Stratejik bakabilen için çok doğru zamanlama

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak Demirören Grubu’nun Total Türkiye’yi satın alma operasyonunu değerlendirdi: Türkiye ekonomisine güven adına gayet olumlu bir resmi ifade ediyor. Dünyada varlık değerleri alt düzeyde. Satın alma noktasında doğru bir zaman

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, dün bazı gazetelerin Ankara temsilcileri ile basın toplantısında bir araya geldi. Bakanlık binasının bahçesinde, bir buçuk saatten uzun süren toplantıda Albayrak hem görev alanındaki kritik başlıklarla ilgili hem de genel siyasete dair önemli açıklamalar yaptı. Total Türkiye, Demirören Holding tarafından satın alındı. Demirören’in 325 milyon euro, yani 1 milyar TL’nin üzerindeki bu alımı; hem Türkiye ekonomisi ve güven anlamında hem de sektör açısından Bakan Albayrak’a ne ifade ediyor? Bu tür büyük alımların devamı gelir mi? Berat Albayrak’ın bu konudaki değerlendirmeleri dikkat çekici:

ÇOK OLUMLU BİR RESİM

- Gayet olumlu bir resim ifade ediyor. Yerli veya yabancı olması değil, Türkiye’deki yatırımların mevcut talep içerisinde olumlu bir seyirle el değiştiriyor olması, istikrarlı bir şekilde el değiştiriyor olması bizim için önemli ve olumlu baktığımız bir resim. Şu an itibarıyla piyasada yerli-yabancı birçok enerji varlığıyla alakalı müzakereler var. Yani bu, son imzaları atılan Total-Demirören anlaşmasından başka görüşmeler de devam ediyor. Bunların her biri neticelendikçe hem piyasaya hem de genel manada Türkiye ekonomisine güven konusunda amaca çok daha fazla hizmet edecek.

Haberin Devamı

- Süreçte satmayı düşünenler olduğu gibi almayı düşünenler de çok ciddi anlamda var. Ben hep şunu söylüyorum, bugün dünyada enerji piyasalarında varlık değerlemesi çok ciddi bir şekilde alt düzeyde. Bugün aslında stratejik bakan birçok yatırımcı açısından satın alma noktasında doğru bir zaman. Hakikaten uygun fiyatlara, enerji varlıklarını almak için, sadece Türkiye’de değil bölgede almak için, doğru bir zaman olduğunu düşünüyorum. Çünkü bu tip gelişmeler mevsimsellik gibi... Değeri bazen düşer, bazen artar ama dünyada hep inişli çıkışlı bir seyirdedir. Şu anda enerji piyasasında düşüş trendinin olduğu bir iklimdeyiz. Birkaç yıl daha böyle süreceğinden hareketle; petrol fiyatları, enerji fiyatları, yatırımlar vs. açısından, yerli yatırımcılar için doğru bir zaman.

Haberin Devamı

Pozitif bakıyoruz

- Tabii biz, yerli sermayeye pozitif ayrımcılık anlayışıyla bakıyoruz. Türkiye’deki yerli sermayenin, sadece Türkiye’de değil bölgede de daha fazla yatırım imkanını takip etmeleri, değerlendirmeleri gerektiğini düşünüyorum. Türkiye, önemli bir ülke. Bölgesi için önemli bir ülke. Devleti olduğu kadar özel sektörüyle de tüm bahsi geçen sektörlerle etkin bir oyuncu olması lazım. Onun için hep söylüyorum hakikaten kriz dönemleri büyüme için yeni fırsatları değerlendirip aradaki farkı kapatmak için, ekonomiyi, bilançoları büyütmek için ciddi şanslı dönemler diye bakmak lazım.

Stratejik bakabilen için çok doğru zamanlama

5 YILDA ÇOK BÜYÜK YATIRIM YAPILACAK

BERAT Albayrak, önümüzdeki dönemde ciddi yatırımlar yapılacağını belirterek şunları söyledi:

Haberin Devamı

- Dünyada enerji endeksi gelişmişlik endeksiyle paralellik arz eder. Ekonominiz ne kadar büyürse, ülkenin gelişmişlik katsayısı da o kadar büyür. Kurulu kapasitemizi 13 yılda 33 binden 73 bin megavatın üzerine taşıdık. En az 50 bin megavat daha eklememiz gerekiyor 10 yılda.

- Türkiye’deki en büyük sıkıntı, şebeke alt yapısının durumu. Sistem, şebeke alt yapısı çok eski. Bundan 30-40 önceki nüfusa ve elektrik talebine göre yapılmış. Bugün nüfus 80 milyon, 73 milyon megavat kurulu kapasitemiz var. Mevcut şebeke iki şeritli, çok çukurlu bir yol gibi. Bunu 4-5 şeride dönüştürüp yeni asfalt dökerek, ciddi şekilde yenilememiz gerekiyor.

- Elektrikle ilgili dağıtım sistemi, çoğu özelleştirerek özel sektöre devredildi. Son bir kaç yılda yaşanan süreçler, dolarda yaşanan grafik, sektörde farklı sıkıntılar oluşturdu. Bugüne kadarkinden farklı bir mekanizma ile denetim ve müşteri memnuniyeti anlamında, 21 dağıtım bölgesine, performansa dayalı bir sistem getirelim istedik. 21 dağıtım bölgesinde önümüzdeki 5 yılda 18 milyar TL yatırım yapılacak. TEİAŞ’ın ise ana omurgasındaki yatırımlarla ilgili bu yılın bütçesi 2.5 milyar TL.

Haberin Devamı

Stratejik bakabilen için çok doğru zamanlama

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ OLMAZSA OLMAZ

Berat Albayrak, “Türkiye’de bir rejim sorunu yok, Türkiye’de bir sistem sorunu var. Türkiye sisteme dayalı çözüm istiyorsa bunun yolu da yeni Anayasa’dan geçiyorsa, Anayasa değişikliği olmazsa olmaz” dedi.

TÜRK EKONOMİSİNE VE GELECEĞİNE OLAN İNANCIN GÖSTERGESİ

Demirören Holding ile Fransız Total arasında devam eden Total Türkiye’nin satış süreci geçen hafta atılan imzalarla tamamlanmıştı. Türkiye enerji sektörünün LPG devi Milangaz bünyesine katılan Total Türkiye ile birlikte Demirören Grubu, Türkiye’nin her bir köşesine yayılan 1.200 istasyona ulaştı. 325 milyon euro’luk bu satın alma işlemi, 2016 yılındaki yerli sermayeli en büyük ve en önemli alımı olarak da kayıtlara geçti. Demirören Holding’in Türkiye ekonomisine ve geleceğine olan inancının göstergesi olan bu satın alma ile grubun enerji alanındaki cirosu 3 kat artarak 10 milyar TL sınırına dayandı.

Stratejik bakabilen için çok doğru zamanlama

YENİ KÖMÜR YASASI İÇİN ÇALIŞMA BAŞLADI

Bakan Albayrak, kömüre dayalı birçok ülkede başlı başına kömür yasası olduğunu belirterek, “Biz de çalışma başlattık. İşin güvenlik tarafıyla dünyadaki en yüksek standartları esas alıyoruz” dedi

- 5 aylık süreçte çok yoğun bir mesai harcadık ve bu kışı kazasız belasız, önemli bir kriz yaşamadan geçirdik. Ortalama yüzde 5 büyümeye paralellik arz eden enerji büyümesi gerçekleştirdik.

- Enerji kapasitesinin artırılması ve bunun yanında enerji alt yapısının da iyileştirmesi gereken bir süreçteyiz. Kısa, orta ve uzun vadeli yapılması gerekenlere ilişkin bir plan hazırladık. Türkiye’nin 2023 vizyonu çerçevesinde, enerji arz güvenliği açısından önemli projelerimiz olacak.

- Türkiye bölgesinde yaşanan sıkıntılardan ciddi etkilenen bir ülke. Bunun yanında bölgesinde bu krizi en iyi yöneten ülke. ABD’li paydaşlarımızla konuştuğumuzda, ‘İstikrarsızlık Türkiye’yi nasıl etkiler’ dediklerinde şunu söylüyorum: Türkiye, 13 yıldır bu resimle karşı karşıya. Irak’la başladı, Suriye ile devam etti. Biz bunlara alışığız.

- Kömüre dayalı enerji yatırımları konusunda bilinen bazı sıkıntılar var. Afşin Elbistan mesela... Optimum bir çözüm bulmaya çalışıyoruz. 95’ten bu yana süregelen bir süreç. Afşin A konusu yargıda. Muhataplarla tekrar oturup konuşacağız.Ortak bir menfaatte buluşabilirsek çözeceğiz.

Çantacıları ayıracak

- Yatırımcı geldiğinde çok net bir şekilde şunu görmek istiyor. Ben girdim aldım ama beni Ankara kapılarında süründürmeyin, bekletmeyin, oradan oraya koşturmayın. Biz mümkün olduğunca izinler noktasında bir çok konuyu çözüp kamu olarak tabiri caizse kılçıksız bir şekilde yatırımcıya sunalım istiyoruz.

- Yenilenebilir enerjide ciddi hazırlıklarımız var. Çok fazla lisans başvurusu var. Enerjiyi kısa yoldan zengin olma aracı olarak gören, çantacı dediğimiz profilden ayırıp daha ciddi bir profilde yatırımcıya dönüştüreceğiz. Küçük yatırımlar yerine orta ve büyük ölçekli yatırımları yönlendireceğiz.

- Dünyadaki birçok ülkede kömüre dayalı ülkelerde maden yasası değil, başlı başına bir kömür yasası var. Biz çalışmayı başlattık. Mevcut yatırımlarda metan gazı drenajı dahil, iş güvenliği ve işçi sağlığı dahil kömür üretimi konusunda müstakil yasa hazırlıyoruz. İşin güvenlik tarafıyla ilgili dünyadaki en yüksek standartları esas alıyoruz. Meclis’in gündemi uygun olduğunda yasayı gündeme taşıyacağız.

DİĞER YENİ YAZILAR