CHP’nin geleneksel gündemi

Cumhuriyet Halk Partisi’nde (CHP) kritik gün yarın.

Olağanüstü kurultay için gereken imzaların genel merkeze teslim edilmesi için 6 Ağustos Pazartesi gününe kadar süre var ama CHP’li muhalifler, bu işlemin 2 Ağustos Perşembe günü yapılacağını açıkladı.

Yani imzalar yarın teslim edilecek. Tabii eğer yeterli sayıya ulaşılabildiyse…

Bu soru işaretini not düşüyorum zira iki taraftan zıt haberler geliyor.

Muharrem İnce önderliğindeki parti içi muhalefet, kurultaya gidilmesini sağlayacak kadar imzanın ellerinde olduğunu söylüyor.

Genel merkez yönetimiyse aksini…

Karşılıklı markaj

CHP’de olağanüstü kurultay için 625 delegenin imza vermesi gerekiyor.

Noter tasdikli imza verme süresinin dolduğu önceki gün saat 17.30’a kadar, imza veren delegeler Kemal Kılıçdaroğlu’nun yanında yer alan parti yöneticileri ve milletvekillerinin markajındaydı.

İmza vermeyenler ise İnce yanlısı isimlerin.

Olağanüstü kurultaya gidilmesi yönünde imza verdiği duyulan delegeleri arayıp imzasını geri çekmesi için ikna etme girişiminde bulunan parti yöneticileri oldu. Aynı şekilde, muhalif cephenin önde gelen isimleri de kararsız görünen ama imza vermemiş delegelerle temasa geçip onları notere yönlendirmeye çalıştı. İki taraf da delegelerden az da olsa bir kısmına kararlarını değiştirtmeyi başardı. İmza vermiş olup geri çekmek için ya da tam tersi, imza vermek için bazı talepleri olan delegelerden de söz ediliyor CHP kulislerinde.

Haberin Devamı

İmza vermek ya da notere 85 TL ödeyerek verdiği imzayı geri almak karşılığında eşine, çocuğuna iş talep edenler olduğu konuşuluyor. Ama işin bu boyutu söylentiden ibaret. Böyleleri varsa da münferit birkaç örnek seviyesinde olduğunu tahmin ediyorum.

Kılıçdaroğlu ne düşünüyor?

CHP’li muhaliflerin dediği gibi 625’in üzerinde imza toplandıysa, genel merkez yönetiminin 45 gün içinde olağanüstü kurultayı toplaması gerekiyor.

Tabii bu noktada önemli bir ayrıntı var.

Resmiyet kazanması için imzaların, partinin seçim ve hukuk işlerinden sorumlu yetkili kurulları tarafından incelenmesi ve onaylanması gerekiyor. Bu aşamada sahte, mükerrer vb imza tartışmaları yaşanması da şaşırtıcı olmayacaktır. Hatta imzaların mahkemelik olması da öyle…

Haberin Devamı

Kılıçdaroğlu’nun yakın çevresi, muhalefetin yeterli imzayı toplayamadığını söylüyor.

Peki, böyle bir durumda, yani muhalif kanat yeterli gücü bulamamışken, Kemal Kılıçdaroğlu bir karşı atak yapar ve baskın bir olağanüstü kurultay düşünür mü?

Bu soruya yönetim katından “Hayır” yanıtı veriliyor.

CHP Lideri’nin olağanüstü kurultaya gitmeyip parti içi tansiyonu düşürecek bir yol izleyeceği söyleniyor.

Kılıçdaroğlu’nun, ilk adım olarak CHP Merkez Yönetim Kurulu’nda (MYK) önemli değişikliklere gideceği belirtiliyor.

CHP’de, genel başkan ve genel sekreter dahil 19 kişiden oluşan MYK’nın üye sayısının 15’e indirileceği ama daha önemlisi Kılıçdaroğlu’nun MYK’daki birkaç etkin ismi kuruldan çıkaracağı konuşuluyor.

Kemal Kılıçdaroğlu’nun parti içinde sükûneti sağlamayı hedeflediği bu hamlenin ardından da yerel seçim çalışmalarını başlatması bekleniyor.

Belediye başkan adaylarının netleşmesi elbette zaman alacak. O noktaya kadar, aday belirleme sürecinde birden çok faktör göz önüne alınacak.

Haberin Devamı

Sadece adayların kişisel nitelikleri değil aynı zaman 24 Haziran seçim sonuçlarının il ve ilçeler bazında detaylı değerlendirilmesi de önem arz edecek.

24 Haziran’da kimi yerde İYİ Parti, kimi bölgelerde de HDP ile olan oy geçişkenliklerinin de hesaba katılması, CHP’de yerel seçim aday belirleme sürecinin dikkat çekici yönlerinden biri olacak.

DİĞER YENİ YAZILAR