Ağbal’dan önemli mesajlar

“Sene başındaki o olumsuz havadan kurtulduk. Küresel ekonomide esen ılık rüzgar bizi de rahatlattı. Global manada anormal negatif gelişmeler yaşanmazsa, önümüzdeki dönem daha da olumlu geçecek. İhtiyatı elden bırakmıyorum ama 2016 için gayet iyimserim.”

Değerlendirmenin sahibi Maliye Bakanı Naci Ağbal.

***

Uçakta önlü arkalı koltuklardaydık Bakan Ağbal ile.

Sohbetin çerçevesini, doğal olarak, Maliye Bakanı’nın görev alanındaki başlıklar oluşturdu.

Ortaya da, Naci Ağbal’ın piyasalara ve kamuoyuna yönelik mesajlarından oluşan işte bu yazı çıktı.

İyi gidiyor, iyi de gidecek ama...

Ağbal’dan önemli mesajlar

Genel durum itibariyle rahatlamış, koltuğuna ısınmış, gidişattan memnun ve iyimser...

Maliye Bakanı Naci Ağbal hakkındaki izlenimimi böyle özetleyebilir, verdiği mesajları da başlıklar halinde şöyle sıralayabilirim:

- Önümüzdeki döneme gayet olumlu bakıyorum ama aynı zamanda ihtiyatlıyım. İhtiyatlı olmak bizim önemli bir gücümüz. Herşey iyi gidiyor diye bol keseden atıp tutacak, kamuoyuna, piyasalara toz pembe, popülist mesajlar verecek halimiz yok. Rahatlayıp gevşeyecek değiliz. Gerçekçi olmak zorundayız.

Haberin Devamı

- Evet tamam, şu anda hava olumlu, büyük bir aksilik olmazsa bir süre daha işler yolunda gidecek, öyle görünüyor ama bizim daha çok işimiz var. Yapmamız gereken çok ev ödevi var. Hayata geçirmemiz gereken reformlar, çıkarmamız gereken yasalar var.

Genel hava belirleyici

- Global hava olumlu olduğunda yabancılar paralarını Türkiye’ye getirmekte tereddüt etmiyorlar.

Genel durum iyiyse, siz çok iyi olmasanız bile, kötü olmamanız yeterli oluyor. Ancak küresel ekonomik durum sıkıntılıysa, siz ne kadar iyi olursanız olun, yabancılar size gelmiyor. Global durumdan çok ciddi boyutta etkileniyor bizim ekonomimiz. Dünya ekonomisi iyiyse, ufak tefek sıkıntılara kimse bakmıyor. Ama genel durum gerginse, en küçük bir sorun bile bir anda büyütülüveriyor.

- Ocak ve Şubat’ın ilk yarısı piyasalar toz dumandı. Sonrasında ABD’nin pozisyonunu netleştirmesi, petrol fiyatları vb bildiğimiz gelişmelerin ardından dünya rahatladı.

Haberin Devamı

- Türkiye olarak jeopolitik gündemin yarattığı konjonktürel sıkıntılarımız var. Bundan elbette mutlu değiliz, sevmiyoruz tabii ama bir yandan da artık alıştık bu duruma.

- Şubat ortası itibariyle olumluya dönen global ekonomideki hava bize de aynı şekilde, pozitif yansıdı. Bakın sene başında enflasyon hedefi konusunda piyasaların kafası karışıkken şimdi yüzde 8 hedefini herkes notladı.

- Döviz kurlarındaki düşüş, büyüme rakamları... Şu anda hava iyi yani. Hatta bahsettiğim bölgesel negatifliğin kaynağı olan Suriye, Irak ve Rusya konularında azıcık bir iyileşme olsa, turizm gelirlerindeki muhtemel düşüşe rağmen, 2016 yazını daha da güzel geçiririz.

Merkez’in yeni patronuna ilk mesaj

“ABD Maliye Bakanı’nın adını kimse bilmez ama Amerikan Merkez Bankası Başkanı’nı bütün dünya tanır” dedi Bakan Ağbal, Merkez Bankası’nın yeni başkanı hakkındaki sorum üzerine.

Maliye Bakanı haklı... Tanımak ne kelime, FED (ABD Merkez Bankası) Başkanı Janet Yellen’ın gözünün içine, iki dudağının arasına bakıyor bütün dünya.

Haberin Devamı

Ve Murat Çetinkaya...

“Görüştünüz mü” diye sordum, “Henüz fırsat olmadı, görüşmedik ama yakında bir araya geliriz” dedi Ağbal. Sonra da bakın nasıl devam etti:

- Ben hep şunu söylüyorum, koltuğa oturmak değil önemli olan. O koltuktan nasıl kalktığınız...

- Piyasalar Murat Bey’in atanmasını olumlu karşıladı. Önemli olan bundan sonrası.

- İşin en önemli yanı, Merkez Bankası’nın istikrarı. Yani kararlarının istikrarlı olması. Ve tabii bundan bile mühimi, güven. En önemli konu, Merkez Bankası’na herkesin güven duyması.

DİĞER YENİ YAZILAR