TRT’de dün neler yaşandı?

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye Radyo ve Televizyon (TRT) Kurumu’ndaydı dün.

Öğrendim ki Gül’ün, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin eşliğinde yaptığı TRT ziyaretinde ilginç, renkli ve esprili anekdotlar yaşanmış.

- Canlı yayınlar ya da stüdyo kayıtları için geçmişte birçok Cumhurbaşkanı elbette TRT’ye gitmişti ama ilk kez bir Cumhurbaşkanı, bir TRT Genel Müdürü’nün makamını ziyaret etti.

- Genel Müdür Şahin’in makam odasında, Gül’ün hayatı tam kelime anlamı ile gözlerinin önünden bir film şeridi olarak geçti; çünkü Abdullah Gül’ü bekleyen sürpriz, TRT tarafından hazırlanan ‘kendi hayatını konu alan belgesel’di.

- Yurt Haberler, Merkez Haberler, Radyo 1 stüdyosu, Dış Haberler servislerini gezen Cumhurbaşkanı, yaklaşık iki yıllık bir çalışma sonunda tamamlanan Medya Müzesi’nin açılışını yaptı.

- Sanal Stüdyo, SD, HD ve 3D (üç boyutlu) yayınları izleyen Cumhurbaşkanı Gül, TRT’nin Kuruluş, Kurtuluş ve Cumhuriyet dizilerinde kullanılan aksesuarların sergilendiği bölümü de gezdi.

- TRT’nin 16 kameralı canlı yayın TIR’ını da gezen Cumhurbaşkanı, son teknoloji ürünü yayın ortamını görünce, yanındaki Başbakan Yardımcısı Arınç ve Genel Müdür Şahin ile gençlik yıllarından bir anısını paylaştı.

Gül de Arınç da koyu Beşiktaşlı malum... Cumhurbaşkanı’nın hatırası da Beşiktaş’a dair:

Abdullah Gül, Türkiye’de henüz televizyon yayınının olmadığı yıllarda, memleketi Kayseri’de ailece gittikleri bir piknikte, radyodan bir Beşiktaş maçı dinlediklerini anlattı. Daha doğrusu dinlemeye çalıştıklarını...

Gül ailesinin erkekleri, otomobilin üstüne koydukları radyodan Beşiktaş maçını dinliyor... Beşiktaş aleyhine bir penaltı düdüğü çalıyor maçın hakemi... Maçın en heyecanlı ve Beşiktaşlılar için en gergin anı... Rakip oyuncu topu penaltı noktasına koyuyor... Ve işte tam o anda, radyo yayını önce parazitleniyor, hemen ardından da yayın kesiliyor! Radyo başındaki herkes heyecan ve sinirle cihazı sallıyor, üstüne vuruyor ama yayın bir türlü gelmiyor. Spikerin sesi bir süre sonra, cızırtılı da olsa tekrar duyuluyor ama iş işten geçiyor tabii.

Cumhurbaşkanı Gül işte bu anısını anlatıp, “Nereden nereye geldik yayıncılıkta” dedi Arınç ve Şahin’e.

- TRT arşivinden bir türkü de dinledi Cumhurbaşkanı dünkü ziyaretindeÖ Nida Tüfekçi’nin sesinden Şen olasın Ürgüp türküsünü...

***


Dünkü ziyaretin ayrıntılarını neden önemsedim biliyor musunuz?

TRT, her dönem, özellikle muhalefet partileri tarafından eleştirilen kurumların başında gelir. AK Parti iktidarı döneminde de bu gelenek değişmiş değil.

İşte bu yüzden, cumhurbaşkanları, başbakanlar, bakanlar, muhalefet liderleri çok daha sık ziyaret etmeli TRT’yi bence.

Gidip; dertlerini, şikayetlerini doğrudan yerinde seslendirmeleri en doğru yöntem olur gibi geliyor bana.

Sormadım ama tanıdığım İbrahim Şahin , böyle bir konuk trafiğinden değil rahatsız, memnun bile olur.

Bu arada Genel Müdür Şahin, ‘Medya Müzesi’ne bir gün de medya mensuplarını davet ederse, bu da çok yerinde olur. Zira bizim meslektaşlardan bazılarının, bu mesleğe geçmişte kimlerin ne emekler verdiğini bilip öğrenmeye ihtiyacı var.

***


KEŞKE...

Sadakatin saflık ya da aptallık olmadığını idrak edebilsek.

DİĞER YENİ YAZILAR