Kenan Evren kararı göremeyebilir

Ankara 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi, 12 Eylül davasında; sanıklar Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya hakkında, darbe suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi.

Takdiri indirim ile bu cezayı, müebbet hapse çeviren mahkeme, iki sanık hakkında, Askeri Ceza Kanunu’nun 30’uncu maddesinin de işletilmesine karar verdi. Yani Evren ve Şahinkaya’nın rütbelerinin sökülmesine...

Bu kararın alındığı tarih 18 Haziran 2014’tü.

Davanın gerekçeli kararı da 21 Temmuz 2014’te açıklandı.

Yani 7 ay önce.

***

Dosya halen Yargıtay Cumhuriyet Savcılığı’nda. Savcılığın mütalaası bekleniyor. Ardından son savunma verilecek ve dosya Yargıtay’da daireye geçecek. Belirlenecek daire de tek celsede yerel mahkemenin kararını ya bozacak, ya onayacak.

Bu sürecin ne zaman başlayacağı ve Evren ile Şahinkaya hakkındaki yargı sürecinin ne zaman sona ereceği henüz bilinmiyor.

***

Bütün bunları neden anlattım biliyor musunuz?

Dava dosyası Yargıtay’da bekleyen iki isimden, Tahsin Şahinkaya İstanbul GATA Hastanesi’nde, Kenan Evren ise Ankara GATA Hastanesi’nde yatıyor.

Haberin Devamı

Şahinkaya’nın sağlık durumunda sıra dışı bir olumsuzluk yok.

Ancak edindiğim bilgiye göre, Evren’in durumu kritik.

Durumu iyiden iyiye ağırlaşan 98 yaşındaki Kenan Evren için artık pek de umutlu konuşulmuyor.

***

Elbette emri hakkın ne zaman vakî olacağı bilinmez ama Ankara’da konuşulanlara bakılırsa, 1917 doğumlu Kenan Evren’in, Yargıtay kararını görmeme ihtimali bayağı yüksek görünüyor.

Elbette böyle bir durum, hakkındaki yargı kararı kesinleşmemiş olacağı için Evren’in mahkumiyeti resmiyet kazanmadan ve rütbeleri sökülmeden hayata veda etmesi anlamına gelir.

***

Gerçi; Yargıtay mahkemenin verdiği müebbet hapis ve rütbelerinin sökülmesi kararlarını onasa dahi, Kenan Evren’in cezaevine girmeyeceği, cezasını hasta yatağında çekeceği, yaşamının geri kalan kısmını hastanede geçireceği kesin.

Bir nokta daha var... Olası bir onama kararı doğrultusunda rütbeleri sökülse de, Evren’in ‘eski Cumhurbaşkanı’ sıfatı yerinde kalacak. Dolayısı ile vefatı halinde, yine devlet töreni ile uğurlanacak.

Haberin Devamı

Yargıtay’dan çıkacak karardan önce ya da sonra olması belki belli bir oranda fark yaratabilir ama...

Hayatını kaybettiğinde, Ankara’da Kenan Evren için düzenlenecek bir ‘devlet töreni’ne devletin yönetim kademesinden, acaba kimler katılır, kimler bir şekilde katılmamayı tercih eder?

Çünkü malum; cenazelerde, namazın ardından mevta için ‘helallik’ isteniyor.

ŞAH FIRAT OPERASYONU
Herkes Süleyman Şah Türbesi ve Saygı Karakolu’nun tahliye operasyonunu konuşuyor.
Fazla söze gerek yok. Beklenen gelişme, gecikmeli şekilde yaşandı.
Bu köşede biri 5, diğeri de 4 buçuk ay kadar önce yer alan 2 yazıyı hatırlatmak istiyorum sadece.
İlk yazının tarihi 26 Eylül 2014. Başlığı, “Süleyman Şah Alarmı”.
Ve ikinci yazı. Tarih 19 Ekim 2014. Başlık, “Süleyman Şah Tahliye mi Edilecek?”
Böyle işte...

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR