‘İtidal’e yanıt: Hollanda suçlu

AB Bakanı Çelik, Türkiye ve Hollanda’ya ‘itidal’ tavsiye eden açıklamalara “Böyle bir konuda tarafsız kalınamaz” diyerek tepki gösterdi ve AİHS’nin ihlal edildiğine dikkat çekti

Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik gazete ve televizyonların Ankara temsilcileri ile bir araya gelerek, Hollanda’yla yaşanan krizi değerlendirdi. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) bir AB ülkesince ihlal edildiğini vurgulayan Çelik, “Biz Türkiye olarak OHAL ilan ederken bile AİHS’yi askıya almadık, yükümlülüklere bağlı olduğumuzu söyledik. Bu bir siyaset krizi, hukuk krizi olduğu kadar, AB ve Hollanda açısından aynı zamanda bir değerler krizidir” dedi. Değerler Avrupası’nı korumanın öneminin ortaya çıktığını ifade eden Çelik özetle şöyle konuştu:

‘Göreve davet ediyoruz’

“(AB Yüksek Temsilcisi) Mogherini bu açıklamasıyla Türkiye’de darbe girişimi olduğu zamanki açıklaması gibi hiçbir karşılığı ve etkisi olmayan ve tamamen yanlış bir açıklama yapmış. Çok rahatsız olduğum bir açıklama türü var. Tarafları itidale davet etmek... Demokratik hak kullanmak isteyenle, demokratik hakkı ihlal eden, neo faşist uygulamaları benimseyen taraf var. Bize söylemle ilgili söz söylüyorlar ama onların açık uygulaması var. Bu açık uygulama tüm değerleri ihlal etmiştir. Açık bir şekilde tüm ülkeleri AİHS’yi ihlal eden bu uygulamalara karşı göreve davet ediyoruz. ‘Tansiyonu düşürün’ demek yetmez, bunun nereden kaynaklandığını bulup AB yetkilileri gereğini yapmalılar. Böyle bir konuda tarafsız kalınamaz, ‘Taraflara itidale davet ediyoruz’ diye bir yaklaşımla yetinilemez.”

Haberin Devamı

‘İtidal’e yanıt: Hollanda suçlu

‘Açık bir biçimde suç’

“Maslahatgüzarımızın gözaltına alınması, bakanımızın Türkiye toprağı olan yere sokulmaması açık bir biçimde suçtur. Bu AB ile paylaştığımız değerlerin de ihlalidir. Bu geçiştirilir, göz yumulursa, AB açısından siyasi birlik olmaktan bahsedilemez. Karşımızda insanlığın en ilkel çağlarını hatırlatan bir yaklaşım var. Camilerin kapatılması, kendilerinden olmayanları sürmekten bahsediyor Wilders. Faşizm deyince Avrupalılar ürperiyor ama bilsinler ki en çok biz ürperiyoruz.”

Haberin Devamı

Geri kabul uyarısı

“Geri kabul, vize serbestisi ve mali yardımlar tek bir paket. Bizim şu anda anlaşmaya uyma yükümlülüğümüz yok ama insani sebeplerden yapıyoruz. Türkiye bir anlamda insanlığın namusunu kurtarıyor. Karadan geçişler konusunda Türkiye bence bu durumu yeniden değerlendirmelidir. Çünkü Avrupa üzerine düşeni yapmıyor.”

İlişkiler askıya alınmalı mı?

Bakan Çelik, Hollanda ile diplomatik ilişkileri askıya alma ve İncirlik’teki Alman askerlerini gönderme önerileriyle ilgili soruya şu yanıtı verdi: “Türkiye niye bugüne kadar AB’ye yatırım yaptı ? Çıkarına olduğu için. Türkiye’nin milli gururunu, onurunu inciten her yaklaşıma karşı gereken cevabı vereceğiz ama milli çıkarımızla ilgili dengeyide gözeteceğiz. Yani rasyonel düşünmeliyiz. Bakın Avusturya, Hollanda’nın yaptıklarını birlik politikası yapmaya çalıştı, birlik kabul etmedi. Şimdi Hollanda yapamaya çalışıyor. Biz de diyoruz ki, bu değerler korunmalı. Bu dili ve pozisyonu korumak lazım. Yapılanlar karşısında mutlaka müeyyideler olacaktır. Ama bu noktada Hollanda’nın yaptığına Hollanda gibi cevap verseydik farkımız kalmazdı. Haklıyken haksız duruma düşmemek önemlidir. Milli onurumuzu koruyacak adımlar atmamız lazım. Aşrı sağ ve ırkçılar AB ile Türkiye’nin kopuş yaşanmasını istiyor. Avrupalı olmayan bazı rakipler de bu kopuşu uygun bulup destekleyici duruma geçebiliyor. Başkalarının kopuş yaşamamızı istediğini biliyoruz. Daha büyük resme bakmak lazım.”

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR