CHP’nin RTÜK takibi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi aradı dün. “Bugünkü yazınızı okudum” dedi.

(http://www.gazetevatan.com/murat-celik-705701-yazar-yazisi-rtuk-te-neler-oluyor-/ )

Sonra da yazımda geçen bir ifadenin gerçeği yansıtmadığını söyledi. RTÜK Başkanı Davut Dursun’a ait bir ifadenin...

***

“RTÜK’te neler oluyor?” başlıklı (dünkü) yazıda, Üst Kurul’un CHP kontenjanından seçilen iki üyesi Ali Öztunç ve Süleyman Demirkan hakkında, gelen bir şikayet dilekçesi üzerine kurulan komisyon ve söz konusu üyelerin bu karara tepkisini aktarmıştım.

Konu ile ilgili, RTÜK Başkanı Davut Dursun’un görüşlerine de yer vermiştim.

***

CHP’li Hamzaçebi’nin sözünü ettiği o ifade, dünkü yazımın şu bölümünde yer alıyordu:

“(...) Bir vatandaşın bir iddiası ve suçlamaları var. Bunu yok saymak mümkün değil. Üstelik bu dilekçeyi sadece bize değil, TBMM Başkanlığı ve Cumhuriyet Savcılığı’na da vermiş.

Meclis Başkanlığı bize, “Bu dilekçe ile ilgili ne yaptınız” diye soruyor. Biz de Üst Kurul gündemine getirdik. Eldeki verilerle bir değerlendirme yapmanın yanlış olacağını düşünerek, bir komisyon kurup, iddialar hakkında bir inceleme yapmanın daha sağlıklı olacağına karar verdik (...)”

Haberin Devamı

Akif Hamzaçebi’nin “Gerçeği yansıtmıyor” dediği nokta, Davut Dursun’un, “Meclis Başkanlığı bize, ‘Bu dilekçe ile ilgili ne yaptınız’ diye soruyor” cümlesi.

CHP Grup Başkanvekili, “Meclis Başkanımız Sayın Çiçek ile görüştüm. ‘Meclis Başkanlığı olarak RTÜK’e herhangi bir yazımız olmadı, aramış da değilim’ dedi. Sadece, dilekçe sahibine cevaben bir yazı yazmış Meclis Başkanlığı, o kadar. Bu noktayı bilginize sunmak istedim” dedi telefonda.

***

Hamzaçebi’ye teşekkür ettim. Verdiği bilgiyi kayıtlara geçiriyorum.

RTÜK Başkanı Dursun’un bu konuda herhangi bir cevabı olursa, onu da yine buradan paylaşacağımı biliyorsunuz.

*****

Hava bedava, su artık değil

İrlanda ayakta...

Konu su.

İrlanda’da konutlarda tüketilen su bedavaydı.

Hükümet, 2015 itibariyle İrlandalıların evlerinde musluktan akan suyun karşılığında artık bedel ödemelerine karar verdi; ülke karıştı.

Haberin Devamı

***

2008’den bu yana ciddi bir ekonomik kriz yaşayan; işsizlik oranının arttığı, evsiz ve yoksulların sokaklarda yaşamaya başladığı ülkede, devletin gelirlerini artırmak için bir dizi tedbir hayata geçirildi. Halkın sokağa döküldüğü ilk uygulama yeni konut vergisi oldu. Tepkiler hükümete geri adım attırmaya yetmedi, vergi alınmaya başlandı.

Şimdi de de ‘su hakkı’ için sokaklarda İrlandalılar.

11 Ekim ve 1 Kasım’da geniş katılımlı kitlesel eylemler düzenlendi. Önceki gün ise İrlanda Parlamentosu’nun etrafında yükseldi protesto sesleri.

Yer yer şiddet görüntüleri ortaya çıkıyor Dublin sokaklarında. Yüz binleri bulan eylemcilerin sloganı, “right2water“ yani “su hakkı” .

Sokaktaki İrlandalı, “Su haktır, paralı olamaz” diyor ama hükümet kararlı görünüyor.

Yarı devlet kuruluşu olan ‘İrlanda Su” (yani ülkenin ‘Sular İdaresi’) protestocuların engelleme çabaları arasında, konutlara su saati takma işlemine devam ediyor.

Şirketin internet sitesinde yer alan tarifeye göre; temiz su kullanımı ve atık su için, bir yetişkine (yıllık) 160 Pound, 2’den fazla yetişkine ise toplam 260 Pound fatura gelecek.

Haberin Devamı

Eylemciler, ilki Nisan 2015’te gelecek olan ‘faturaları ödememe’ kampanyası da başlattı.

***

Konu, İrlanda’da seçmenin tercihlerini şekillendirecek boyuta ulaştı.

The Irish Times Gazetesi’nin yayınladığı ankete göre, ( http://www.irishtimes. com/news/politics/poll ) iktidardaki neoliberal Fine Gael’in halk desteği yüzde 19’a gerilemiş durumda. Buna karşılık IRA’nın siyasi kanadı Sinn Fein’in oy oranı yüzde 22 seviyesinde.

***

İrlanda’da ‘su’dan bir sebeple (!) ciddi bir toplumsal gündem yaşanıyor ve mevzu artık siyasi tabloyu belirleyecek noktaya gelmiş durumda.

DİĞER YENİ YAZILAR