Çankaya’da yeni dönem

“Çok genç ve çok kaliteli bir kadro ile çalışıyoruz. Ekip olarak özel sektör tecrübemizi belediyeciliğe taşıdık. Eski alışkanlıkları tek tek yıkıyoruz. ‘Mümkün değil, yapılamaz’ denilenleri yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz.”

Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen işte böylesine iddialı.

Çankaya’da yeni dönem

***

Geçen hafta, gecikmiş bir “Hayırlı olsun” ziyaretine gittim Taşdelen’e.

Kızılay’daki eski SSK İşhanı binası, pırıl pırıl bir belediye hizmet binasına dönüşmüş. Çankaya Belediye Başkanlığı’nın ana giriş kapısındaki merdivenlerde onlarca insan oturuyordu. Ellerinde gitarlarıyla gençler vardı mesela merdivenlerde. İnsanların girişi kapatmamaya özen gösterip geniş merdivenlerin kenarlarına oturmuş olması da hoş bir manzaraydı, belediyenin güvenlik görevlilerinin bu duruma herhangi bir müdahalede bulunmaması da öyle.

***

“Hoş Geldiniz Masası” adlı bir birim var ana giriş kapısının hemen yanında.

Makam odasında orayı sordum Taşdelen’e. Anlattı:

- Belediyede işi olan Çankayalı artık, birimleri, odaları, katları gezmiyor. Hoş Geldiniz Masası’na geliyor, banka şubelerindeki gibi sıra numarasını alıyor, hosteslerimiz çay kahve servisi yapıyor, vatandaş böyle bir ortamda işini görüyor. Belediyenin görev alanındaki her iş artık buradan ve çok kısa sürede sonuçlanıyor. Burası bir şikayet masası değil, o her belediyede var. Bizimki işin yapıldığı yer.

Haberin Devamı

- Binaya girip, ilgili daireye gitme devri kapandı yani öyle mi?

- Aynen öyle. Günlük raporlar geliyor bana her akşam. Bakın son bir ayda 14 bin 111 kişiye hizmet vermişiz Hoş Geldiniz Masası’ndan. İş yeri açma ruhsat başvurusundan hafta sonu çalışma izin belgesine, rayiç değeri öğrenmeden sicil birleştirmeye, borç ödemeden borcu yoktur belgesi almaya, imar başvurusundan imar durum bilgisi almaya kadar bütün işlemleri oradaki 40 uzman arkadaşımız yapıyor.

- İşler hızlandı mı pekiyi bu yolla?

- Hem de rekor seviyede hızlandı. Bakın mesela bugün, numarasını alan vatandaş ortalama 2 dakika 11 saniye sonra masada, görevlinin karşısında işlemine başlamış. Başvurusunu yapıp belediyeden ayrılma süresi ise ortalama 4 dakika. İşlemi sonuçlanınca, vatandaşımızın cep telefonuna kısa mesaj gönderiyoruz, “Yarın şu saatte gelip evrakınızı alabilirsiniz” diye.

Haberin Devamı

**

1989 - 1999 arasında babası Doğan Taşdelen’in oturduğu koltukta şimdi oğlu var. Titiz, hatta (olumlu manada) ‘takıntılı’ sayılabilecek bir politikacı Alper Taşdelen. İşte bu özelliğine küçük bir örnek:

- O dönem babamın makamında, koltuğunun arkasında bir Atatürk resmi asılıydı. Ben de çok severdim o resmi. Başkan seçilince o resmi sordum, kimse bilmiyordu. Tesadüfen belediyenin ek binalarından birinde çay ocağında çıktı karşıma. Aldım, temizlettim, şimdi benim koltuğumun arkasında asılı o resim. Bana güç veriyor. O güçle, diğer hizmetlerin yanı sıra bir kültür ve sanat başkentine dönüştüreceğiz mesela Çankaya’yı.

***

Çankaya’nın farklı semtlerinde, farklı renklerde kaldırımlar göze çarpıyor son dönemde. ABD’de, Washington’da görmüş, araştırmış ve şimdi Ankara’da uyguluyor Alper Taşdelen. Cep telefonundan fotoğrafları gösterip heyecanla anlatıyor:

Haberin Devamı

- Farklı bir çeşit asfalt bu. Zemin şekli ve rengini istediğimiz gibi verebiliyoruz. Kaymıyor olması çok önemli. Ayrıca çok dayanıklı, yıllarca dayanıyor. Öyle her sene kaldırım yenileme dönemini de bitiriyoruz böylece. Maliyeti de eskisine göre çok makul. Bozulan bölümlerinin onarımı çok kolay. Zaten eskimiyor ama ihtiyaç halinde boyasını yeniliyorsunuz, pırıl pırıl oluyor.

***

Başkan 40 yaşında.

Vekili Selçuk dereli 45, yardımcılarından Yasemin Asil 46, Turgay Bozoğlu 50, Nafiz Kaya 43, Gülsün Bor Güner 40, Anıl Sevinç 39 yaşında.

Alper Taşdelen bizzat kurduğu bu genç kadronun siyasette ve belediyecilikte yeni, özel sektör kariyerlerinin ise parlak olmasının altını çiziyor.

- Devletin merkezi olmasının yanı sıra ülkenin en büyük ilçesini yönetiyoruz. Çankaya’nın nüfusu 980 bin. Gündüz nüfusu 2 milyonu aşıyor. Türkiye’nin birçok şehrinden daha büyük bir ilçe burası. Biz de bu gerçeklerin bilinci ile görev yapıyoruz. Partizanlıktan, tartışmadan uzak şekilde, sadece Ankara’da değil, Türkiye’de örnek bir belediyecilik yapıyoruz ve yapacağız.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR