İki tarafta konuşulanlar

Merkezinde Adalet ve Kalkınma Partisi’nin bulunduğu ‘evet’ cenahıyla, Cumhuriyet Halk Partisi merkezli ‘hayır’ cenahının kulislerinde dolaştım dün...

Her iki tarafta da bir yandan rakamlar üzerinden analizler yapılıyor, diğer taraftan yeni döneme ilişkin tahminler, yorumlar, beklentiler, hedefler seslendiriliyor.

Özetle derledim iki cenahta konuşulanları...

Mühürsüz pusula mevzuu

‘Evet’ cenahı diyor ki:

“Sonuç ‘Hayır’ çıksaydı, YSK’nın mühürsüz oy pusulalarıyla zarfları geçerli sayma kararı CHP tarafından yine bu şekilde itiraz konusu edilecek miydi?”

‘Hayır’ cenahından cevap geliyor:

“Öyle bir durumda, yani sonuç tam aksi yönde olsaydı, siz itiraz etmez miydiniz?”

YSK faktörü

‘Hayır’ cenahı diyor ki:

“Bu referandum, YSK’nın tartışma konusu olan kararının gölgesinde kalmıştır ve tarihe de öyle geçecektir. Sandıktan çıkan sonuca YSK gölgesi düşmüştür ve Anayasa değişikliği şaibeli damgası yemiştir.”

‘Evet’ cenahı cevap veriyor:

“Bu tarz, kritik halk oylamaları ya da seçimler bütün dünyada az farkla sonuçlanır. Bunun başta Brexit ve son ABD seçimi olmak üzere birçok örneği var. Dolayısıyla, yenilgiyi hazmedemeyip milletin sandıktan çıkan iradesini lekeleme çabası iyi niyetli bir yaklaşım değildir.”

Haberin Devamı

Ekonomi

‘Hayır’ cenahı diyor ki:

“Ülkenin referandum atmosferine girdiği günden 16 Nisan’a kadar, hükümet ekonomide birçok popülist karara imza attı. ‘Müjde’ adı altında yapılan bu sandık yatırımlarıyla mevcut kötü ekonomik durumu vatandaşın hissetmesinin önüne geçildi. Son aylarda halının altına süpürülen tozlar şimdi ortaya dökülecek. Türkiye’yi ekonomide çok daha kötü günler bekliyor.”

‘Evet’ cenahı yanıtlıyor:

“Bu iddia gerçeği yansıtmıyor. Evet bazı noktalarda sıkıntılar var ama bünye kuvvetli ve genel dengeler itibariyle ekonomimiz güçlü. Kaldı ki, referandumdan ‘Evet’ çıkması istikrar anlamına geliyor ve piyasalar buna önem verir. Ayrıca sistem değişikliğiyle, Türkiye’nin her alanda gücünü toplayacağı, yeniden atılım yapacağı bir döneme girilecek ve bu durumun ekonomiye yansıması da olumlu olacak.”

Haberin Devamı

Haritadaki renkler ve bundan sonrası

‘Evet’ cenahı diyor ki:

“Pazar günü sandıktan çıkan ‘Evet’ ‘Hayır’ tablosuyla oluşan Türkiye haritasının taşıdığı mesajları, her boyutuyla, iyi okumamız gerekiyor ve bunu yapacağız. Yeni dönemde politika oluştururken ve icraat yaparken adımlarımızı bu resmi de göz önünde bulundurarak atmalıyız ve bunu da yapacağız. Referanduma katılım oranının yüksekliği de çok önemli bir gösterge. Bu ülke hepimizin ve bu topraklarda hep beraber yaşamaya devam edeceğiz. Türkiye’nin daha iyi bir geleceğe ulaşması; ayrışma, karşılıklı ötekileştirme, bölünmeyle değil hep birlikte, bir bütün olarak hareket etme bilinciyle mümkün olacak.”

‘Hayır’ cenahının buna yanıtı şu şekilde oluyor:

“Türkiye haritası yıllardır her seçimde benzer şekilde boyanıyor. İktidar da her seferinde bu tabloyu okumaktan ve gereğini yapmaktan bahsediyor ama sonuç ortada. Ayrışma, ötekileştirme, bölünme gibi kavramlar ancak iktidarın bu yönde davranmasıyla gündemden kalkar. Bunların önüne geçecek olan, toplumu birleştirip bütünleştirecek, herkese düşünce ve ifade hürriyeti, özgürce yaşama imkânı sağlayacak, farklı yaşam tarzlarının yan yana var olacağı iklimi yaratacak olan ülkeyi yönetenlerdir. Söylenenler kulağa hoş gelmekle birlikte, uygulamanın da aynı yönde olmasını umuyor ve bekliyoruz.”

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR