapmak uygun değil. Terörle mücadele kanununda bir değişiklik yaptık. Kamu güvenliğini tehdit bakımından yakın ve açık tehlike kavramını kanuna koyduk. Avrupa standartlarında kullanılan ortak bir ifadedir. Bunun gibi Avrupa tabirlerinde olup da Türkiye’de olmayan bazı kelime değişikliği düşüncesi var. Biz de onlara diyoruz ki; bu kadar şehit verirken, terörle mücadele bu kadar yoğun devam ederken, sanki Türkiye’de bir şey yokmuş gibi güzel günlerde bahsedilecek değişikleri yapma lüksüne sahip değiliz. Buradaki amaçları terörle mücadele değil, mülteciler yani geri kabuller başladığında veya vize kalktığında Türkiye’den gidecek olanların terörle mücadele kanununda bu geniş kapsamından yaralanıp orada siyasi iltica talebinde bulunabilir endişesini ısrar ediyorlar. Biz de diyoruz ki; 1,5 milyon insan gitti. Bunların içinde neredeyse bir tane Türk yok. Bir tane siyasi iltica talebinde bulunan yok. Komisyon önemli bir karar aldı. İki tarafta sorumluluk aldı ve güvene dayalı bir ilişki ortaya çıktı. Bundan sonraki sürecin her anı büyük çabalarla geçilecek. Üye ülkeleri ikna etmek gerekecek. Son dönemde hak etmediğimiz ithamlar var. Bu olumsuz algıların düzeltilmesi için çaba göstereceğiz. Bu sürecin Parlamento ayağı en zor olanı. Grup disiplinlerinde olumlu karar çıkması için temaslarımızı sürdüreceğiz. Bunları konuşa konuşa ikna edeceğiz. Bunlar izah edilerek bir mutabakat sağlanabilecek konular. Şu an olumlu bir tablo var. ”

Haberin Devamı

Türkiye vize koyacak mı?

Haberin Devamı

Bakan Bozkır, “Vize uygulanmayan ülkelere vize uygulanacak mı?” sorusu üzerine şöyle dedi: “80 ülkeye vize uygulamıyoruz, vize koyma mecburiyetinde de değiliz. Ama 3. ülke vatandaşları bakımından transit vizelerde değişiklik yaptık. Suriyeliler uçakla ve gemi ile geldiklerinde vize uygulaması başlattık. Türkiye’nin vize uygulamadığı ülkelerin vatandaşları Türkiye AB’ne tam üye olana kadar vizesiz seyahat etmeye devam edecekler. Bu konuda yeni bir düzenleme yok.”

AB’nin ‘iltica’ endişesi

En kritik konu terör yasaları

GuardIan gazetesi Avrupa Komisyonu’nun Türk vatandaşlarına Schengen vizesinin kaldırılması tavsiye kararının ardından vizesiz Avrupa’yı oylayacak olan Avrupa Parlamentosu’ndan çatlak sesler yükseldiğini yazdı. Guardian, “Avrupa Parlamentosu üyeleri Türkiye’ye vize serbestisi planlarına direnme sözü veriyor” başlıklı haberinde parlamentonun en büyük iki grubu olan Hristiyan Demokratların ve Sosyalistlerin, Türkiye 72 kriteri de yerine getirmedikçe, vize planına destek vermeyeceklerini açıkladı. Üçünü büyük grup olan Liberal grubun lideri Guy Verhofstadt da, Avrupa Parlamentosu üyelerine, Türkiye terörle mücadele yasasını değiştirmekdikçe, Avrupa Komisyonu’nun önerisine karşı çıkmaları çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

Raportörün görüşü

Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Kati Piri, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına Temmuz ayında Schengen bölgesinde vize serbestisi verilmesinin düşük bir ihtimal olduğunu söyledi. AB’nin yürütme organı olan Avrupa Komisyonu’nun vize serbestisi konusunda Türkiye’ye yeşil ışık yakmasını değerlendiren Kati Piri, Türkiye’nin “vizesiz Avrupa” konusunda istenen 72 koşulu 1 Temmuz’a kadar yerine getiremeyeceğini savundu. Hollanda Televizyonu’nda yayınlanan bir programda konuşan Piri, “Türkiye’nin mevcut terörle mücadele yasalarının” demokratikleşme önünde engel olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

AB’nin ‘iltica’ endişesi

Kuzeydeki Rumlar vize almayacak

“Biz Avrupa Birliği ülkesinde olan 10 ülkeye vize uyguluyoruz. Bunun içinde Kıbrıs Rum Kesimi de var. Vize serbestisi yaşandığı an bu 10 ülkeye de vize uygulaması kalkacak. Kuzey Kıbrıs Rum vatandaşları artık vize almayacakları için tanıma noktasında bir karşı karşıya gelme yok. Pasaportunu alacak gelecek, gidecek. Tanımayla ilgili bir statü tanımlaması yapmayacağız.”

Ralliyi başlattı

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkur, İstanbul Sultanahmet Meydanı’nda direksiyon başına geçip Allgau Orient Rallisi’nin startını verdi.

DİĞER YENİ YAZILAR