F-35’ler ne olacak?

Açıklanan takvime göre, yeni nesil müşterek taaruz uçağı F-35’lerden ilki 21 Haziran 2018, Perşembe günü Türkiye’ye teslim edilecek.

ABD’nin Texas Eyaleti’nin Fort Worth kentindeki törenin ardından Türk Hava Kuvvetleri pilotlarının eğitimi başlayacak ve ilk uçak Kasım ayında Türkiye’ye gelecek.

F-35 projesinde ABD ile birlikte aralarında Türkiye’nin de yer aldığı 9 ülke bir arada çalışıyor.

Türkiye 30 uçaklık kesin alım sözleşmesini imzaladı. Sonraki dönemlerdekilerle birlikte nihai olarak alınacak F-35 sayısı 100’e ulaşacak.

***

Üretilen ilk uçakların maliyeti 115 milyon Amerikan Doları civarında.

Bu yüksek fiyat, proje ortağı ülkelerin, üretici Lockheed Martin firmasıyla yaptığı çalışmalar sonucu aşağı çekildi. Yeni parti F-35’lerin uçak başı maliyeti 80 milyon Dolar seviyesine inecek.

Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi almasını gerekçe gösteren 3 senatör bir kanun tasarısı hazırlayıp Amerikan Senatosu’na sundu.

Bu tasarı, F-35 uçaklarının Türkiye’ye satışından vazgeçilmesini istiyor.

Haberin Devamı

***

Türkiye ise rahat...

Ankara, ortağı olduğu ve bazı parçaları Türkiye’de üretilecek olan bu uçak projesine şu ana kadar yaklaşık 750 milyon Dolar yatırım yaptı.

Çok düşük bir ihtimal de olsa, satışın iptali hâlinde Ankara bu miktarın iadesini talep edecek ama daha önemlisi, Türkiye’nin dışında kalması, projenin de aksaması hatta belki bir süre için durması anlamına gelecek.

Bu yüzden savunma sanayii ve hükümet çevrelerinde, ilk uçak teslim töreninin planlandığı şekilde 21 Haziran’da Texas’ta yapılacağına kesin gözüyle bakılıyor.

*****

ABD nasıl memnun olsun?

14 Mayıs 2018 gecesi, Filistin Dışişleri Bakanı.

15 Mayıs 2018 öğle saatleri, Katar Dışişleri Bakanı; öğleden sonra Kazakistan, Kuveyt ve Afganistan dışişleri bakanları; akşamüzeri, Azerbaycan, Somali, Afganistan ve Venezuela dışişleri bakanları. Yine aynı gün akşama doğru, Yemen, Umman, Polonya ve Burkina Faso dışişleri bakanları.

16 Mayıs 2018… Kazakistan, Brunei, Mali, Özbekistan, Libya, Kırgızistan, Irak, Moritanya, Çad, Sierra Leone, Mısır, Tunus, Maldivler, Cezayir, Cibuti, Gine, Fas, Lübnan dışişleri bakanları.

Haberin Devamı

17 Mayıs 2018… Bahreyn, İsveç, Nijerya, Güney Afrika Cumhuriyeti, Uganda, Gabon, Togo, Bolivya dışişleri bakanları.

***

Yukarıdaki, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun 4 günde, yabancı mevikadaşlarıyla yaptığı telefon görüşmelerinin listesi.

4 günde 39 dışişleri bakanı. 39 ülke...

Bu ülkelerden bazılarının liderleriyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı telefon görüşmeleri de var şu son günlerde.

Keza Başbakan Binali Yıldırım’ın.

Bir de tabii, bunlar açıklananlar ve dolayısıyla bildiklerimiz.

Bilmediklerimizi, bilmiyoruz...

***

Dünya “Hayır” dedi ama Donald Trump bildiğini okudu ve sonuç ortada.

ABD, İsrail Büyükelçiliği’ni Tel Aviv’den Kudüs’e taşıdı, tansiyon yükseldi.

Amerika’nın attığı bu adımı protesto eden Filistinliler’in üstüne bombalar, mermiler yağdı.

İsrail yönetimi yine kan döktü. 60’dan fazla insan öldü, 3 bine yakını yaralandı; dünya yine ‘üç maymun’u oynadı.

Bir tek Türkiye takipçisi yaşanan dramın. Bir tek Türkiye sesini yükseltiyor ABD ve İsrail yönetimlerine karşı. Bugüne kadar olduğu gibi.

Haberin Devamı

***

İslam İşbirliği Teşkilatı’nı İstanbul’da olağanüstü toplantıya davet eden Türkiye, dün katılan ülkelerle birlikte yükseltti bu defa sesini.

Yakın geçmişte, Birleşmiş Milletler’de yapılan oylamada dünyanın ABD’nin karşısında durmasını sağlayan da Türkiye oldu malum.

Bütün bunlara bakıldığında, ABD ve İsrail’in Türkiye’nin tavrından mutlu olması düşünülebilir mi?

Aynı şekilde, konjonktürel menfaatlerini ABD’nin yanında durmakta gören kimi ülkelerin Türkiye’ye sıcak bakmaları mümkün mü?

DİĞER YENİ YAZILAR