Cemil Çiçek’ten renkli yorumlar

Haberin Devamı


Dün saat 17.45’ti Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek ile telefonda konuştuğumuzda.

CHP‘li milletvekillerinin başvurusunu sordum önce.

‘Cezaevinde tutuklu bulunan milletvekilleri’ konusuna çözüm isteyen başvuruyu...

“Hukukçularımız inceleyecek” dedi.

“Sizce ne olur? Olumlu bir sonuca ulaşılır mı?” diye devam edince, Çiçek o bildik üslubuyla yanıt verdi:

“Konserve mütalaa olmaz. Öyle konservenin kapağını açıp servis yapar gibi olmaz. Ben yapmam. Şu aşamada basına açıklama da yapmam. Bir gelişme olursa, bir noktaya varılırsa, o zaman konuşurum.”

Şu meşhur şike yasası...

Meclis Başkanı Cemil Çiçek’e ‘şike yasası’ olarak anılan gündemi de sordum.

- Konu Cumhurbaşkanı ile hükümet arasında bir gerginlik ya da Gül ile Erdoğan’ın karşı karşıya gelmesi şeklinde ele alınıyor. Siz nasıl bakıyorsunuz?

- Biz maalesef her konuyu kendi bağlamında tartışamadığımız için her şeyden bir siyasi çıkarım yapma peşinde koşuyoruz. Böyle kötü bir huyumuz var bizim millet olarak. En son, en somut örnek de bu yasa işte.

- Yani?..

- Yani, konuyu, konunun özünü konu∫muyoruz; yok gerginlikmi∫, yok restleşmeymiş, herkes bunların peşinde. Oysa ortada şöyle bir gerçek var: Bir konunun tekemmülü (olgunlaşması) için yetkili birden çok makam varsa, her makam konuyu kendi yönünden takdir eder. Bu takdirler bazen örtüşür, bazen ayrışır. Ayrıştığında, bunu hemen bir krizmiş, anormal bir durummuş gibi görmek, öyle yansıtmak yanlış.

Bundan sonra ne olur?

- Pekiyi sizce bundan sonra neler yaşanır? Yani yasa aynı şekilde tekrar gönderilecek gibi görünüyor. Bu durumda onaylamak zorunda olan Cumhurbaşkanı Anayasa Mahkemesi’ne başvurur mu?

- Bakın o kendilerinin takdiridir. Ben kendimi O’nun yerine koyup konuşamam. Veto etmek de kendilerinin takdiriydi, bundan sonrası da öyle. Yetki kendisinde. Ama dediğim gibi konuyu bambaşka yerlere götürmemek lazım. Neticede bu ülkede bir yasa Köşk’ten Meclis’e ilk defa geri gönderiliyor değil.

Son bir not ile bitireyim...

Bu görüşmeyi yaptığımızda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Avusturya’ya gitmiş ve Cemil Çiçek sadece TBMM Başkanı değil, aynı zamanda Cumhurbaşkanı Vekili’ydi.

CHP ABD yolcusu

Cumhuriyet Halk Partisi’nden (CHP) dört önemli isim yarından sonra (11 Aralık 2011 Pazar) Amerika Birle∫ik Devletleri’ne gidiyor.

Seyahat bir hafta sürecek. Neti altı gün.

Ve o altı günde yaklaşık 50 (elli) görüşme var programda.

Dört kişilik CHP heyeti, genel başkan yardımcıları Faruk Loğoğlu ve Faik Öztrak ile milletvekilleri Gülsün Bilgehan ve Umut Oran‘dan oluşuyor.

Kimler ile görüşülecek?

Dış politika ve ekonomide deneyimli CHP heyeti Washington’da, Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın kurmayları ve Obama’nın ofisinde başkanın danışmanları ve Ulusal Güvenlik yetkilileri ile bir araya gelecek. Programda, (hem Cumhuriyetçiler hem de Demokratlardan) senatörler, Temsilciler Meclisi üyeleri ve düşünce kuruluşları ile görüşmeler de var.

Ve son olarak Amerika’daki Türk sivil toplum örgütleri ile bir toplantı.

Seyahat ve programa ilişkin bu bilgileri veren heyet üyelerinden CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, “ABD’deki Türk sivil toplum temsilcileriyle yapacağımız toplantı geniş bir yelpazede olacak” dedi.

Oran’ın verdiği bilgiye göre bu buluşmaya, Fethullah Gülen’e yakınlığıyla bilinen Tuskon da davetli.

“CHP’nin Gülen açılımı” olarak yorumlanır mı bilemem ama dikkat çekici bir not olduğu kanaatindeyim.

Yeni CHP vurgusu

Umut Oran’ın verdiği bilgilere göre ekonomi ana başlığının altında küresel kriz, Avrupa Birliği’nde yaşanan ekonomik gelişmeler ve Türkiye ekonomisi var.

Dış politika ve güvenlik başlıkları ise Türkiye - ABD ilişkileri, Ortadoğu ve terör.

Oran, “Biz 22 Mayıs 2010’dan itibaren Türkiye’nin her yerinde sahadayız. 81 il, 858 ilçeyi iki kez gezdik, üçüncü turun içindeyiz. Aynı prensibi dış politikada da uyguluyoruz. Bir buçuk yıldır hem AB, hem ABD nezdinde ziyaretlerimiz sürüyor. Sosyalist Enternasyonal ile de sürekli yakın temastayız. Mesela, 2012’in ikinci yarısında Sosyalist Enternasyonal’in önemli bir toplantısına ev sahipliği yapacağız“ dedikten sonra bu yöntem için, “Yeni CHP’nin farkı” değerlendirmesini yaptı.

DİĞER YENİ YAZILAR