Piyasalar negatif senaryoya göre mi pozisyon alıyor?

“AK Parti MHP ittifakı Meclis’te nitelikli çoğunluğu elde edemezse, bu durum sadece siyaseten değil, ekonomi açısından da ciddi bir sorun teşkil edebilir. Yakın dönemdeki en büyük risk bu ihtimâl.”

Geçen hafta, 2 Mayıs 2018 tarihinde bu köşedeki özel bilgileri “Ekonomi ve finans devleri Türkiye’yi masaya yatırdı” başlığı altında aktarmıştım.

( http://m.gazetevatan.com/murat-celik-1162751-yazar-yazisi-ekonomi-ve-finans-devleri-turkiye-yi-masaya-yatirdi/ )

Yukarıdaki bölüm işte o yazıdan...

***

Alıntı yaptığım o yazıda, “ Erdoğan seçilir ama...“ ara başlığının altında yer alanlar aynen şöyleydi:

“ Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçilmesi şu anda en yüksek ihtimal olarak görülüyor ancak parlamento seçiminden çıkacak sonuç merak konusu. Sandıktan nasıl bir Meclis aritmetiği çıkacağını şu anda öngörmek zor.

AK Parti MHP ittifakı Meclis’te nitelikli çoğunluğu elde edemezse, bu durum sadece siyaseten değil, ekonomi açısından da ciddi bir sorun teşkil edebilir. Yakın dönemdeki en büyük risk bu ihtimâl. ”

***

Haberin Devamı

Döviz kurlarında son dönemdeki artışın önüne, Merkez Bankası’nın aldığı önlemlere rağmen geçilebilmiş değil. Dolar ve Euro bir miktar duraklatıldı belki ama geriletilemedi.

Borsa’daki durum da pek iç açıcı değil malum.

Konunun uzmanlarından biriyle konuştum dün.

“Piyasalarda negatif senaryo çok fazla konuşuluyor maalesef” diye başladı söze.

“Nedir o negatif senaryo” diye sordum, şunları söyledi:

- Sizin geçen hafta kaleme aldığınız bir yazı vardı ya hani... Uluslar arası ekonomi ve finans çevrelerinin yakın dönemdeki en büyük risk olarak gördüğü ihtimal.

- Evet... “Erdoğan Cumhurbaşkanı seçilir ama Cumhur İttifakı Meclis çoğunluğunu elde edemezse...” senaryosu.

- Evet, bu olasılıktan söz ediyorum. Piyasa bu endişeyi yaşıyor. Hatta bir adım ötesi de var.

- Neymiş o?

- Dikkat ederseniz Cumhurbaşkanı Erdoğan da son günlerdeki konuşmalarında hep Meclis’te çoğunluğu elde etmenin önemine vurgu yapıyor. Verdiği mesajlar hep bu noktaya yönelik. Piyasalarda, bu hedefin gerçekleşmemesi hâlinde, Erdoğan’ın Kasım’da seçimlerin yenilenmesini isteyebileceği konuşuluyor. Yani “Meclis çoğunluğu elde edilemezse birkaç ay içinde tekrar seçime gidilir” görüşü hakim. Bu da bir ‘seri erken seçim sarmalı’ anlamına geliyor ki, piyasalar işte bu yüzden tedirgin.

Haberin Devamı

***

Ekonomi uzmanı değilim ama...

Yukarıdaki uzman görüşü ve kulis bilgisi, para piyasalarındaki mevcut durumu açıklamaya yeter mi, pek emin değilim.

Lâkin diğer taraftan, bu gibi dönemlerde, piyasa aktörlerinin itibar ettiği senaryoların maalesef endekslere, ekranlara yansıdığının da farkındayım.

DİĞER YENİ YAZILAR