Meclis’te gergin Anayasa mesaisi

18 maddelik Anayasa değişik teklifi Meclis Genel Kurulu’na geldi.

Böylece, teklifin görüşüldüğü komisyon salonundaki gerginlik de genel kurula taşınmış oldu.

Kapalı oy tartışması

Ana muhalefet CHP, Anayasa değişiklik teklifi üzerindeki yapılacak görüşmelerin tümünün Meclis TV’den canlı yayınlanmasını istiyor.

Aynı CHP, teklif üzerindeki oylamanın kapalı yapılması konusunda ısrarlı. Aslında partilerin grup kararı da alamadığı o oylama zaten kapalı yapılır ama iktidar kulislerindeki havaya bakılırsa, Ak Partili milletvekilleri oy kullanma kabinine girmeden yani oylarını göstererek kullanacaklar.

Ak Partililer, oylama kapalı ama isteyen, tercih eden oy pusulasını, kabine girmeden, gözler önünde de zarfa koyabilir diyorlar.

CHP de işte bu noktaya tepki gösteriyor ve oylamanın kapalı yapılması için çalışıyor.

Teklif Anayasa’ya aykırı iddiası

Ancak CHP, bütün bunların ötesinde asıl, Anayasa değişiklik teklifinin genel kurulda oylanmaması ve komisyona iade edilmesi gerektiğini savunuyor.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Anayasa’nın ilk dört maddesini hatırlatıyor ve değiştirilmesi teklif dahi edilemeyecek maddeler itibariyle, genel kurul gündemine gelen teklifin zaten peşinen Anayasa’ya aykırı olduğunu söylüyor.

Haberin Devamı

Hedef 2 haftada bitirmek

MHP’nin desteğini de alan Ak Parti ise Anayasa değişiklik teklifi üzerindeki görüşmelerin azami 2 haftada tamamlamayı hedefliyor. Yani teklifin, Ocak ayının son haftasında genel kurulda milletvekillerinin oyuna sunulmasını.

Tabii asıl hedef, bu oylamada 330’un üzerinde ‘evet’ oyuna ulaşmak.

OHAL şartlarında Anayasa değişir mi?

Ak Parti ile MHP’nin üzerinde anlaşarak Meclis’e getirdiği Anayasa değişiklik teklifine karşı çıkanların temel itiraz noktalarının başında OHAL geliyor.

“Olağanüstü Hal koşullarında Anayasa değişikliği yapılması, OHAL devam ederken referanduma gidilmesi demokrasi ile bağdaşmaz” görüşüne yanıt, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz’dan geldi.

Yılmaz, “Geçmişteki OHAL uygulamaları olsa bu görüşe katılabiliriz ama bugün süren OHAL, geçmiş OHAL’lerden çok farklı” diyor.

Haberin Devamı

Cevdet Yılmaz, 15 Temmuz sonrası ilan edilen OHAL’in insanların günlük yaşamında herhangi bir kısıtlamaya yol açmadığını, uygulamanın vatandaşı değil devleti hedef aldığını söylüyor.

Yılmaz, “Geçmiş örnekler gibi halkın hayatını etkileyen bir OHAL uygulaması olsa haklısınız ama mevcut durumun, Anayasa değişikliği ve bu konuda bir referandumun yapılmasına herhangi olumsuz bir etkisi olacağını sanmıyorum” diyor.

DİĞER YENİ YAZILAR