2’nci nükleerde fizibilite tamam

Enerji Bakanı Fatih Dönmez, Japonlar’ın Sinop’ta kuracağı nükleer santralde fizibilitenin tamamlandığını açıkladı. Dönmez, 3’üncü nükleer santral için de yerin büyük ihtimalle Trakya olacağını ve burası için Çinliler’in bir fizibilite çalışmasına başlayacağını söyledi

Türkiye’nin ilk nükleer santrali Akkuyu Cumhuriyetin’in 100’üncü yılı 2023’e yetiştirilmeye çalışılırken, Sinop için de süreç hızlanıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Japonlar’ın Sinop’ta kurulacak 2’nci nükleer santralde fizibilite çalışmasını yaptıklarını ve bakanlığa sunduklarını belirterek, “Sinop’ta Japonlar ile çalışmalarımız var. Şimdi onlar fizibilite çalışmasını yapıp Temmuz’da sundular. Bizim ekibimiz, o fizibiliteyi inceliyorlar” açıklamasını yaptı. Dönmez, gazetelerin Ankara temsilcileriyle yaptığı sohbet toplantısında Türkiye’nin enerji politikası ile gündemdeki son gelişmeleri değerlendirdi. Dönmez’in konuşmalarından satırbaşları şöyle:

Akkuyu 2023’te hazır

2’nci nükleerde fizibilite tamam

Soçi’deki zirvede enerji başlığı vardı. Rusya ile Akkuyu Nükleer Güç Santrali ile ilgili çalışmalar devam ediyor.

Haberin Devamı

Nisan’da temelini atmıştık. Şu anda orada temelle alakalı ve projenin diğer safhaları ile alakalı, yani inşaat faaliyetleri daha henüz reaktör aşamasına gelmedi, çalışmalar devam ediyor. Teyit ettiler, 2023’e bir aksilik olmazsa, Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında orada ilk reaktörü işletmeye alma hedefimiz var.

En az 30 kriter

3’üncü santralde yer Trakya gibi gözüküyor. Orada Çinliler ile görüşüyoruz. Nükleer projeler çok zaman alıyor. Yer seçimi için en az 25-30 tane kriter değerlendiriliyor. Bir de işin ekonomik olarak analizi de önemli tabi.

Çünkü uzun dönemli bir anlaşmaya giriyorsunuz. Onun bize, orta ve uzun dönemde, hem arz güvenliğimiz açısında yükümüzü alıyor olması lazım hem de maliyetler açısından katlanılabilir, makul bir maliyeti olması lazım.

Fiyattaki artışı minimum tuttuk

Elektrikte fiyat ayarlaması için maliyetlere bakacağız. 2 tane fiyat ayarlaması yaptık. Orada da özellikle maliyet artışları, kur ve petrol fiyatlarındaki artış onları zorunlu kıldı. Şimdi biz elektriğimizin aşağı yukarı yüzde 30-35’ini hâlâ doğalgazdan elde ediyoruz. Doğalgazda da dışa bağımlıyız. Doğalgaz fiyatlarını da petrol fiyatları etkiliyor. Formülün içinde petrole endeksli. Kur neredeyse 2 kat arttı. Bu da tüketiciye yansımış oldu. Ama biz bunu yine minimumda tuttuk.

Haberin Devamı

2’nci nükleerde fizibilite tamam

Bakan Fatih Dönmez, gazetecilerle yaptığı ‘enerji’ başlıklı toplantı için bakanlığa elektrikli araçla geldi.

YEKA’LARA DEVAM

Yenilenebilir enerji kaynaklarını destekleme kanunumuz var bizim YEKA dediğimiz. Orada onların bir alım garantisi var. 10 yıl süreli. Uzatılmazsa 2020’de son bulacak. Ama biz YEKA’lara devam edeceğiz. Bazıları diyor ki sadece rüzgâr ve güneşten biz ülkenin bütün elektrik ihtiyacını karşılayamaz mıyız? Karşılama imkânımız yok. Sebebi de kesintili olması. Elektrik depolama ile ilgili YEKA ihalelerimizden bir tanesini güneşle ilgili kısmen depolama şartı getirdik. Onun ilanlarına çıkacağız. 3 bölgede yapacağız. Niğde Bor, Urfa ve Hatay’da yer seçtik. Buradan da 90-100 MW’lık bir batarya teknolojisiyle burada üretilenin depolanması ve akşam saatlerinde şebekeye verilmesiyle alakalı bir çalışma yürütüyoruz. 100 MW’lık batarya ile bir yerde depolama da dünyada da en büyük kapasiteli depolama alanlarından da biri olacak.

Haberin Devamı

2’nci nükleerde fizibilite tamam

DİĞER YENİ YAZILAR