Son viraja girerken...

Halk oylamasına bugünü de sayarsak beş gün var.

Altıncı gün sandık başına gidiyoruz.

Son viraja girildi yani...

Hayır cenahı

Geçen hafta Kemal Kılıçdaroğlu’nun kampanya çalışmalarını izledim Kahramanmaraş’ta.

“Kemal Kılıçdaroğlu’nun” diyorum zira Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) markası yer almıyor ‘Hayır’ kampanyasında.

Kılıçdaroğlu’nun önünden halkı selamladığı otobüs ne CHP logosu var, ne altı ok.

Sadece bir çocuk fotoğrafı, renkli güneş resmi ve ‘Geleceğim için Hayır’ sloganı giydirilmiş otobüs dolaşıyor caddelerde.

Anonslarda da CHP’nin ‘C’si yok. Sadece ‘Hayır’ kelimesi ve Kemal Kılıçdaroğlu ismi üzerinden yürüyor kampanya.

Hayırlı işler, hayırlı sabahlar, hayırlı günler, hayırlı mesailer, hayırlı akşamlar... Ana muhalefet partisinin iki sözcüğünden biri ‘Hayır’.

Referandum kampanya stratejisini bu şekilde belirleyen CHP’nin çalışmalarında geçmişten farklı bir uygulama daha var.

Gidilen il ya da ilçelerde, CHP örgütü yerine nispeten daha uzak, ‘Evet’ oyu verme potansiyeli olan kesimler ile temas kuruluyor.

Haberin Devamı

Yani kendi söyleyip kendi dinlemiyor CHP bu defa. ‘CHP’ isminin hiç geçmemesi, yeni kitleler ile iletişim ve temasta da kolaylık sağlıyor.

‘Hayır’ cenahından son bir not; CHP’liler, MHP seçmeni içinde Genel Başkan Devlet Bahçeli’den farklı düşünen kesimden gelecek ‘Hayır’ oylarının sandıktan çıkacak sonucu etkileyeceğini düşünüyor.

Evet cenahı

Ana muhalefet partisinin ‘Hayır’ kampanyasında belirlediği strateji ve bu doğrultuda yürüttüğü uygulama, AK Parti’nin de söylem ve pozisyonunu güncellemesi sonucunu doğurdu.

İktidar partisinde kampanya stratejisini oluşturan kadrolar, “CHP ilk günlerde işimizi biraz zorlaştırdı ama birkaç hafta içinde taşlar yerine oturdu” cümlesiyle özetliyor durumu.

Politikada bir hedef tabiri caiz ise bir kum torbası gerekli malum. Bu yüzden, kampanyanın başlangıcında ‘Hayır’ tarafının tercih ettiği yöntem, ‘Evet’ kanadında bir güncellenme ihtiyacı doğurmuş.

MHP yönetiminin desteğini de alan iktidar partisinin kulislerinde, sandıktan çıkacak sonuca etki edecek, dört kritik gelişme yaşandığı konuşuluyor.

Haberin Devamı

İlki, Mart ayı başında yaptığı açıklama üzerine Kılıçdaroğlu’na, “18 maddelik Anayasa değişiklik tasarısını okumamış, içeriğini bilmiyor” şeklinde yüklenebilme imkânı bulmuş olmak.

İkincisi Almanya ve Hollanda’da yaşanan gerginlikler. Özellikle de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın başına gelenler.

Üçüncüsü, İsviçre’de açılan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başına tabanca dayanmış olarak resmedildiği pankart.

Ve dördüncüsü de CHP Konya Milletvekili Hüsnü Bozkurt’un sözleri üzerine başlayan ‘denize dökme’ tartışması.

AK Parti kulislerinde özellikle Avrupa Birliği’nin ‘Hayır’ kampanyası yürütüyor olmasının Anadolu’da bir ‘Haçlı ittifakı’ algısı oluşturduğu ve bu durumun ‘Evet’ oylarında artışa yol açtığı tespiti seslendiriliyor.

DİĞER YENİ YAZILAR