‘AK Parti tek başına çoğunluğa sahip olacak’

Yeni sistemde güçlü parlamentonun zorunluluğuna dikkat çeken Bakan Kurtulmuş, AK Parti listesinin de bu yönde hazırlandığını anlattı. Kurtulmuş, “AK Parti’nin tek başına hiç tereddütsüz bir çoğunluk sağlayacağı kanaatindeyim. Bu hakikaten Türkiye’nin en önemli seçimi” dedi

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, gazetelerin Ankara temsilcileriyle önceki akşam iftarda bir araya geldi. Kurtulmuş, seçim süreci, ekonomideki gelişmeler, FETÖ ve dış politika üzerine soruları yanıtladı.

‘AK Parti tek başına çoğunluğa sahip olacak’

Milletvekili listesinde olduğunuzu biliyor muydunuz, önden bir görüşme yaptınız mı?

“Hiçbir şekilde hiçbir görüşme yapmadık. Bizden Sayın Başbakan dahil bütün Bakanlar Kurulu üyelerinin başvurularının uygun olacağı istendiği için başvurularımızı yaptık. Yoksa bizim siyasi hedefimiz; bir yere başvuru yapıp ya ben şu pozisyonu istiyorum ya da başvuru yapmayıp ben başka bir pozisyon istiyorum demeye uygun değildir, sonuçta siyaset bir ekip işidir ve ekibin lideri olan da ekipteki insanlardan nasıl, ne şekilde istifade edeceğine karar verir, bundan daha doğal bir yol olmaz.”

Parlamentonun önemi

Bakanların listede liste başı olarak yer alması bakanlara, piyasalara hem de işte kamuoyuna bir mesajı var mı? Bu mesaj nedir? Yani önce seçimi kazanın, sonra kabine konuşulur mudur ya da başka bir şey midir?

“Şimdi AK Parti kadroları bakımından kim milletvekili olacak, kim bakan olacak gibi bir niteliksel ve niceliksel bir kısıtlama olmadığını biliyoruz. Her pozisyon için birden fazla adayın olduğu bir siyasi hareketten bahsediyoruz. Aslında listelerin bu şekilde ortaya konulmasının önemli sonuçlarından birisi de; biz demiyor muyduk baştan beri, yani cumhurbaşkanlığı sistemi daha etkin, daha hızlı bir yönetim sistemini ortaya koyacak. Ama parlamento da siyasetin merkezi olarak, yasamanın merkezi olarak kendi fonksiyonunu daha etkili bir şekilde görecek. Şimdi çok daha nasıl etkili bir yürütmeden bahsediyorsak, çok daha etkili ve güçlü bir parlamento olacak, onu gösteriyor. Bu sistem içerisinde bir sürü yeni düzenlemelere de ihtiyaç olacak, bunları yapacak olan da parlamentodur.”

‘AK Parti tek başına çoğunluğa sahip olacak’
ABD’deki gibi değil

Güçlü parlamentodan kastınız, AK Parti’nin siyasal ve sayısal çoğunluğa sahip olduğu parlamento mu?

“Zaten AK Parti büyük bir sayısal çoğunluğa sahip olacak. Siyaseten de parlamentonun güçlü olması lazım, yani bunu temin edecek; o anlamda söylüyorum. Şimdi biraz daha açayım söylediklerimi; Amerika’da bir tane parti binası görmedim. Denir ki ABD’de başkanların partiyle ilgisi partinin başkan adayı olmasıdır. Türkiye öyle bir yer değil, bütün siyasi partilerin iyi-kötü bir siyasi geleneği var, toplumda tekabül ettikleri bir siyasal anlayış var. Bir anda bütün bunların hepsinin bırakılıp sanki hiç parti geçmişi yokmuş gibi bu ülkenin sadece cumhurbaşkanı adayları üzerinden bir seçim kampanyası ve siyasal süreç yürütülmesinin mümkün olmadığının altını çizmek istiyorum. Türkiye’de bu kadar güçlü siyasi gelenekler varken bunun çok doğal yansıması da güçlü bir parlamento olmak zorundadır. Bizim bu anlamda AK Parti listeleri de bir yerde bunu ortaya koymuş oldu.”

‘AK Parti tek başına çoğunluğa sahip olacak’
Birinci turda iktidar

Çoğunluktan kastınız Cumhur İttifakı’nın toplamdaki sayısının yüksek olması şeklinde mi, yoksa AK Parti’nin 300+1 alması mı?

“Ben AK Parti’nin tek başın hiç tereddütsüz bir çoğunluk sağlayacağı kanaatindeyim. Bu seçim hakikaten Türkiye’nin en önemli seçimi. Yeni bir model, yeni bir sistem kuruldu, karar verildi, ama bu sistemin nasıl şekilleneceğini önümüzdeki dönemde göreceğiz, bunun için önemli. Seçim kampanyasının etkisi toplam oylarda yüzde 5 derler bütün partiler için, burada bu farklı, burada kampanya çok etkileyecek.”

Oy oranı olarak mesela cumhurbaşkanlığı seçiminde ilk turda geçecek bir oy oranı geliyor mu anketlerde? Meclis’te de MHP’nin ne kadar, sizin ne kadar; yani onlar var mı?..

“Ben hayatım boyunca hiç rakam söylemem, sadece bilgilenmek için kamuoyu araştırmalarına bakarım ve çok şükür şimdiye kadar çok yanıldığımı da görmedim. Şunu söyleyeyim:

İnşallah birinci turda her iki tarafta da AK Parti bakımından iktidar olacak bir çoğunluk olacaktır, yani hem Cumhurbaşkanlığı seçiminde birinci turda geçeceğiz, birinci turda da AK Parti çoğunluğu sağlayacaktır.”

‘AK Parti ile MHP birleşmedi’
MHP lideri Bahçeli’nin Alaattin Çakıcı ile görüntü vermesi ve af konusundaki açıklamalarıyla ilgili soru üzerine Kurtulmuş şunları söyledi:

“Şimdi başından itibaren yanlış algılamalara vesile olan bir gelişme var. AK Parti ile MHP birleşip tek parti olarak seçime girmiyor. Birbirinden farklı iki parti bir seçim ittifakı yapıyor. MHP’nin kendi öncelikleri var, istediği gibi hareket eder. Şimdi Sayın Bahçeli bugün niye öyle bir fotoğraf verdi, tamamen kendisinin bileceği iş, kendisinin vereceği bir karar, buna bizim söyleyecek bir şey yok. Öyle bir tercihte bulunmuş, yani biz bir koalisyon yapmıyoruz, bir seçim ittifakı yapıyoruz, onun altını çizmek istiyorum. Partilerin farklılıkları kendilerini bağlar. Sayın Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız, ben de af konusuyla ilgili görüşlerimizi söyledik. Bizim görüşümüz belli, Bahçeli’nin durduğu yer belli. Dolayısıyla birbirimizin bu konudaki önceliklerini değiştirecek noktada değiliz.”

Saadet-CHP ittifakı...
Kurtulmuş, Saadet Partisi’nin CHP ile ittifakta yer almasıyla ilgili, “Ben bu iki partinin herhangi bir önceliğinin benzer olduğunu bilmiyorum. Hiçbir benzerliği olmayan partiyle ittifak yapıldığında, bunlar matematiksel bir toplam etmez, ortaya pozitif bir sinerji de koymaz diye düşünüyorum” dedi.
Dövize politik amaçla yüklenme var!
Bakan Kurtulmuş, ekonomideki son gelişmeler üzerinden ‘Yabancı yatırımcılar Türkiye’den çıkıyor, Türkiye’ye gelmiyor’ şeklinde yapılan yorumların doğru olmadığını vurguladı. Kurtulmuş, “Eğer ekonomi üzerinde bir etkiden bahsediliyorsa, Gezi’den hemen önceki dönemden itibaren başlayan içeriden ve dışarıdan tamda politik amaçla Türkiye ekonomisinin üzerine yapılan negatif birtakım yüklenmelerden kaynaklanıyor” dedi. Kurtulmuş, IMF ile ilgili soru üzerine, “Türkiye için ve herhangi bir ülke için IMF ile olan ilişki çok açık söyleyeyim, bir kabustur, Türkiye böyle bir kabusa geri dönmeyecektir” dedi. FETÖ’nün “Türkiye’ye yönelik algı operasyonları yapan, Tükiye’nin geleceğine tehdit oluşturan uluslararası konsorsiyumun ortaklarından biri” olduğunu dile getiren Kurtulmuş, “Getirmek istedikleri nokta ne?” sorusu üzerine de, “Bunlar hepimizin bildiği şeyler aslında. Bunlar Türkiye’nin ekonomik olarak bağımsız bir ülke olmasını istemiyorlar. Türkiye şu anda play off’ta oynuyor, Süper Lige çıkmadı. Bizi bütün hakem oyunlarıyla, kural şeyleriyle, hatalarıyla, seyirci baskısıyla, dopinglerle ya da şikelerle bizi süper lige çıkartmak istemiyorlar, meselenin özü budur” diye konuştu.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR