Dolar da tatile çıktı mı?

Başlıktaki soruyu, ODTÜ İşletme Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Can Pamir’e sordum dün.

Piyasaların kapalı olacağı uzun bayram tatilinde, döviz kuru spekülasyonu yoluyla ekonomiye yeni bir saldırı olur mu?

27 Ağustos Pazartesi sabahı piyasalar nasıl açılır?

Yakın ve orta vadede Dolar kuru ne olur?

***

İşte Dr. Pamir’in bu sorulara verdiği cevaplar ve öngörüleri:

- Bayramda şöyle bir risk var tabii… Bizim piyasalar kapalı ama yurt dışı piyasalar açık. Bu da demek oluyor ki, olası bir sıkıntıda, Türkiye’den bir müdahalede bulunma şansımız yok. Ne Merkez Bankası, ne bizim bankalarımız, ne başka kaynaklarımız açısından böyle bir imkânımız var. Dolayısıyla, Türk Lirası’ndaki likiditenin az olduğu ve bu nedenle spekülasyona daha fazla açık olduğumuz bir zaman dilimi. Bizde piyasalar kapalı ama dünya piyasalarında 24 saat kapanmıyor Forex piyasaları. Dolayısıyla böyle bir riskimiz var ama bunu öyle çok fazla istismar edeceklerini zannetmiyorum çünkü eğer öyle bir şey yaparlarsa açılışta çok ters bir reaksiyonla karşılaşıp gerçek fiyata dönme riski var her zaman. Tabii bu çok yüklü bir cevap olur.

Haberin Devamı

- Dolar bugün (dün) 6.10 civarında açıldı. Benim beklentim bunu, önümüzdeki üç – dört gün içinde, kademeli olarak bir miktar daha yukarıya çekecekleri yönünde. Ama yine öyle 7.10’lar seviyesi gibi bir yerler olacağını zannetmiyorum. 6.20 – 6.25’lerden söz ediyorum. Belki biraz daha üstü. Zaten şu andaki fiyatlamalarla oralar da mümkün görünüyor.

- Tabii şöyle bir durum da var… Her ne kadar – az önce söylediğim gibi – biz piyasaya müdahale edemesek de, Türk oyuncuların da yurt dışındaki finansal kuruluşlar üzerinden işlem yapma imkânı var. Yani koyarsınız 1 milyon Doları, 100 milyon Dolara, hatta 400 milyon Dolar’a kadar işlem yaparsınız. Dolayısıyla öyle ciddi bir operasyon yapmaları çok kolay değil.

- Benim nihai yorumumu soracak olursanız; kur, bayram sonunda buranın daha üstüne gelecek ve maalesef önümüzdeki dönemde de daha yukarıya doğru gidecek. Kurun daha aşağıya, mesela 5 Lira seviyelerine düşebilmesi ancak örneğin bir IMF anlaşması gibi bir yolla mümkün olabilir.

Haberin Devamı

- Şu ana kadar alınan önlemler maalesef yeterli değil. Zaten elimizde çok fazla enstrüman yok. Olanlar da yapılabilecekler yapıldı ama biraz fazla geç kalındı bu önlemleri almakta.

***

Özetle, evet Dolar da tatile çıktı demek mümkün. Kontrollü, daha doğrusu mütereddit bir tatil olsa da…

Ama belli ki tatil dönüşü, hikaye kaldığı yerden devam edecek.

***

Bayram

Dertsiz – tasasız, kavgasız – gürültüsüz, çatışmasız – patlamasız; şöyle sakin, huzurlu, sağlıklı, yüzlerimizin güldüğü bir bayram dileğiyle…

Gönlünüze göre bayramlar olsun.

DİĞER YENİ YAZILAR