İyi havalar

Haberin Devamı

Siz bu yazıyı okurken biz Buenos Aires’te olacağız. Arjantin’in başkentinde...

THY ile Sao Paulo üzerinden yaklaşık 20 saatlik bir uçuş ile ulaşılıyor Buenos Aires’e.

Bir hafta boyunca Türkiye’den 6 saat geride olacağız. Yani siz sabah 9’da işinizin başına ya da kahvaltı sofrasına oturduğunuzda, biz orada sabaha karşı saat 3’te, uykumuzun en güzel yerinde olacağız. (Telefon ile arayacak olanlara hatırlatmak istedim.)

Espri bir yana, biraz araştırıp okuyunca anlaşılıyor ki, çok uzun uçuşun yorgunluğuna da, jet-lag (saat farkının insan bünyesinde yarattığı olumsuz etki) sendromuna da değecek bir ülke ve kente gidiyoruz.

***


İspanyolca Buenos Aires’in Türkçesi ‘iyi havalar’. Havasının güzelliğinden almış tarihi kent adını.

16’ncı yüzyılın başlarında kurulmuş, Güney Amerika’nın (Brezilya’nın Sao Paulo şehrinden sonra) en kalabalık ikinci kenti Buenos Aires. Varoşlarıyla birlikte yaklaşık 14 milyon kişinin yaşadığı bir kültür, sanat ve futbol başkenti.

***


‘Futbol başkenti’ ifadesini öyle lâf olsun diye kullanmadım.

“Şu seyahat keşke tam bir ay sonra olsaydı” dedirten bir futbol klasiğinin beşiği Buenos Aires.

River Plate - Boca Juniors rekabetinin adresi.

“Şu seyahat keşke tam bir ay sonra olsaydı” çünkü; halkın, fakirlerin takımı Boca ile zengin ve seçkinlerin takımı River Plate’in mücadelesi 6 Ekim’de.

Maradona’nın Boca’sı ile Di Stefano’nun River Plate’i...

Burada yerim dar, o yüzden detayları aktaramayacağım ama ne yapıp edin, internetten küçük bir araştırma ile bu asırlık rekabetin öyküsünü, iki kulübün tarihlerini okuyun lütfen. Bir futbol maçından, bir derbiden çok öte, tam manasıyla bir ‘mücadele’ olduğunu göreceksiniz bu rekabetin.

Buenos Aires (ve tabii bütünüyle Arjantin) sadece futbol ile anılacak bir coğrafya değil.

Tango mesela... Bu toprakların dünyaya hediyesi.

Che Guevara örneğin... Arjantinli.

Keza ‘Evita’, Eva Peron. Sadece 33 yıl sürmüş ama dünyaya mal olmuş bir hayat...

Tam 132 müzesi ve 48 bölgesinin her birinde bulunan en az bir meydan ve tiyatrosu ile Buenos Aires bir kültür başkenti aynı zamanda.

Ve tabii, benim gibi midesine düşkünler için Arjantin mutfağı ayrı bir vaka.

Biliyor musunuz, komşusu Uruguay ile birlikte dünyada kişi başına en çok et tüketilen ülkeymiş Arjantin. Asado, yani mangal, sosyal bir faaliyet niteliğinde ülkede. Güney Amerika’ya özgü pizzalar, dev biftekler, pirzolalar bu ülke mutfağının başyapıtları arasında.

Şehrin ve ülkenin sahip olduğu zenginlikleri okudukça, ilk kez gideceğim bu başkentten dönüşte yazılacak, anlatılacak çok şey olacağını tahmin etmek güç değil.

Ama tüm bunların ötesinde, “Plaza Del Mayo anneleri”nin adresi Buenos Aires.

Ülkenin bağımsızlığının ilan edildiği Del Mayo Meydanı’nda, 1976’da Arjantin Cuntası yönetimi devraldı. Ve 8 yıllık o Cunta döneminde tam 30 bin genç ‘kayboldu’.

Aileler, gözaltı merkezlerine götürülen evlatlarından bir daha haber alamadılar. Biçare anneler, her perşembe, Hükümet Sarayı’nın yer aldığı Del Mayo Meydanı’nda bir araya gelmeye başladılar. Başlarına bağladıkları eşarpların, kumaş bantların üzerine kaybettikleri çocuklarının isimlerini yazdılar. ‘Plaza Del Mayo anneleri’ yıllar içinde dünyanın tanıdığı bir protesto hareketinin sembolü hâline geldi.

Türkiye’deki ‘Cumartesi anneleri’ de örneğin, Arjantinli kadınların bu ‘çaresiz isyan’ından esinlenerek ortaya çıktı.

Çok uzattım biliyorum ama Buenos Aires işte böyle bir şehir, Arjantin işte böyle bir ülke. Her boyutuyla dolu dolu...

İstanbul 2020’yi alıp gelebilecek miyiz?

Bizim Buenos Aires’i sebeb-i ziyaretimiz, 2020 Olimpiyatlarına ev sahipliği yapacak kentin, Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin (IOC) 7 Eylül Cumartesi günü buradaki toplantısında açıklanacak olması.

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, beraberinde kalabalık bir heyet ile çıktı Arjantin seyahatine. Başta Suriye’ye yönelik muhtemel operasyona ilişkin gelişmeler olmak üzere, gündem izin verirse; karar günü, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da Buenos Aires’te olması bekleniyor.

2020 için İstanbul’un iki rakibi var biliyorsunuz: Madrid ve Tokyo.

İspanyollara şans tanıyan pek yok. Yarış Japonlar ile bizim aramızda geçecek gibi görünüyor.

Hayırlısı bakalım...

Plaza Del Mayo annelerinin de 12 bin kilometre öteden destek verdiği ‘Gezi olayları’nın İstanbul’un adaylık sürecine etkisi olup olmadığı da dâhil, havayı koklayıp, detayları aktaracağız Buenos Aires’ten.

Umarım dönüşte bizim ‘havamız iyi’ olur.

DİĞER YENİ YAZILAR