Vaatlerin kaynağı hazır mı?

Tarih 4 Ekim 2015...

Yani 4 gün önce.

Yer Ankara...

Adalet ve Kalkınma Partisi’nin seçim beyannamesini açıkladığı toplantının hemen ardından, Başbakan ve partinin önde gelen isimleri yemekte...

Masalardan birinde ilginç bir sohbet yaşanıyor...

“Bu vaatlerde bulunuyoruz da, bunun kaynağını hazıladınız mı?”

“Bu vaatlerin karşılığı olan kaynağı sürdürülebilir kılabilecek miyiz?”

Bu soruların muhatabı Ali Babacan.

Ama muhatabı kadar önemli olan, soruların sahipleri.

Anlatayım...

***

TRT Haber’de, Haber Odası programının konuğu Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş’ti önceki akşam.

Türkeş canlı yayında, farklı başlıklarda dikkat çekici açıklamalar yaptı. O açıklamaların içinden öne çıkan üçünü aktaracağım.

İlginç anekdot

Birinci başlık, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin 1 Kasım seçim beyannamesindeki ekonomik vaatler...

Tuğrul Türkeş anlattı:

- Yeni partimle ilgili, dürüstçe bir iç bilgi paylaşayım... Seçim beyannamesinin açıklandığı gün... Sayın Başbakan’ın konuşması bittikten sonra yan tarafta bir yere yemeğe geçtik. Tesadüfen benim oturduğum masada Hayati (Yazıcı) Bey vardı. Sonra Binali (Yıldırım) Bey de geldi, Ali Babacan da benim yanıma oturdu. Herkes orada yemek yiyor... Hayati Bey gayet ciddi şekilde Ali Babacan’a döndü dedi ki, ‘Bu kadar lafı ediyoruz, bunun kaynağını hazırladınız mı?’ Yani iç bir tartışma. Ondan sonra Ali Bey, ‘Hazırladık’ dedi. ‘Nereden bulacaksınız?’ derken Binali Bey dedi ki; ‘Bunu bir defalık ya da iki defalık vermek bir şey değil, bunu sürdürülebilir kılacak mısınız?’

Haberin Devamı

Sayın Babacan bunların hepsini, yani bu 16 buçuk milyar ek yükün kaynağını ve nasıl sürdürülebilir olduğunu anlattı. Öğle yemeği sırasında bunu konuştuk.”

Türkeş şöyle devam etti:

l Ben de açıkçası çok bilgilendim orada. Ve ikna da oldum. Daha da mühimi, iki bakanlık yapmış şahıs, ‘İyi bir şey söylendi’ diye düşünerek değil, parti açısından kaygı duyarak, ‘Tamam bunları söyledik de, bu 16 buçuk milyarı nereden buluyorsun, buldun mu?’ diye direkt sayın Babacan’a sordular. Babacan da bununla ilgili yaptıkları çalışmaları, bunların nereden karşılanacağını, bugüne kadar ne kadarının karşılanmış olduğunu, ne kadarının da karşılanabileceğini anlattı. Sayın Başbakan başka masadaydı. Tesadüfen oturduğum masada yaşandı bunlar.

Haberin Devamı

Sorduk, “Parti içinde bile soru işareti mi var yani vaatlerin gerçekleşmesi ile ilgili?”

“Hayır” dedi Tuğrul Türkeş, “Hayır, soru işareti değil. Diyorlar ki, bunu söylüyoruz ama bunu sürdürülebilir kılacak kaynağı ayarladık mı? Muhalefetteyken söylemek kolay... Asgari ücret 2 bin lira, 2 bin 500... Yok mu artıran, 3 bin... Nasıl olsa iktidara gelmeyeceksin, söylersin bunları. 1 Kasım’dan sonra iktidar olacak bir parti yutkunarak konuşmak zorunda.

MHP’ye gönderme

Tuğrul Türkeş’in canlı yayındaki açıklamalarından ikinci dikkat çekici bölüm...

Milliyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Serpil Çevikcan sordu:

“Bir siyasetçinin kolay kolay veremeyeceği bir karar verdiniz. Soyadınızı da düşünürsek, daha da zor... Bu bir günde olmamıştır. Kırılma noktalarınızı özetleyebilir misiniz, neden böyle bir karar verdiniz?”

Haberin Devamı

Türkeş, MHP ile ilgili bu soruya, yine o bildik üslubu ile yanıtladı soruyu:

l Şimdi, geçenlerde beni ziyarete gelen bir dostum söyledi. Almanya’da parti kapatmak varmış. Ben bilmiyordum. Dostum dedi ki; ‘Almanya’da parti kapatmanın bir tek şartı var’ dedi. ‘Eğer bir siyasi parti iktidar olmak istemiyorsa, Alman devleti o partiyi kapatır’ dedi. Alman Anayasası’nda varmış, dostumun söylediği bir şey. Ben onun yalancısıyım. Böyle değilse, izleyenlerimiz beni affetsin lütfen. Sorunuzun yanıtı, işin özeti bu aslında.

Vaatlerin kaynağı hazır mı

HDP’li bakanlara talimat Kandil’den geldi

Ve son başlık...

Soru şu: “Partinizin bu defa tek başına iktidar olabileceğini düşünüyor musunuz?”

Türkeş’in cevabının merkezinde HDP var...

l Alakası olmayan insanlar, 7 Haziran’da terör örgütünün partisine oy verdiler. Terör örgütünün partisi olduğunu ben söylemiyorum... Figen Yüksekdağ, “Ben sırtımı PKK’ya dayıyorum” dedikten sonra, yeniden HDP’ye oy vermesi için deli olması lazım mesela - İzmir’deki beyaz Türkün. ‘Beyaz Türk’ de benim tabirim değil...

Haberin Devamı

Ve bu başlıktaki kritik bilgi...

İki HDP’li bakanın hükemet üyeliğinden istifasi...

l Bakın, iki saygıdeğer bakan arkadaşım... HDP saflarından seçim hükümetine iştirak ettiler. Bir gün haber geldi, gelen haber dağdan... O gün bakanlığı bırakıp çıkmak zorunda kaldılar. Ben kendilerini incitmek istemiyorum ama Bakanlar Kurulu’ndayken gayet kibar konuşan insanlar HDP Genel Merkezi’ne gittiklerinde çok çirkin açıklamalar yaptılar. Bunu da yadırgadım. Ben halkımızın, bu partinin örgütün siyasi kanadı olduğunu gördüğünü ve bilinçli oy kullanacağını düşünüyorum.

DİĞER YENİ YAZILAR