Afrin gündemindeki kritik noktalar

"Suriye’nin Türkiye sınırındaki Afrin’de, 8 - 10 bin arası PYD/PKK’lı terörist barınıyor. Türkiye’nin Afrin’i hedef göstermesinin ardından kamplarını boşaltan teröristler, sivil yerleşimlere gizlendi, hendek ve sığınaklara saklandı. Suriye’nin kuzeybatı ucundaki Afrin, Halep’in Türkiye’nin Hatay ve Kilis illerine sınır ilçesi.”

Bu satırlar, Anadolu Ajansı’nın (AA) dün geçtiği analiz haberin spotunu oluşturuyordu.

( http://aa.com.tr/tr/analiz-haber/turkiye-nin-yani-basindaki-teror-yuvasi-afrin/1032377)

Ve bu bilgiler, Afrin’e olası müdahalenin bir ‘meskun mahâl operasyonu’ şeklinde tezahür edeceğinin habercisi.

Kuvveden fiile

Türkiye, uzunca bir süredir uyarılarının dikkate alınmaması halinde, son çare olarak Afrin’e askeri bir operasyon düzenleyebileceğini seslendiriyordu.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Suriye’de 30 bin kişilik sınır güvenlik birimi kurmakta olduğunu açıklayınca Ankara kuvveden fiile geçti. Sınıra askeri yığınak başladı.

ABD’nin SDG ile ortak kuracağını söylediği Suriye Sınır Güvenlik Gücü, Türkiye için bir ‘terör ordusu’ demek.

Haberin Devamı

Türkiye, bahsedilenin Suriye topraklarında Amerikan destekli PYD / YPG / PKK ordusu olduğunu söylüyor ve gereğini yapmakta kararlı.

Kilis Hatay arasındaki sınır hattına askeri araç, silah ve mühimmat sevkiyatı sürüyor.

Yani Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) “Şakam yok, blöf de yapmıyorum, ciddiyim” mesajını bu defa sözlü olarak değil, yaptığı hazırlıkla veriyor.

“Suriyeli rejim muhalifleriyle birlikte Afrin ve Münbiç’e, bugün yarın girebiliriz” dedi Cumhurbaşkanı Erdoğan.

Bugünkü MGK önemli

Başkent Ankara’da bugün Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı var.

Kurul’dan sonra kamuoyuyla paylaşılacak olan bildiride, kuvvetle muhtemel Afrin’e yönelik operasyon konusunda tam bir kararlılık mesajı da yer alacak.

Toplantıya, ayağının tozuyla katılacak olan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın getireceği bilgiler büyük önem taşıyor.

Belçika’daki NATO Askeri Komite Genelkurmay Başkanları toplantısına katılan Orgeneral Akar, Amerikalı mevkidaşının da gözlerinin içine bakarak “Bu yanlıştan dönün” dedi. Ve ekledi, “PKK’nın bir uzantısı olduğu açık delillerle ispatlanmış olan terör örgütü YPG’nin ‘operasyonel ortak’ adı altında desteklenmesi ve silahlandırılmasına müsaade edemeyiz ve etmeyeceğiz.”

Haberin Devamı

Dün Brüksel’de NATO üyesi ülkelerin genelkurmay başkanlarına hitaben bunları söyleyen Akar’ın bugünkü MGK toplantısında üyelere aktaracağı bilgiler, şüphesiz ki Ankara’nın tavrında ve tabii planlamalarında belirleyici olacak.

Meskun mahâl operasyonu

Dönelim yazının başındaki önemli ayrıntıya…

AA’nın haberinde, Afrin’deki PYD mensuplarının kamplardan çıkıp, sivil yerleşim bölgelerine geçtiği, hendekler kazdıkları, sığınaklarda düzen aldıkları bilgisi var.

Yani yakın geçmişte, yurt içinde, Diyarbakır’ın Sur, Şırnak’ın da Cizre ve Silopi ilçelerinde olduğu gibi.

İki yıl önce tam da bu tarihlerde, yine bu sütunda, kent ve ilçe merkezlerindeki askerî harekât türünün zorluklarına dair bir yazı kaleme almıştım.

7 Ocak 2016 tarihinde “Üç hayati ayrıntı” başlığı altında meskun mahâl operasyonlarının, kırsaldaki terörle mücadeleden ne kadar farklı olduğunu irdelemiştik.

Haberin Devamı

( http://www.gazetevatan.com/murat-celik-902285-yazar-yazisi-uc-hayati-ayrinti/ ) Keskin nişancı faktörü, bubi tuzakları gerçeği ve teröristle sivilleri ayırmanın zorluğu gibi çok kritik noktaları var şehir çatışmalarının.

Evet TSK’nın seçkin birlikleri bu konuda tecrübeli ama işin doğasında yüksek oranda risk her zaman var.

Türkiye’yi, olası bir Afrin operasyonunda yine bir meskun mahâlde mücadele bekliyor gibi görünüyor.

DİĞER YENİ YAZILAR