Rakka sonrası iddialar

İngiliz yayın kuruluşu BBC (British Broadcasting Corporation) geçen hafta yakın tarihin en önemli habercilik başarılarından birine imza attı.

Önce bu büyük haberin satır başlarını bir kez daha okuyun, ardından bakın neler anlatacığım...

***

- BBC’nin özel araştırması, 250 IŞİD militanı ve ailelerinin, ABD İngiltere öncülüğündeki koalisyon ile Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) ortak operasyonuyla Rakka’dan güvenli bir şekilde tahliye edildiğini ortaya koydu.

- BBC muhabirleri Quentin Sommerville ve Riam Dalati’nin haberine göre tahliyeler, Halk Savunma Birlikleri’nin (YPG) ana gövdesini oluşturduğu ABD destekli SDG’nin, Rakka’yı IŞİD’in elinden aldığı geçen ay gerçekleşti.

- Tahliye edilen IŞİD’liler arasında, örgütün önde gelen militanlarının yanı sıra çok sayıda yabancı savaşçı da vardı.

- Rakka’dan tahliye edilen militanların bir kısmı Suriye geneline dağılırken, aralarından bazılarının da Türkiye’ye gittiği ortaya çıktı.

- Tahliye edilen 250 IŞİD militanı, Rakka’nın ABD destekli milisler tarafından ele geçirilmesinden önce yüzlerce araçlı konvoyla şehirden ayrılan ve çoğu IŞİD militanlarının ailelerinden oluşan 4 bin kişi arasında yer alıyordu.

Haberin Devamı

- Onlarca yabancı IŞİD savaşçısı da silah ve cephane yüklü 10 kamyonla Rakka’dan ayrıldı.

- Haberde kamyon şoförü Ebu Fevzi ve arkadaşlarının tanıklıklarına yer veriliyor.

Şoförler, 12 Ekim’de SDG’nin kendilerinden, Fırat Nehri kıyısındaki Tabka şehrinde savaştan kaçan sivil aileleri kuzeydeki bir kampa götürmelerini istediğini söylüyor.

Ancak konvoy bir araya geldiğinde kamyonlarda sivil aileler yerine IŞİD savaşçıları, savaşçıların aileleri ve tonlarca silah ile mühimmat olduğu ortaya çıkıyor.

Şoför Ebu Fevzi ve arkadaşlarına gizli tutmaları istenilen bu operasyon için de binlerce dolar ödeneceği sözü veriliyor.

- IŞİD savaşçılarının Rakka’dan kaçırılması anlaşması yerel yetkililer tarafından yapıldı. Rakka’da 4 ay süren çatışmaların sonunda anlaşmaya varıldı.

- Amaç, çatışmalara son vermek, IŞİD’e karşı çıkan daha fazla Arap ve Kürdün hayatını kaybetmesini önlemekti. Ama aynı zamanda, yüzlerce IŞİD militanının da şehirden kaçması sağlandı.

Haberin Devamı

***

Haberin detayları böyle...

Şimdi gelelim, bu hayati gelişmeye dair uluslar arası güvenlik ve istihbarat gündemini oluşturan çarpıcı başlıklara.

***

1.) Haberde Rakka’dan tahliye edilen IŞİD militanı sayısı 250 olarak yer alıyor. Gündemde ise bu sayının iki ya da üç değil tam 10 katı civarında olabileceği iddiası var. Yani Rakka’dan çıkan IŞİD’cilerin 2 bin 500 civarında olduğundan bahseden uluslar arası kaynaklar var.

2.) Yine aynı haberde, IŞİD’in yabancı savaşçılarının silah ve mühimmat yüklü 10 kamyonla şehirden ayrıldığı belirtiliyor. Rakka’dan çıkartılanlar arasında ağır silahlar ve bunlara ait yüklü mikrarda mühimmat ile patlayıcılar olduğu iddiası da kulislerde yoğun olarak konuşuluyor. (IŞİD mensuplarının birçoğunın Rakka’dan üzerlerinde intihar yelekleri olduğu halde çıktığı bilgisi de BBC’nin haberinde yer alıyordu.)

3.) Tahliye operasyonunu SDG yaptı. SDG; ABD ve İngiltere liderliğindeki IŞİD karşıtı koalisyonun bu operasyonda kullandığı yapı. Ve SDG bu planı YPG eliyle uyguladı. Yani Suriye’deki PKK ile birlikte. Bu noktada iki çarpıcı iddia var seslendirilen:

Haberin Devamı

Birincisi IŞİD militanlarından bir kısmının YPG (yani PKK) saflarına katıldığı.

İkincisi de, Rakka’dan tahliye edilen bazı IŞİD militanlarının Türkiye’ye geçebilmesi için YPG’nin özel gayret gösterdiği ve yardımda bulunduğu...

***

Durum bu...Aktardıklarım şu aşamada iddia niteliğinde ama sanırım bütün bunların gerçek olması kimseyi şaşırtmaz.

Sonuç olarak; Suriye’nin kuzeyinde gelinen noktanın, Rakka tahliye operasyonu sonrası, Türkiye açısından daha da sıkıntılı bir hâl aldığı açıkça görülüyor.

DİĞER YENİ YAZILAR