Süleyman Şah Türbesi yerine ne zaman dönecek?

“Süleyman Şah Türbesi geçici olarak taşınmıştı. Eninde sonunda yerine taşınacak çünkü orası Türk toprağı.”

Bu sözler Başbakan Yardımcısı Fikri Işık’a ait.

Milli Savunma eski Bakanı Işık, dün TRT Haber’de katıldığı canlı yayında söyledi bunları.

Mümbiç de temizlendikten sonra…

Sabah televizyonda bu açıklamayı yapan Bakan Işık ile öğleden sonra telefonda görüştüm.

Fikri Işık’a, 2015 Şubat’ında taşınan türbe ve karakolun (*) tekrar eski yerine döndürülmesi konusunda takvimin belli olup olmadığını sordum. Henüz değilmiş…

İşte Başbakan Yardımcısı’nın telefonda söyledikleri:

- Biliyorsunuz, o günlerde bölgedeki koşullar gereği ‘geçici kaydıyla’ taşınmıştı. Süleyman Şah Türbesi ve Saygı Karakolu’nun taşındığı eski yer de Türk toprağı. Dolayısıyla, kendi toprağımızdan vazgeçmek gibi bir durumumuz olamaz. Onun için mutlaka tekrar eski yerine dönecek ama zamanlamasını ilgili arkadaşlar çalışırlar ve planlayıp uygularlar.

- Oranın (eski yerin) bağlantısı biliyorsunuz Mümbiç’ten kuruluyor. Tahmin ediyorum, Mümbiç PYD’den temizlendikten sonra yapılacaktır planlama. Şu anda benim zamanlama konusunda sıcak bir bilgim yok ama net bildiğimiz şu; orası Türk toprağıdır ve biz türbeyle karakolu geçici bir süre için taşıdık. Mümbiç de temizlendikten sonra inşaallah eski yerine, olması gerektiği şekilde tekrar taşınacaktır.

Haberin Devamı

Macron’a tepki

Başbakan Yardımcısı Fikri Işık’a, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un yaptığı son açıklamayı da sordum.

Macron geçen hafta Paris’te, PYD ve YPG’lilerin de dahil olduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) heyetiyle görüşmüştü. Bu görüşmenin ardından Fransa Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndan yapılan yazılı açıklamada da, “Macron’un Suriye’nin kuzeyinde istirkarın sağlanması için SDG’ye destek verdiği” belirtilmiş ve “Fransız Cumhurbaşkanı’nın SDG heyetine, Türkiye ile aralarında arabuluculuk yapmayı teklif ettiği” bilgisi verilmişti.

Fikri Işık işte bu duruma şu sözlerle tepki gösterdi:

- Her şeyden önce Macron’un tavrı kabul edilemez bir tavır. PYD kamuflajı SDG’nin terör örgütü yöneticilerini kabul etmesi akıl tutulmasıdır. Fransa terörden en çok acı çeken ülkelerden biri. Böyle bir ülkenin yöneticilerinin terör örgütleri arasında ayırım yapması ve kendilerine yakın terör örgütü uzak terör örgütü diye böyle bir tasnif yapmaları da kabul edilemez bir durum. Kendilerine müzahir gördükleri bu terör örgütleri yarın karşılarına geçer ve onların canını yakar. Bu çok net. Bugüne kadar onlarca örneği var. O açıdan, bir an önce sağduyuyla hareket edip bütün terör örgütlerine aynı mesafede olup bütün terör örgütleriyle mücadele etme arzusunu ve kararlılığını ortaya koymaları lâzım. Bugün terörün küreselleşmesinin en önemli sebebi, bazı ülkelerin işte böyle davranıp terör örgütleri arasında maalesef kendi çıkarları doğrultusunda yaptığı ayırım var.

Haberin Devamı

***

(*) Suriye topraklarında, Türkiye sınırına 37 kilometre mesafede yer alan Süleyman Şah Türbesi ve Saygı Karakolu, 22 Şubat 2015 tarihinde, bölgedeki kaos ortamı ve devam eden çatışmalar sebebiyle taşınmıştı.

O gün Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Türbe ve karakolun, Süleyman Şah’ın kabriyle birlikte, yine Suriye topraklarında ancak sınıra mücavir Suriye Eşmesi köyünün kuzeyinde ve aynı büyüklükteki araziye geçici olarak taşındığı bilgisi paylaşılmıştı kamuoyuyla.

Haberin Devamı

Aynı gün Genelkurmay Başkanlığı da konuyla ilgili şu açıklamayı yapmıştı:

“Güvenlik mülahazaları temelinde hayata geçirilen söz konusu geçici nakli kubur işlemi, Süleyman Şah Türbesi ve müştemilatının anlaşmalarla tespit edilmiş statüsünde herhangi bir değişiklik anlamına gelmemektedir. Süleyman Şah Türbesi’ni ve Saygı Karakolu’nda görevli personelimizi emin kılacak Suriye içindeki bu geçici nakil işlemi 22 Şubat 2015 tarihinde tamamlanmıştır.”

DİĞER YENİ YAZILAR