Erken seçim gündemi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu dün partisinin Meclis grup toplantısında ‘erken yerel seçim’ dedi.

Kılıçdaroğlu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hitaben, “Meydan okuyorum” diyerek yaptı çağrısını: “17 ay beklemeyelim, yerel seçimleri hemen yapalım.”

Ana Muhalefet Lideri, erken seçim için gereken Anayasa değişikliğine destek sözü de verdi grup kürsüsünden.

Bir süredir Ankara kulislerinde “Acaba olur mu” şeklinde konuşulan mevzu, CHP’nin bu hamlesiyle artık siyasetin gündem maddesine dönüştü.

Erken seçim gündemi erken oluştu başkentte.

***

Kılıçdaroğlu ‘erken yerel seçim’ hamlesini, tam da Ak Parti’nin belediye başkanları gündemiyle meşgul olduğu şu günlerde yaptı.

Muhalefetin, iktidar partisi yerel yönetimlerde taşları yerine oturtmadan seçime gitmek istemesi gayet anlaşılabilir bir durum.

Dün öğleden sonra, bu satırların yazıldığı saate kadar Ak Parti’den herhangi bir açıklama gelmemişti Kılıçdaroğlu’nun hamlesine cevaben.

Parti yöneticileri, CHP’nin bu çıkışına Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın vereceği tepkiyi görmek istiyor olabilirler elbette.

Haberin Devamı

Erdoğan, Kılıçdaroğlu’nun hamlesinden sadece bir iki saat önce “Erken seçim gündemimizde yok” dedi Meclis kulisinde.

Kılıçdaroğlu da zaten hem konjonktürü gözeterek hem de Tayyip Erdoğan’ın o sözleri üzerine oynadı erken yerel seçim kozunu.

Barzaniler ve zikzak

Dün sabah, Hulusi Turgut’un telefonuyla başladım güne.

Bu sütunda dün yer alan yazıya teşekkür etmek için aramış, sağolsun.

Gazeteci yazar Hulusi Turgut’un 1968 yılında Molla Mustafa Barzani ile yaptığı röportajdan bazı bölümleri aktarmıştım dün.

Turgut’un ‘Barzani Olayı’ adlı kitabından…

( http://www.gazetevatan.com/murat-celik-1112786-yazar-yazisi-sene-1968-baba-barzani-anlatiyor/)

***

Hulusi Turgut, yazıyla ilgili güzel görüşlerini, o her zamanki kibarlığıyla ifade ettikten sonra kendisine o günlerden kalan izlenimini sordum:

- Üzerinden neredeyse yarım asır geçmiş bir röportaj ama belli ki hafızanızda hâlâ taze ve yeri ayrı… Molla Mustafa Barzani, o gün (1968’de) size söylediklerinde ne kadar içtendi sizce? Özellikle de Türkiye hakkındaki ifadelerinde ne kadar samimi olduğunu düşünüyorsunuz?

Haberin Devamı

“Bilemiyorum” dedi ve şöyle devam etti Hulusi Turgut:

- Evet o röportaj anılarımda tazeliğini koruyor. Bu içtenlik mevzuunuysa yorumlamam pek kolay değil doğrusu. Sonuçta söyledikleri onlardı. Biz gazeteciler fotoğraf çekeriz malum. Röportajı veren kişinin beyanları bunlar ve beyan esastır.

- Pekiyi Hulusi Bey, o günden bu günlere baktığınızda Barzani yönetimi hakkındaki değerlendirmeniz nedir?

- İşin aslı… Hem babanın (Molla Mustafa Barzani) hem oğlun (Mesud Barzani) şöyle bir yaşam çizgisine bakınca hep zikzak yapmışlar. Gördüğüm budur. Yani bir gün Rusçu oluyorlar, bir gün Amerikancı oluyorlar, bir gün İrancı oluyorlar, bir gün Türkiyeci oluyorlar. Durumları bu.

***

Ben tam bu satırları bilgisayarın ekranına dökerken, haber kanalları bir son dakika gelişmesini duyuruyordu dün öğleden sonra…

Haberin başlığı şuydu:

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi, 1 Kasım’daki başkanlık ve parlamento seçimini 8 ay erteledi.

Haberin Devamı

Geleneksel Barzani yönetimi hakkında ki ‘zikzak’ değerlendirmesini n ne kadar isabetli olduğunun net kanıtı değil mi bu son haber?

‘Zikzak’ sözcüğünün TDK Sözlüğü’ndeki karşılığı aynen şöyle:

“ Sık sık değişen görüş, düşünce veya davranış, istikrarsızlık .”

DİĞER YENİ YAZILAR