Pentagon açıkladı törenle verilecek

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’dan yapılan açıklamada, Türkiye’ye F-35 teslimatının bugün Teksas’ta yapılacak törenle gerçekleştirileceği belirtildi

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), ABD Senatosu’nun, Türkiye’ye F-35 savaş uçağı satışını bloke eden karar tasarısını onaylamasına karşın, iki adet uçağın bugün Teksas eyaletine bağlı Fort Worth kentinde düzenlecek bir törenle Türkiye’ye teslim edileceğini duyurdu. Pentagon Sözcüsü Mike Andrews, “Lockheed Martin, 21 Haziran Perşembe günü Fort Worth’da Türkiye için bir açılış töreni düzenleyecek ve uçaklar ilk aşamada Arizona’daki Luke Hava Kuvvetleri Üssü’ne geçecek. Türk F-35 pilotları ve bakım görevlileri, Luke Hava Kuvvetleri Üssü’ne ulaştı ve yakında uçuş eğitimlerine başlayacaklar” dedi. ABD Savunma Bakanlığı’nın, Senato’nun aldığı karar hakkında yorum yapmayacağını da belirten Andrews, “Türkiye, NATO’nun en önemli müttefiklerinden ve 2002’den bu yana F-35 programının uluslararası katılımcılarından biridir” diye konuştu.

ABD Senatosu’nun aldığı kararın yürürlüğe girebilmesi için Temsilciler Meclisi kararı ile örtüşmesinden sonra Başkan Donald Trump tarafından onaylanması gerekiyor.

Haberin Devamı

Pentagon açıkladı törenle verilecek

VATAN Ankara Temsilcisi Murat Çelik Teksas’a gitti. F-35’e bindi, kokpitinde bu pozu verdi.

F-35’ler 2019’da gelecek

Lockheed Martin İş Geliştirme ve Strateji Bütünleştirme Başkan Yardımcısı Jack Crisler tarafından dün gazetecilerin de yer aldığı topluluğa brifing verildi. Crisler’in F-35 için verdiği bilgilere göre, 2 hafta önce 300’üncü uçak teslim edildi. 140 bin uçuş saatine ulaşıldı. 620 pilotun eğitimleri tamamlandı. İlk gerçek operasyonu İsrail Hava Kuvvetleri gerçekleştirdi. F-35’lerin 2019’un üçüncü çeyreğinde Türkiye’ye geleceği belirtildi. Dünya üzerinde 15 üste konuşlu olan F-35’ler için 5 bin 600 teknisyen yetiştirildi.

ABD’nin hesabı tutmadı

İngiliz Financial Times gazetesi de, ABD Senatosu’nun F-35’lerin Türkiye’ye satışını askıya alan tasarıyı kabul etmesiyle ilgili bir haber yayımladı.Haberde, “ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) yetkilileri ve Amerikalı kanun koyucular, Türkiye’nin Rusya’dan hava savunma sistemi satın alarak, F-35’e ve toplayacağı verilere ilişkin sırları riske sokmasından endişeleniyorlar” denildi. ABD’nin eski Türkiye Büyükelçisi James Jeffrey, “Erdoğan Rusya’ya çoktan yüklü miktarda para ödedi, bu yüzden Erdoğan’a onunla Putin arasında sorun yaratmaya çalışmadığımızı, ancak özellikle F-35’ler konusunda endişelerin olduğunu anlatmamız gerek” diyor. “Bu bize gerçek bir stratejik tehdit.” ABD’nin eski Türkiye Büyükelçisi ve eski Pentagon çalışanı Eric Edelman da, S-400’lerin, F-35’leri tehlikeye atabileceğini vurguladı. Edelman Pentagon’un “çıkmazda olduğunu” söyledi: Oradakiler bu sorunun çözüleceğini ve Türkleri bundan vazgeçirebileceklerini umuyorlardı, çünkü Türkiye çok önemli bir müttefik.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR