TSK’da beklenen atamalar bu hafta

Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararları sonrası, Türk Silahlı Kuvvetleri’nde (TSK) şimdi atamalar bekleniyor.

Kara, Hava ve Deniz Kuvvetleri’nde terfi, emeklilik ve uzatma kararları verildi ancak general ve amirallerin görev yerleri henüz belirlenip açıklanmış değil.

Atamaların bu hafta içinde yapılması bekleniyor. Kulislerde, komutanların görev yerlerinin en geç Perşembe günü açıklanacağı konuşuluyor.

Deniz’de oramiralsiz dönem

Bu yılki yaz Şura’sının sürprizi, malum, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na yapılan atama oldu.

Koramiral Adnan Özbal’ın komutanlığa getirilmesi kararı sonrası, kuvvetteki tek oramiral, Donanma Komutanı Veysel Kösele’nin vereceği karar merak konusu olmuştu.

Kösele’nin oramirallik rütbesinde bir yılı daha vardı ve eğer istese TSK bünyesinde kalabilirdi. Böyle bir durumda Oramiral Kösele için bir ‘danışmanlık’ kadrosu ihdas edileceği konuşuluyordu ancak buna gerek kalmadı.

Aldığım bilgiye göre Veysel Kösele geçen Cuma günü (4 Ağustos 2017) emeklilik dilekçesini verdi ve Gölcük’teki Donanma Komutanlığı’ndan ayrıldı.

Haberin Devamı

İkinci istifa (emeklilik) dilekçesi de, görev süresi bir yıl uzatılan, Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Şükrü Korlu’dan geldi. Kuvvet komutanlığına kendisinden mezuniyet yılı değil ama terfi sırası itibariyle kıdemsiz olan Koramiral Özbal’ın getirilmesi üzerine Korlu da Bahriyeli üniformasını çıkarma kararı verdi.

Böylece Deniz Kuvvetleri bir koramiralin komutasında, oramiralsiz bir döneme başlamış oldu.

Emeklilikler Şurası

2017 Yaz Şurası, tarihe terfi değil emeklilik kararlarıyla geçecek.

Çok az sayıda terfi, çok sayıda ise emeklilik kararı çıktı YAŞ’tan.

Kara Kuvvetlerinde sadece bir tuğgeneral, Deniz Kuvvetleri’nde iki tuğamiral, Hava Kuvvetlerinde ise bir kor, bir tüm ve bir tuğamiral terfi etti.

Buna karşılık sadece karacılardan 4’ü kor, toplam 20 general emekliye sevk edildi.

Deniz Kuvvetleri’nde 2’si kor 4 amiral, Hava’da ise 2 tuğgeneral emekli edildi.

Yani TSK’da toplam 6 general terfi ettirilirken, 26’sı sivil hayata döndü.

TSK çevrelerinde, özellikle general ve amiralliğe yükseltilen albaylar konusunda “Tartışmasız bugüne kadarki en isabetli tercihler” yorumu yapılıyor.

Haberin Devamı

Az terfi, çok emeklilik mevzuunda ise askeri kulislerdeki genel yorum; kapsamlı bir yenileşme yoluna gidildiği şeklinde. Kumpas davalarında tutuksuz yargılananlar da dahil, geçmişte hakkında herhangi bir soruşturma açılmış ya da herhangi bir davada yargılanmış bütün komutanlar ile yolların ayrıldığına dikkat çeken tecrübeli isimler bu durumu, “Belli ki siyasi irade, yeni dönemde, kimsenin üzerinde geçmişten kalan hiçbir iz bulunmamasını istiyor” şeklinde yorumluyor.

DİĞER YENİ YAZILAR