Dolandırıcılıkta son yöntem

- Sayın Murat Çelik?..

- Buyurun benim...

- Murat Bey iyi günler. Ben Sinem A..... Tüketici Hakem Heyeti İade Departmanı’ndan arıyorum. Kredi kartı yıllık ücreti ve dosya masraflarının iadesi için yapmış olduğunuz başvuru olumlu sonuçlandı ve size bin 150 liralık bir iade işlemi gerçekleştireceğiz.

***

Gayet sakin, bir o kadar bahsettiği mevzuya hakim ve dolayısıyla tam manasıyla güven veren bir kadın sesi...

Düzgün bir Türkçe...

Kibar, sempatik, size yardımcı olmaktan başka bir gayesi olmadığını hissettiren bir üslup.

***

“Tamam, pekiyi” diyorum... “İade için banka hesap numaramı mı vermemi istiyorsunuz?”

“Hayır” telefondaki ses... “Biz bu işlemi internet bankacılığı üzerinden yapıyoruz, iadeyi de kredi kartınıza gerçekleştiriyoruz.”

Bir an tereddüt ediyorum ama bir yandan da düşünüyorum. Söz konusu olan kredi kartı yıllık ücreti olduğuna göre, iadenin de karta yapılması mantıksız değil. “Tamam” dediğimde gelen cevap, önce 16 haneli kart numaramı, kartın son kullanma tarihini ve arkasındaki 3 haneli kodu vermem gerektiği şeklinde oluyor.

Haberin Devamı

“İşte orada durun” diyorum. Bir kredi kartına internet üzerinden para yollayacaksanız, 16 haneli kart numarası yeterli çünkü. Son kullanma tarihi ve güvenlik koduna ihtiyaç yok EFT ya da havale yaparken.

***

- Hanımefendi, bu konularda çok fazla dolandırıcılık olayı yaşanıyor. Biliyoruz ki, farklı yöntemler de uygulanıyor. O yüzden bu bilgileri sizle paylaşmak istemiyorum.

- Haklısınız Murat Bey. Bu konuyla alakalı ben sizi aydınlatayım... Burada bütün konuşmalarımız zaten kayıt altındadır. Bunu kabul edip etmemek de size kalmış bir şeydir. İşlemlerimizi gerçekleştirirken, kredi kartınızın 16 haneli numarasını, son kullanım tarihini ve kartın arka yüzündeki 3 haneli numarayı vermeniz gerekiyor. Bunlardan sonra size sistem üzerinden bir iade onay kodu yönlendirilecek. Bu iade onay kodu, sizin güvenliğiniz açısından, sizin cep telefonunuza gelecek. Bu iade onay kodunuzla birlikte gidip herhangi bir bankadan ya da ATM’den bu tutarı çekebileceksiniz. Burada sizin cep telefonu numaranızı ya da TC Kimlik Numaranızı istemiyoruz kesinlikle. Dediğim gibi burada bir provizyon mesajı yönlendirilir sizin telefonunuza. Sponsor firmanın eşliğinde yönlendirilen bu provizyon mesajı ile birlikte orada bir iade onay kodunuz vardır. Yine söylüyorum bu sizin güvenliğiniz içindir. Yani cep telefonunuz ya da kredi kartınız bir başkasının eline geçmişse, bu göndermiş olduğumuz meblağın başkaları tarafından kullanılamaması adınadır.

Haberin Devamı

- Siz beni cep telefonundan aradınız. Yeriniz nerede? Ben sizi sabit numaranızdan arasam?

- Tabii ki... İstanbul Maslak’tayız. Size cep telefonu üzerinden ulaştığımız için bir güven sorunu yaşayabilirsiniz. Dilerseniz sabit numaramızı da verebilirim ben. Oradan da arayabilirsiniz bizi. 0212 444 .... Yalnız yoğunluk yüzünden düşmeyebilir, bunun bilgisini de vereyim.

***

Konuşma böyle bitiyor. Başladığı üslup ve yaklaşım içinde...

Telefonu kapatıp, arayan kişinin verdiği 444’lü çağrı merkezi numarasını arıyorum ama ulaşmak mümkün olmuyor.

Haberin Devamı

Sonra arşivimi tarıyorum.

Tüketici Hakem Heyeti’ne iki yıl kadar önce yaptığım başvurunun, kredi kartı aidatlarının iadesi için değil, konut kredisi dosya masrafı hakkında olduğunu görüp hatırlıyorum.

Fakat şöyle bir durum var.

Lehime bir iade kararı çıktığı doğru. Meblağ da öyle.

Yani belli ki bu bilgiler bir şekilde elde edilmiş ama konu başlığı tutmuyor.

Kredi kartının sadece numarasını değil, diğer detaylarını da istemelerinden huylanmakta sanırım haklıymışım.

Öyle görünüyor ki, dolandırıcılıkta uygulanan son ve yeni yöntemin kurbanı olmaktan son anda kurtuldum.

Yok eğer söz konusu olan bir dolandırıcılık girişimi değilse...

Gerçekten resmi bir kurumun işlemlerinin çağrı merkezi üzerinden, özel sektör eliyle yapılması ise...

Bu durumda, ilgili bir makamdan durumu aydınlatacak bir bilgi gelir diye düşünüyorum.

DİĞER YENİ YAZILAR