Hava’da yine tek ‘or’ kalacak

Haberin Devamı

Ankara’da askeri kulislerde konuşulan şu:

Hava Kuvvetleri Komutanlığı görevinden alınıp, Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) üyeliğine atanan Orgeneral Mehmet Erten birkaç hafta içinde emekliliğini isteyecek.

Bu gelişmeyi bir ‘tahmin’ ya da ‘söylenti’ olmaktan öteye taşıyacak bir bilgi var elimde.

Emekli bir orgeneralin yakın çevresine anlattığına göre Erten, bu hafta sonu Ankara’da emekli kuvvet komutanlarının da ikamet ettiği lojmanlarda daire bakmaya gitmiş.

Bu durum tek başına emeklilik habercisi sayılmaz elbette çünkü görevinden ayrılan Erten Hava Kuvvetleri komutanlık lojmanını zaten boşaltmak durumunda.

Ama ‘söylenti’yi ‘bilgi’ye çeviren, lojman ziyaretinin ötesinde, Mehmet Erten’in müstakbel komşularına, bu ay içinde emekliliğini isteyeceğini söylediğine dair konuşulanlar.

***


Orgeneral Mehmet Erten, iki yıl önce beklenmeyen bir dizi gelişme ve istifanın ardından Hava Kuvvetleri Komutanı olmuştu.

Orgeneral rütbesine yükseldiği ilk yıl, doğrudan kuvvet komutanlığına getirilen Erten, bu görevde iki yılını tamamladı ve son YAŞ toplantısında alınan kararla yerine Orgeneralliğe terfi eden Akın Öztürk atandı.

Mehmet Erten 2 yıllık kuvvet komutanlığı görevini tamamladı ve bu görevden alındı ama emekliye sevk edilmedi çünkü generalliğin her rütbesinde görev süresi 4 yıl.

1948 doğumlu olan Mehmet Erten için ise bu sürenin ancak 3 yılı geçerli. Erten 65 yaşını doldurduğunda, yani orgeneralliğinin 3’üncü senesinde üniformasına veda etmek zorunda.

Bu da Erten’in en fazla bir yıl daha görevde kalabileceği anlamına geliyor. Erten 2014 ağustosunda yaş haddinden emekli olmak durumunda.

***


İstemesi durumunda bir yıl daha 4 yıldızlı lacivert üniformayı giymesi mümkün olan Mehmet Erten’in bunu tercih etmemesinin nedeni, kuvvet komutanlığından alınıp YAŞ üyesi olarak görevlendirilmesinin, kibarca verilen bir “Emekli ol” mesajı taşıması.

Komuta kademesi ve hükümet eğer Erten’den bir yıl daha istifade etmeyi düşünseydi, ataması (yine bir havacı orgeneral olan) Bilgin Balanlı’nın tutuklanmadan önce görev yaptığı ve hâlen boş bulunan Genelkurmay 2’nci Başkan Yardımcılığı’na yapılabilirdi.

Oysa Mehmet Erten için uygun görülen (sadece) YAŞ üyelerinin herhangi bir karargâhta bir makam odası dahi bulunmuyor. Yani tamamen atıl bir görev.

Erten’in işte bu sebeple yaklaşık iki hafta sonra (görevi yeni komutana devretmesinin ardından) emekliliğini isteyeceği konuşuluyor.

Böylece Hava Kuvvetleri’ndeki orgeneral sayısı yeniden bire inecek.

***


Bu arada kulislerde, kendisinden kıdem olarak düşük olan Akın Öztürk’ün orgeneralliğe terfien Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na getirilmesi üzerine, bu yıl görev süresi uzatılan Korgeneral Abidin Ünal’ın da istifasını verip emekliliğini istemesinin şaşırtıcı olmayacağı konuşuluyor.

DİĞER YENİ YAZILAR