Gebze, ASELSAN, Haluk Görgün...

“Bu kampüste, ağaçlardan daha yüksek bina olmayacak.”

Rektör Haluk Görgün’ün işte bu cümlesi, adeta mottosu olmuş Gebze Teknik Üniversitesi’nin.

Kampüs, gerçekten de yemyeşil, pırıl pırıl. Ve binaların tümü ağaçlardan daha alçak seviyede.

---

Geçen Cuma (13 Nisan 2018) Gebze Teknik Üniversitesi’ndeydim. Anadolu Ekspo tarafından düzenlenen Sanayi ve Teknoloji Zirvesi’ne bir panelde moderatör olarak katıldım.

Organizasyon başarılı, dört günlük zirve bölgedeki üniversite ve lise öğrencileri için olabildiğince faydalıydı.

***

Ayrılmadan önce Rektör Haluk Görgün’e uğradım bir çay içmeye.

Henüz 45 yaşında, parlak, sevilen bir akademisyen Profesör Görgün.

İkinci ve yine çok önemli bir sıfatı daha var artık. Kısa bir süre önce ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı oldu.

***

Rektör Görgün, 1992 senesinde Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü olarak kurulan üniversitenin alt yapısının çok iyi olduğunu vurgulayarak başladı söze. Ardından da kurumun konumuna dikkat çekti ve ekledi: “Arkadaşlarımızın yaptığı hesaplamaya göre, bir saat içinde 20 milyon insanın buraya ulaşması mümkün.”

Haberin Devamı

İstanbul, Sakarya, Kocaeli, Bursa bölgesinin tam merkezinde Gebze Teknik Üniversitesi.

Gebze modeli

Prof. Dr. Görgün, sohbetimizde şu noktaların altını çizdi:

- Bu bölge ülke sanayinin kalbi. Üniversite sanayi işbirliği konusu çok önemli ama bu meseleye herkes farklı bakıyordu. 2014 sonunda rektör olarak seçildikten sonra ilk iş olarak bölgedeki bütün bileşenleri topladım. Sanayi odası, ticaret odası, yerel yöneticiler, vali bey… Bir ortak akıl arama konferansı yaptık. Buranın stratejik planını gelin birlikte yapalım dedik. İkinci aşamada da sahiplenmeyi tamamlamak için bir vakıf kurduk. Organize sanayi bölge başkanlarını ve sanayicilerin büyük kısmını vakfa dahil ettik. Dolayısıyla üniversite bir anda onların üniversitesi oldu. Dolayısıyla sorumluluğu da, ufku da, vizyonu da onlarla paylaşmış olduk.

- Bir süre sonra yavaş yavaş projeler oluşturmaya başladık. İşte bu teknoloji ve sanayi zirvesi gibi etkinlikler yapmaya başladık. Bundan sonra, her geçen gün daha iyiye gidiyoruz ve gideceğiz.

Haberin Devamı

Ve ASELSAN...

- Benim asıl alanım elektrik elektronik… Geçen sene ASELSAN yönetim kurulu üyesi olarak ASELSAN Akademi’yi arkadaşlarımla birlikte kurdum. ASELSAN, yüksek lisans ve doktoraya izin veriyor. Baktık, 5 bin 300 personelin bini yüksek lisans ya da doktoraya devam ediyor. Haftada 17 saat bu personele izin veriyor kurum. Düşünün, ASELSAN gibi kıymetli insanların çalıştığı yerde, haftada 17 bin saat bu arkadaşlarımız dışarıda. Üstelik bu insanlar bizim konularımızda da çalışmıyor. Dedik ki, 4 üniversiteyi ASELSAN bünyesinde buluşturup akademiyi kuracağız ve ASELSAN personeli sadece kendi konularında yüksek lisans ya da doktora yapacak. Hocaya da, öğrenciye de, kaynağa da, memlekete de yazık… Ve bu proje sayesinde şimdi üniversitelerimizin savunma sanayiine ilgisi de arttı.

ASELSAN intiharları

Son 11 yılda 8 personelinin intihar ya da şüpheli ölüm haberiyle gündeme geldi ASELSAN.

Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Görgün’e bu konuyu ve personel üzerindeki etkilerini de sordum son olarak.

Haberin Devamı

- Evet maalesef böyle bir gündemimiz var. Konu şu anda savcılıkta. İnceleniyor. Birkaç defa incelenmiş ama somut bir şey bulunamamış. Sonuçlarını hep beraber göreceğiz ama bakın şöyle bir örnek de var. Mesela intihar edenlerden biri seneler önce ASELSAN’da çalışmış. Ayrıldıktan 7-8 sene sonra intihar etmiş. Ama haberler ASELSAN personeli diye çıktı. Her şey basında göründüğü gibi değil ama dosyalar savcılıkta.

- Negatif her haber, hele de bu tür haberler, aidiyet duygusunun olduğu her yerde insanları demoralize eder tabii ama bizim mühendislerimiz işlerine konsantre şekilde ve çok yoğun çalışmaya devam ediyorlar.

DİĞER YENİ YAZILAR