‘Güçlü Meclis için tarihi liste’

AK Parti’nin İstanbul 1. Bölge 1. Sıra adayı olan Bakan Berat Albayrak, “AK Parti güçlü bir başkan adayı yanında güçlü bir Meclis için de tarihi bir liste ortaya koydu” dedi. Albayrak güven, istikrar, yerli ve millilik konularının seçimde belirleyici olacağını ifade etti

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, AK Parti’nin milletvekili aday listelerinde İstanbul 1. Bölge’den 1. Sıra’da yer aldı. Albayrak, gazetecilerin Ankara temsilcilerine listeleri ve seçim sürecini değerlendirirken, seçime çok güçlü hazırlandıklarını vurguladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkan adaylığının yanında güçlü bir Meclis tablosu oluşması için tarihi bir liste hazırlandığını ifade eden Albayrak, listedeki yeriyle ilgili “Büyük vebal ve sorumluluk” dedi. “Belirleyici unsur, Türkiye’de 16 yıldır olduğu gibi güven ve istikrar. Son yıllarda bunun yanına yerli ve milli duruş da eklendi. Yani Türkiye’nin son 3 yılda yaşadıkları travmatik tecrübeler, olağan tarihinde yaşamadığı bu tecrübeler yerli ve milli duruş söylemini de ortaya çıkardı” diyen Albayrak, bu duruşu en doğru sergileyenin AK Parti olduğunu dile getirdi. Albayrak, “Milli kelimesinden alerjisi olan siyasi gruplar bile milli kelimesini kullanmaya başladılar” dedi. Albayrak özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

‘Güçlü Meclis için tarihi liste’

‘En güçlü listeler’

“Bir kez daha ortaya çıktı ki Türkiye’nin ana partisi, amiral partisi AK Parti, Türk siyasetinin girdiği bu yeni dönemde en güçlü listeleri ortaya koyan tek parti oldu. ‘Parlamenter sistem bitiyor’, ‘Türkiye’de siyaset bitiyor’ sözlerinin tam tersine AK Parti güçlü bir başkan adayı yanında güçlü bir Meclis için de tarihi bir liste ortaya koydu. Bunun tabii iki tane önemli noktası var. Birincisi şu: AK Parti’nin hem yürütme icraat hem de yasama olarak ne kadar etkin bir strateji güdeceğinin açık bir resmi. Listede Bakanlar Kurulu, Başbakan dahil herkes var. Bu şu demek: AK Parti 24 Haziran için en güçlü şekilde hazırlanıyor.”

60-70 kadın vekil

“Ama bir başka boyutu da var, ben o tarafının çok daha önemli olduğunu düşünüyorum. Kadın temsili açısından, 126 kadın adayın, en az 60’ı 70’i seçilecek yerlerde. En yakın muhalefet partisi işte CHP diyorlar, herhalde 20’yi bile bulmaz. Gençlere bakıyorsunuz, 25 yaş altı 57 aday var. Genel Başkanımız bu stratejik vizyonla ilklerin partisi olduğumuzu ortaya koydu. Böyle bir listede olmak bir şeref. İstanbul birinci bölge, birinci sıraya konulmak bizim için çok büyük vebal ve sorumluluk. AK Parti bulunduğu, girdiği her yarışta ve platformda en iddialı şekilde hazırlanır. Nasıl başkanlık noktasında Türkiye’de Cumhurbaşkanımız ne kadar iddialı ve güçlü bir adaysa, genel seçimler için de, aday listeleri ne kadar güçlü bir parlamento hedeflendiğinin göstergesi. AK Parti şeksiz şüphesiz, en ufak tereddütsüz, en güçlü şekliyle tıkır tıkır hedeflerine yürüyor.”

Haberin Devamı

‘Güçlü Meclis için tarihi liste’

‘Sürpriz olmadı’

“(‘Adaylık sürpriz oldu mu( sorusu üzerine) Benim gördüğüm resim, performans çok önemli arz ediyor bu seçime giderken; bir. İkincisi; sürpriz olmadı, tam tersine güçlü bir liste bekliyordum ve güçlü bir liste buldum. Üçüncüsü, AK Parti’de görev talep edilmez, AK Parti’de görev tebliğ edilir ve tebliğ edilen görev sonuna kadar en iyi ve en başarılı şekilde bırakana kadar bu mücadele ortaya konur.”

Haberin Devamı

‘İstanbul eşittir Türkiye’

“İstanbul eşittir Türkiye olarak bakan bir partiyiz, çünkü bu hareketin doğuşu İstanbul’daki dönüşümle başlayan bir hareket. Ve Cumhurbaşkanımızın belediye başkanlığı döneminden doğan ve çeyrek asır olacak artık, İstanbul’daki öncü ve vizyoner başarı hikayesiyle bu partiyi de taşıyıp bir noktaya getirdi. İstanbul, Türkiye’nin yüzde 20’si neredeyse; yüzde 16, 18, 20’ye yakın oy olarak da, nüfus olarak da, ekonomi olarak da, İstanbul’u göz ardı etmeniz mümkün değil. Tabii ki İstanbul’da her zaman çıta ve hedef daha yukarısı. Cumhurbaşkanımızın adaylıkları döneminde her zaman İstanbul’dan aday oldu. Dolayısıyla İstanbul’u hiçbir zaman göz ardı etmedi. Bu seçimde Cumhurbaşkanımızın adaylığı artık yok, dolayısıyla bu çerçevede de kabineden mümkün olduğunca listeler hazırlanırken bu denge gözetilmiştir. Yaklaşık 5-6 tane bakanımız var, grup başkanvekillerimiz var, vekillerimiz var, siyaseten çok kritik ve önemli arkadaşlar var bütün demografiyi yansıtacak yoğunlukta. Dolayısıyla bu çerçevede tabii ki hedef daha önce aldığımız oy sayısının yukarısına çıkarmak.”

Haberin Devamı

‘Açık ara öndeyiz’

“Türkiye kamuoyunda konuşulan anketler noktasında bakıldığında gerek cumhurbaşkanlığı seçimleri, gerek genel seçimler noktasında bakıldığında AK Parti açık ara önde gidiyor, AK Parti’nin adayı açık ara önde gidiyor. Ama bu anketlerin hiçbirisi AK Parti için belirleyici bir unsur değil. Bu olmadığı içindir ki zaten sizler de piyasada konuşulan, televizyonlarda, gazetelerde yayınlanan anketleri görüyorsun. Benim şahsi kanaatim seçim ikinci tura kalmaz, birinci turda cumhurbaşkanımız seçilir. Biraz gözümüzde büyütüyoruz bazı şeyleri herhalde. Ola ki ikinci tura kaldı, Cumhurbaşkanımız karşısında kim olursa olsun emin olun birinci turdakinden çok daha fazla bir oyla ikinci turda seçilir.”

‘Güçlü Meclis için tarihi liste’

Ayrı oy atma tartışması yok

Bakan Albayrak, ‘Cumhurbaşkanına ve partiye ayrı oy atılabilir’ yönünde kamuoyunda zaman zaman ortaya atılan iddiayla ilgili soru üzerine şunları söyledi: “AK Parti’de böyle bir tartışma yok, ben seçmende de olduğunu düşünmüyorum. Bu söylem, siyaseten gündemi farklı şekilde manipüle etmeye yönelik, işte küçük, minik, ufacık partilerin gündem oluşturup büyükten ne kadar oy çalarım mantığıyla suni gündem özelinde oluşturmaya çalıştığı bir söylem. AK Parti her seçime, her yarışa maksimum oyu almak, en üst düzeyde başarılı bir şekilde neticelendirmek için girer. AK Parti gündemini rakibine göre değil, kendi belirler, hedeflerini kendi koyar. Muhalefetteki partilere bakıyorsak, muhalefette görünen bir tane parti var, o da zaten görüyorsunuz işte aday listelerinden sonra nasıl bir hikaye ortaya koyacak? Adayları var, adaylarını desteklemiyorlar, adayları partiden kopmuş falan... Açıkçası ben muhalefetin listesini değerlendirmenin AK Parti için zül olacağını düşünüyorum. Dediğim gibi biz kendi istikametimize bakıyoruz, ama uzaktan bir vatandaş olarak baktığımda hakikaten içler acısı.”

MHP ittifakı ve Kürt seçmen...
MHP ile ittifakın Kürt seçmenlerden oy kaybettireceği yorumlarına Albayrak şu yanıtı verdi: “2017, 16 Nisan referandumu bunun en güzel cevaptır. 16 Nisan referandumunda AK Parti yine MHP’yle birlikte ittifak halinde gitti ve gayet başarılı bir neticeyle Güneydoğu’da 2015 seçimlerinden çok daha yüksek bir oyla sağlam ve güçlü bir şekilde çıktı. Sadece Doğu, Güneydoğu değil, tüm Türkiye özelinde de bu sürecin çok daha olumlu şekilde, çok daha güçlenerek devam edeceğini düşünüyorum. İkinci tespitime gelirsek, yoğunluklu Kürt seçmenin bölge siyasetinde küresel siyasetteki kırılmayı her geçen gün çok daha iyi ve net okuduğunu düşünüyorum. Nedir o biliyor musunuz? Bakın, son dönemde Ortadoğu’da, Irak’ta, Kuzey Irak’ta, Kudüs’te, tüm bu coğrafyalarda yaşanan süreçlerde Kürt seçmeni her geçen gün neyi görüyor biliyor musunuz? Ben bunu çok defaatle bulunduğum ortamlarda Kürt seçmenlerden duymaya başladım, birileri, yurt dışından birileri bin yıllık Selahaddin Eyyubi’nin intikamını almak için bizlere operasyon yapıyor cümlesini her geçen gün daha fazla Kürt seçmenin kullandığına şahit oluyorum ben.”
‘HDP’nin geçip geçmemesi önemli değil’
Bakan Albayrak, HDP’nin barajı geçip geçmemesi durumlarıyla ilgili soru üzerine şunları söyledi: “Tabii ki aritmetikle alakalı, barajla alakalı bir konudan bahsediyorsunuz. Barajı geçerse alacağı milletvekili belli, geçemezse alamayacağı belli. Alamadığı zaman dağılım farklı olacak, barajı geçerse dağılım farklı olacak. Ama HDP’nin barajı geçip geçmemesi AK Parti için önemli bir nokta değil, onu söylüyorum. Biz hiçbir zaman siyasette pozisyonumuzu bir rakibe göre konumlandıran bir parti olmadık. AK Parti bütün siyasetini Türkiye’nin bu değişim ve dönüşüm sürecini yönetecek ve yönlendirecek şekilde konumlandırmıştır. AK Parti hiçbir zaman, ama hiçbir zaman muhalefete göre değil Türkiye’nin bekasına, geleceğine, güven ve istikrarına göre konumlanmıştır.”
Suikast iddiaları
“Amerika’daki bir internet sitesinde bir haber çıkmış. İsrail suikastçiler gönderecekmiş, Cumhurbaşkanımıza suikast düzenleyecekmiş. Ben de diyorum ki valla bu haberler çıkıyorsa, söyleyeceğim bir cümle var artık benim. Vatandaş bunu konuşuyor, insanımız şunu söylüyor: ‘Cumhurbaşkanımızın saçının teline zarar gelirse bundan sonra olağan şüpheli bunlardır.”

DİĞER YENİ YAZILAR