Geçiş hükümeti

Başbakan Yıldırım’ın dün Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşmenin ardından Beştepe Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde açıkladığı yeni bakanlar kurulu hakkındaki genel değerlendirme başlıkta yer alıyor.

Ankara’da çoğunluğun görüşü, yeni listenin, yeni döneme geçiş kadrosu olduğu yönünde.

***

Beklenen kabine revizyonu dün gerçekleşti.

Yeni bakanlar, görevi değişen kabine üyeleri ve makama veda edenlere ilişkin notları VATAN’ın haber sayfalarında detaylarıyla bulabilirsiniz.

Bu sütunda ise dün öğleden sonra açıklanan yeni listenin Ankara’da, özellikle de Adalet ve Kalkınma Partisi (Ak Parti) çevrelerinde nasıl karşılandığına dair kulis notları var.

Tahminler tutmadı

Bürokrasi, iş dünyası ve medyada, son bir aydır Ankara’daki geleneksel ifadeyle ‘bakan toto’ oynanıyordu.

Yeni hükümete bakıldığında, ‘totocular’ın tahminlerinde büyük oranda yanıldığını söylemeliyim.

Meclis dışından (milletvekili olmayan) iki yeni bakan söylentisi boş çıktı mesela.

Ya da hükümete bir MHP’li bakan alınacağı rivayeti…

2019’a kadar bu kadro

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım’ın son şeklini birlikte verdiği yeni kadro, ülkeyi 2019’daki Cumhurbaşkanlığı ve Meclis seçimlerine taşıyacak bir geçiş hükümeti olarak yorumlandı.

Anayasa değişikliğiyle gelen Cumhurbaşkanlığı yönetim sistemine geçiş sürecinde, uyum yasalarının çıkartılması ve mevcut yapının revize edilmesi öncelikli görevlerinden olacak yeni hükümetin. Bireysel, münferit zorunlulukların ortaya çıkması halinde mini revizyonlar elbette her zaman mümkün ama bu tür sıra dışı gelişmeler olmadıkça, dün açıklanan listenin yeni dönemin başlangıcına kadar değişmeyeceği tahmin ediliyor.

FETÖ ile mücadele kriteri

İktidar partisi kulislerinde yapılan ilk değerlendirmelerden biri diğeri de şu:

Liyakat ve seçim bölgesi gibi belirleyici faktörlerin yanı sıra yapılan değişiklikler, ‘FETÖ ile mücadeleye kararlılıkla devam’ anlayışının da artık bir kritere dönüştüğü yönünde.

Ekonomi, iç işleri, dış politika ve enerji gibi hayati alanlarda öncelikli tercihin devamlılık olduğu ve bu anlayışla taşların yerinden oynatılmadığı da altı çizilen bir başka nokta.

Haberin Devamı

Bir de ‘uyumlu çalışma’ kriteri var tabii… Hem Cumhurbaşkanı hem de Başbakan ile uyumlu çalışacak isimlerin tercih edildiğine dikkat çekiliyor Ak Parti çevrelerinde. Sadece biriyle değil, her ikisiyle de uyumlu çalışabilecek olanların…

***

Kabine dışında kalan isimlerin başarısız ya da yetersiz olduğu şeklindeki yorumlara şiddetle karşı çıkılıyor Ak Parti’de. Keza, görev alanı değiştirilenlerin de…

Kapalı kapılar ardındaki dost sohbetlerinde “Bazı isimlerinki taltif, bazılarınınki tenzilirütbe niteliğinde” diyenler yok değil elbette ama kamuoyu önünde, açıkça seslendirilmiyor bu görüşler.

Bu durumun, gördüğüm kadarıyla, bir istisnası var.

Bir tek Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş’in hükümetin dışında kalması konusunda pek filtre yok kulislerde.

Türkeş’in misyonunu tamamladığını söyleyenler çoğunlukta.

Bir de, konuşulan; Tuğrul Türkeş ile ilgili kararda, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin düşünce ve hassasiyetlerinin gözetildiği…

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR