Verilmesi gereken mesaj

2016’nın son Cuma Hutbesi yargıya taşındı.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın internet sitesinde de yer alan hutbe metninin tartışma yaratan bölümü şöyle:

“Her yılın sonu, yeni bir yılın başlangıcıdır aslında. Öyleyse bu yeni başlangıcı vesile kılarak hadiste dile getirilen soruları kendimize yeniden soralım. Unutmayalım ki; ömür sermayesinden geçen bir yılın sonunda kendini ve yaratılış gayesini unutarak, değerlerimizle örtüşmeyen, insan hayatına katkısı olmayan gayrimeşru tutum ve davranışlar sergilemek bir mümine asla yakışmaz. Yeni bir yılın ilk saatlerinin başka kültürlere, başka dünyalara ait yılbaşı eğlenceleri yle israfa dönüştürülmesi ne kadar da düşündürücüdür. Sevap-günah, hayır-şer konularında muhasebe yapılması gereken saatlerin, emek harcamadan zengin olmak arzusuyla kumar, piyango gibi şans oyunlarıyla heba edilmesi ne kadar da üzücüdür.”

***

Yılbaşı kutlamaları hakkında yukarıdaki ifadelere Cuma Hutbesi’nde yer veren Diyanet İşleri Başkanlığı’nın sitesinde, yılın ilk gününde Başkan Mehmet Görmez’in şu mesajı yayınlandı:

Haberin Devamı

“Yeni yılın ilk saatlerinde savunmasız insanlar üzerine hunharca yapılan silahlı saldırı bütün milletimizi derinden yaralamıştır. Bu bir vahşettir, dehşettir, cinayettir ve katliamdır.

Bu insanlık dışı katliamın bir pazarda ve bir mabette yapılmasıyla eğlence yerinde yapılmasının herhangi bir farkı yoktur.

Teröristlerin hedefi mekanlar değil, insandır, ülkedir, millettir ve topyekün insanlıktır. Terör nerden, kimden ve kime gelirse gelsin asla kabul edilemez.

Bu gece yapılan bu terörü diğer olaylardan ayıran tek fark toplumda fitne oluşturarak yaşam biçimlerine göre toplumu bölmek ve karşı karşıya getirmektir.

Gün terörün her çeşidine karşı milletçe kenetlenme günüdür.

Hiçbir Müslüman vicdanın asla kabul etmeyeceği bu katliamı yapanları şiddetle telin ediyor, hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum.

Milletimizin başı sağolsun.”

***

İstanbul’da, Boğaz’ın en meşhur ve en gözde mekânlarından birine düzenlenen terör saldırısı üzerine Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez imzasıyla yayınlanan bu mesajın, şüphesiz en önemli kısmı, “Bu insanlık dışı katliamın bir pazarda ve bir mabette yapılmasıyla eğlence yerinde yapılmasının herhangi bir farkı yoktur” cümlesi.

Haberin Devamı

***

Diyanet İşleri Başkanı’nın, açıklamasında böyle bir vurgu yapma ihtiyacı hissetmesinin altını çizmek gerekiyor.

***

Olayların, hele de terör eylemlerinin; din, ideoloji ya da herhangi bir başka kritere göre değerlendirilmesi, saldırıları planlayanlarla yapanların en çok istedikleri yaklaşım tarzı.

Teröre bakışın, yapana ve hedefine göre değişmesi…

Katilin / katillerin ve tabii hayatını kaybeden(lerin) dini, uyruğu, ideolojisi, kökeni vb niteliklerinin konu edilmesi, olan bitene bakışın bunlara göre şekillenmesi; teröristlerin arayıp da bulamayacağı bir ortam.

***

Bir kiliseye Pazar ayini sırasında saldırılmasıyla, bir caminin Cuma namazı esnasında hedef alınması sizde yarattığı duygu aynı değilse…

Bombaların patladığı, silahların ateşlendiği eğlence mekanının Fransa’da, Türkiye’de, Rusya’da, ABD’de ya da dünyanın bir başka ülkesinde bulunması size aynı acıyı hissettirmiyorsa…

Haberin Devamı

Kan, sizin için döküldüğü yere ya da kime ait olduğuna göre farklı anlam ifade ediyorsa…

Ateş düştüğü yere, acı yaşayana, keder paylaşanlara göre değişikse sizin için; önce kendinizi sorgulamanız gerekiyor.

Önce kendinizi sorgulayıp sonra teröre lanet okumanız…

Ve tabii, lanetten önce Diyanet İşleri Başkanı’nın açıklamasında yer alan, yukarıdaki o cümleyi de bir defa daha okumanız gerekiyor.

***

Son bir not ile bitireyim…

Farklı versiyonları olsa da, özü itibariyle meşhur bir söz vardır, duymuşsunuzdur…

“Söylediğiniz, aslında karşınızdakinin anladığı kadardır” diye özetleyebiliriz o sözü.

Yani söylediğinizden, söylemek istediğinizden ziyade; karşınızdakinin neyi nasıl ve ne kadar anladığıdır esas olan. Bu gerçek Diyanet’in Cuma Hutbesi için de geçerli, Başkan Görmez’in yayınladığı mesaj için de.

DİĞER YENİ YAZILAR