Ombudsman şikayetlerinizi bekliyor

Bundan sonra, kararlarımıza uymayan kamu kurumları ve yöneticilerini kamuoyuna duyuracağız. Bununla da yetinmeyip, kararları uygulamayan yöneticileri gerektiğinde TBMM’de komisyona ifade vermeye çağıracağız.”

Bu açıklama, Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK) Başkanı, yani Ombudsman Şeref Malkoç ’tan.

KDK’da yeni dönem

Şeref Malkoç yaklaşık iki buçuk aydır yürütüyor Kamu Başdenetçiliği görevini.

Dün VATAN Ankara Bürosu’nu ziyarete gelen Malkoç, başında bulunduğu kurumun yeni dönemde yapacaklarını anlattı.

Şeref Malkoç haftaya, 2 3 Mart tarihlerinde Ankara’da, açılışını Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yapacağı Uluslararası Ombudsmanlık Sempozyumu’na ev sahipliği yapacak. Ombudsmanlık makamının ve kamu denetçiliği mekanizmasının adını bundan böyle daha sık duyacağımız kesin.

“Biz vatandaşla devlet arasında köprüyüz. Bir bakıma vatandaşın avukatı, derdinin tercümanıyız” diye özetliyor Şeref Malkoç KDK’nın misyonunu.

Hedefini de şöyle özetliyor:

“Kurumu bütün olarak vatandaşın dertlerini çözen bir adres haline dönüştürmek. İdareye rehberlik yapmak, kamu hizmetlerinin kalite standartlarının yükselmesi konusunda idareye yardımcı olmak. Hak arama yolları konusunda vatandaşın bilincini artırmak. İdarenin denetim ve şeffaflığı konusunda özellikle titiz davranmak.”

Haberin Devamı

Kararlara uymayanlar açıklanacak

“Ombudsmanlık denetim özelliği bütün dünyada aynı aslında. Aldığı tavsiye kararıdır ama uygulanır çünkü bu sadece bir kerelik, tek bir karar değildir. Kamu hizmetlerinin kalite standartının yükselmesi ve iyi yönetim ilkelerinin yerleşmesi açısından önemlidir bu kararlar. KDK idareye yol gösterir, bir anlamda içtihat oluşturur. Kararın tavsiye kararı olması, KDK’nın zafiyeti değil gücüdür.”

Böyle diyor Şeref Malkoç.

Soruyorum:

- Genel kanı, KDK’nın etkisi, müeyyide gücü olmayan, sembolik bir kurum olduğu yönünde. Ombudsman’ın sözünün ağırlığı olması için ne yapacaksınız?

- Kurumun en zayıf tarafı tanınırlık, bilinirlik. Medya ve sivil toplum örgütleri üzerinden kamuoyu ile irtibatımızı güçlendiriyoruz. Kuruma başvurular son iki ayda yüzde 60 arttı.

Haberin Devamı

- Başvuruların artması kurumdan beklentileri de yükseltecektir muhakkak. Sizin tavsiye kararlarınızın uygulanması, KDK’nın etkin, güçlü ve caydırıcı olması nasıl mümkün olacak?

- Bizimki dostane çözüm. Şikayetler gelince kurum görevlileri ilgili idare ile temasa geçiyorlar ve çoğunlukla çözülüyor. Bu kararların uygulanması için yaptığımız bazı çalışmalar var. Bundan sonra kararlarımıza uymayan kurumları, o kurumların yöneticilerini ‘Hukuka uymuyorlar’ diye kamuoyuna duyuracağız.

- Kararlara uymayanları ifşa edeceksiniz yani…

- Ben ifşa sözcüğünü sevmiyorum. Vatandaş bize şikayet ediyor, uymazlarsa biz de onları halka şikayet edeceğiz. Kamuoyu vicdanı ile karşı karşıya getireceğiz uymayanları. Ayrıca kararlara uymayan kurumların yöneticilerini TBMM Dilekçe ve İnsan Hakları Komisyonu’na çağırıp ifadelerini de alacağız.

Anayasa değişirse…

Şeref Malkoç, 16 Nisan’daki halk oylamasıyla Anayasa’nın değişmesi halinde, kurumun denetim fonksiyonu ve görevinin artacağını, görev alanının genişleyeceğini söylüyor ve şöyle devam ediyor:

Haberin Devamı

- Bunun iki sebebi var. Mevcut Anayasa’da Sayın Cumhurbaşkanı’nın vatana ihanet dışında bir sorumluluğu yok. Bu açıdan Cumhurbaşkanı’nın işlem ve kararları KDK denetimi kapsamının dışında. Ancak Anayasa değiştiğinde, Cumhurbaşkanı’nın hukuki ve siyasi sorumlulukları olacağından, kararları, eylem ve işlemleri KDK’nın görev alanına girmiş olacak. Tabii bunla ilgili yasal değişikliğin yapılmasının ardından.

- İkincisi, Anayasa değiştiğinde kuvvetler ayrılığı prensibi daha belirgin olacak ve uygulamada bunun somut örneklerini göreceğiz. Kamu denetçileri ve başdenetçiyi TBMM seçmekte. Dolayısıyla TBMM’ye bağlı olarak KDK da daha etkin denetim yapabilecektir.

Hangi konularda ve kimi şikayet mümkün?

Belediyelerden üniversitelere, kolluk kuvvetlerinden oda borsalara; kamu hizmeti veren aklınıza gelen her kurum hakkında şikayette bulunabiliyorsunuz Ombudsman’a.

Kötü muamele, mağduriyet, hizmetteki eksiklik, aksaklık ya da yanlışlar ile ilgili, o kuruma yaptığınız başvurudan sonuç alamamışsanız, şikayet adresiniz Kamu Denetçiliği Kurumu.

Haberin Devamı

Başvurular ücretsiz ve azami 6 ay içinde çözüme kavuşturuluyor.

DİĞER YENİ YAZILAR