HDP’nin iç gündemi

HDP’de, parti yönetiminden tabana kadar hemen herkese hakim olan görüşü şu cümleyle özetlemek mümkün: “Sandıktan çıkan sonuçların mutluluğunu yaşamamıza bile izin vermediler.”

Katılırsınız katılmazsınız, beğenirsiniz beğenmezsiniz; arkasında yüzde 13 seçmen desteği olan partiye hakim düşünce bu.

***

O cümlenin altını dolduralım... Önce Diyarbakır mitingindeki patlama, ardından da kentte son yaşanan infazlar. HDP’lilerin, “Bize hak ettiğimiz sevinci bile yaşatmadılar” dediği bu.

***

HDP yöneticileri, parti örgütünü - özellikle de genç kadroları - sokağa çıkmamaları yönünde ısrarla uyarıyor.

Bu tavır, şu gerçeği değiştirmiyor: HDP Genel Merkezi’nin Diyarbakır’daki son saldırılara ilişkin net kanaati, yaşananların bir kontrgerilla saldırısı olduğu.

***

HDP yönetim kadrosundan bir isim aynen şöyle diyor:

“Enseye sıkılan kurşun, ev baskını, kahvehane taranması, yıllardır bu coğrafyada örneklerine defalarca rastaladığımız ‘fail-i belli’ provokatif operasyonlara benziyor. Özellikle kahvehane taranması, bizim aklımıza hemen Gazi Mahallesi olaylarının nasıl başladığını getirdi.”

Haberin Devamı

***

Önceki gün Parti Meclisi toplantısı vardı HDP’de.

Aldığım bilgiye göre, o toplantıda yer alan isimlerin çoğunun hedefindeki isim Altan Tan’dı.

Tan, çok sert eleştirilere hedef oldu Parti Meclisi’nde. Yaptığı açıklamalar sebebiyle elbette...

Altan Tan; Kemal Kılıçdaroğlu’nun Alevi kimliğini hedef almadığını, HDP’nin İslami kesimle iletişim kurduğunu ama CHP’nin kuramadığını ifade etmek istediğini söyledi. “Yanlış anlaşıldım” dedi ama - partililerin tabiriyle - kendisine adeta iyi bir ayar verildi.

***

HDP Parti Meclisi’nin büyük kısmını oluşturan sol kanat; Altan Tan’a, açıklamasının Alevi inancına sahip halkın hassasiyetlerini dikkate almadığı gerekçesiyle’ tepkili.

Ayrıca, “Biz seçim sonrası cenazelerimizi sessiz sedasız kaldırmak zorunda kalırken, açıklamaları vasıtasıyla böyle bir tartışmayla gündeme gelmemiz sebebiyle Altan Tan’a kızgınız” diyorlar.

HDP’nin dış gündemi

“Hem aldığımız oy hem de 80 milletvekili ile Parlamento’da temsil edilmemizin bize yüklediği sorumluluğun, elbette farkındayız.”

Haberin Devamı

HDP’nin nabzını özetleyen cümlelerden biri de bu.

***

Başlıklar halinde devam edelim...

HDP diyor ki;

- Biz istikrarsızlığın, kaosun sürmesini istemeyiz.

- Bugün itibariyle görülen o ki; Türkiye bir AKP - CHP koalisyonuna gidiyor.

- Biz HDP olarak, kurulacak koalisyon hükümetinin ancak programını eleştirebiliriz. “Neden böyle bir hükümet kurdunuz” diye sorgulamayız. Yani eleştiri hakkımızdır saklı olan.

- Bir de tabii, koalisyon hükümetinin, meşru yollardan değil de (Deniz Baykal ile görüşme gibi) arka yollardan kotarılmasını eleştiririz

Ve son bir cümle...

- Her şeyin ötesinde, biz filli ‘ana muhalefet partisi’ olarak; “AKP’nin bir koalisyon kültürüne gelmesi Türkiye için bir kazanımdır, normalleşmedir” deriz.

DİĞER YENİ YAZILAR