Tek merkeze bağlı ‘Milli MOBESE’ geliyor

“ASELSAN ile Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) arasında Kent Güvenlik Yönetim Sistemi Projesi ile ilgili olarak 27.04.2016 tarihinde, toplam 894.250.450 Türk Lirası tutarında sözleşme imzalanmıştır. Söz konusu sözleşme kapsamında teslimatlar 2018 yılına kadar tamamlanacaktır.”

ASELSAN tarafından KAP’a (Kamuyu Aydınlatma Platformu) önceki gün yapılan açıklama bu.

***

Hisse senetleri Borsa’da işlem gören, halka açık bir şirketin kamuoyuna yaptığı bu açıklama piyasa ve yatırımcılar açısından elbette önemlidir ama konu herkesi, hepimizi ilgilendiriyor. Yaklaşık 900 milyon TL bedelli sözleşme ile yapılacak olan, ‘hayati’ bir iş çünkü...

KGYS nedir?

KGYS, yani Kent Güvenlik Yönetim Sistemi, resmi kaynaklarda şöyle anlatılıyor:

“İl genelinde meydana gelen olayların aydınlatılması, suç ve suç lularla daha etkin mücadele edilebilmesi, trafik düzenlemesinde teknolojik imkanların kullanılabilmesi amacıyla mevzuata uygun olarak elde edilen görüntü, ses ve konum verilerinin Pol-Net Uygulamaları ile desteklenerek işlenmesi ve kullanıcıların otomatik olarak uyarılmasını sağlayan, modüler olarak geliştirilmiş sistemler bütünüdür.”

Haberin Devamı

KGYS üç ana parç adan oluşuyor: ‘Görüntüleme’, ‘ Çağrı Yönetim’ ve ‘Mobil Uygulamalar’ sistemlerinden...

Bu üç sistemin şüphesiz en önemli ayağı ilki, yani ‘görüntüleme’.

Kısa adı MOBESE olan Mobil Elektronik Sistem Entegrasyonu. Yani, sabit ya da mobil kameralar vasıtasıyla kentlerin hemen her yerinin 24 saat süreyle izlenmesine olanak sağlayan sistem.

Tek merkeze bağlı ‘Milli MOBESE’ geliyor

TÜM TÜRKİYE TEK MERKEZDEN İZLENEBİLECEK

Mevcut durumda, her şehrin emniyet müdürlüğü kendi MOBESE kameralarını izliyor. İhtiyaç halinde başka iller ile bilgi ve doküman paylaşımı yoluna gidiliyor.

ASELSAN ile Savunma Sanayi Müsteşarlığı arasında imzalanan sözleşme ile yapılacak ç alışmanın sonunda ise ülkedeki tüm MOBESE kameraları tek merkeze bağlanacak.

80 il ve 386 ilç eyi takip eden kameraların tümü Ankara ve İstanbul’daki merkezlere doğrudan bağlı olacak.

Küçük bir not... 81 değil 80 il çünkü yeni sistem, pilot kent olan Kocaeli’ye kısa bir süre önce kuruldu.

Haberin Devamı

Yeni, güçlü ve milli sistem

Sadece bu değil... Konu MOBESE kameralarının ülke genelinde bağlantılı ve tek merkezden izlenebilir hâle getirilmesinden ibaret değil.

Sözleşmesi önceki gün imzalanan dev proje ile mevcut sistem, yaklaşık iki yıl iç inde yenilenip güçlendirilecek. Hem donanım hem yazılım boyutuyla... Üstelik hem sisteme eklenecek olan yeni kameralar hem veri akışını sağlayan bağlantı anahtarları hem de sistemin ana yazılımı millileştirilmiş olacak.

Alt yapı ile aktif ve pasif tüm cihazlar ya yenilenecek ya da yenilenen noktalardaki seviyeye çıkartılacak. Yani bir ‘mevcutların yenilenip genişletilmesi’ boyutu var işin, bir de ‘ilk kurulumlar’ başlığı.

Yeni kameralar ve anahtarların (switch) üretimini de, halen lokal olan sistemleri bir araya getirip entegre edecek ‘çatı yazılım’ı da ASELSAN üretecek.

Projenin hayata geçmesiyle birlikte MOBESE kameralarından elde edilen görüntülerin kalite ve hızının artmasının yanı sıra Çağrı Yönetim Sistemi de güncellenecek. Buna bağlı olarak Mobil Uygulamalar Sistemi de...

Haberin Devamı

Yani özetle, suç ve suç lunun tespiti ile olayların aydınlatılması maksadıyla kurulmuş olan Kent Güvenlik Yönetim Sistemi, 2018 itibariyle ç ok daha güçlü, daha verimli ve millileşmiş olacak.

DİĞER YENİ YAZILAR