Helinler yaşasın diye (2)

“Bütün kamuoyuna, devletimize, milletimize, milletvekillerimize, herkese söylemek istiyorum. Bu silahlandırma durdurulsun, silahlar satılmasın, satılanlar toplansın, kimsenin canı yanmasın.”

Bu sözler, bu çağrı; Nihat Palantöken’den geldi.

Geçen ay, İstanbul Pendik’te pompalı tüfekle ateş açılması sonucu, henüz 17 yaşında hayatını kaybeden Helin Palantöken’in babasına...

Üç gün önce, 7 Kasım 2017 Salı günü bu sütunda sözünü ettiğim ziyaret aynı gün gerçekleşti.

(http://www.gazetevatan.com/murat-celik-1116549-yazar-yazisi-helinler-yasasin-diye-/)

17 yaşında cinayete kurban giden Helin Palantöken’in babası Nihat Palantöken Salı günü Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeydi.

Ailenin avukatı Emrah Daylan ile birlikte CHP Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm’ün davetlisi olarak Ana Muhalefet Partisi’nin Meclis grup toplantısına katıldı acılı baba.

***

Nihat Palantöken, Meclis’ten ayrılmadan önce bir grup CHP’li milletvekiliyle birlikte basın mensuplarına açıklama yaptı.

Ev sahibi CHP’li Mehmet Tüm, Helin’in katilinin cinayet silahını internetten aldığını hatırlattı ve Türkiye’de internetten peynir ekmek gibi silah satıldığını söyledi.

Haberin Devamı

Milletvekili Tüm’ün verdiği rakamlar çarpıcıydı:

- Biz başka Helinler ölmesin diye çaba harcıyoruz. Tablo çok karanlık. Bu yıl 18 Ekim’e kadar bu silahlarla bin 722 kişi hayatını kaybetti, 2 bin 874 kişi yaralandı. Ülkemizde yaklaşık 25 milyon kaçak silah var. Bireysel suçlarda ateşli silah kullanımı yüzde 80’lere ulaştı. Türkiye’de her 4 kişiden birinde ruhsatsız silah bulunuyor. Türkiye’deki bu silahların yüzde 85’i ruhsatsız durumda.

***

“Bunlar basit veya geçiştirilecek rakamlar değil. Bu konuya ilişkin 25 milletvekili arkadaşımla birlikte Meclis’e bir araştırma önergesi verdik. Ancak bu önerge AKP’li vekillerin oylarıyla reddedildi” diyen Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm sözlerini şöyle sürdürdü:

- Burada amacımız siyaset yapmak değil. Çok insani bir konuyu gündeme getirdik. Bu silahların namlusu yarın başka çocuklara da doğrultulacak. Biz, başka Helinler ölmesin diye çaba sarf ediyoruz. Buradan, AKP’li vekillere sesleniyorum, gelin bu yanlıştan dönün. Bu konuyu bir kez daha birlikte ele alalım. Ellerinizi bir kez de Helin için, Eylem Gülçin için, Arzu Gültekin için, kısaca bu ölümler bitsin diye kaldırın.

Haberin Devamı

***

Ve evlat acısı yüzüne, bedenine yansıyan baba Nihat Palantöken...

“Meclis’e iki yürekle; hem anne hem baba yüreğiyle geldim” diyen baba Palantöken de aynı çağrıyı yaptı:

- Bir daha Helinlerin ölmesin, kimsenin canı yanmasın. Benim canım yandı, başkalarınınki yanmasın. Bunu, bütün kamuoyuna, devletimize, milletimize, milletvekillerimize, herkese söylemek istiyorum. Bu silahlandırma durdurulsun, silahlar satılmasın, satılanlar toplansın, kimsenin canı yanmasın. Herkesin yavrusu var, yarın herkesin başına gelebilir. Bunlar yaşanmasın.

Bireysel silahlanmanın ulaştığı boyut, toplumsal huzur ve güvenlik ile insan yaşam hakkını ciddi şekilde tehdit ediyor Türkiye’de.

Sadece ateşli silah edinilmesinin acilen zapturapt altına alınması değil, mevcut ruhsatsız silahlar meselesinin de yine ivedilikle ele alınması ve gereğinin yapılması şart.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR