Olası ABD gezisinin kritik yönleri

“Aralık ayı içerisinde belki ABD’ye gitmemiz söz konusu olabilir. Chicago’da Amerikalı Müslümanların yıllık buluşmasına katılma ihtimalim var. ABD’ye gidecek olursam, eğer ayarlanabilirse, Sayın Trump’la da bir görüşme yapabiliriz.”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçen hafta Pakistan ve Özbekistan’ı kapsayan gezisini tamamlayıp İstanbul’a dönerken, özel uçak TUR’da işte böyle demişti.

Gelecek ayki muhtemel ABD ziyareti birkaç açıdan birden önemli. Şöyle ki...

Yerinde FETÖ mesajı

The Muslim American Society (MAS) yani Müslüman Amerikan Toplumu ile Islamic Circle of North America (ICNA) yani Kuzey Amerika İslam Camiası her yıl sonu birlikte bir İslam Kongresi düzenliyor.

Bu yıl 15’incisi yapılacak olan kongre 26 - 28 Aralık tarihlerinde İllinois Eyaleti’nin en büyük, ülkenin de üçüncü kalabalık kenti Chicago’da...

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “katılma ihtimalim var” dediği kongrenin bu yılki konu başlığı da dikkat çekici: ‘İslami görevler ve sivil zorunluluklar’.

Amerika Kıtası’nın kuzeyindeki Müslüman toplumunun buluşacağı bu önemli kongreye Tayyip Erdoğan’ın katılmasının ne anlama geleceğini biliyorsunuz.

Haberin Devamı

“ABD’deki Müslüman Türk varlığını Fethullah Gülen’in başında bulunduğu FETÖ temsil edemez” mesajı olur bu katılım.

Aynı zamanda ‘Pensilvanya’ya kendi evi olan ABD’de vurulan bir darbe olarak geçer kayıtlara.

Hele bir de, Erdoğan o kongrede konuşma yaparsa... Söyleyeceklerini, mesajlarını ve çıkacak sonucu tahmin etmek güç değil.

Eğer gerçekleşirse, 15 Temmuz sonrası ilk olması itibariyle, Erdoğan’ın ABD ziyaretinin, anlam ve öneminin yanı sıra güvenlik riski seviyesi açısından da dikkat çekici olacağına şüphe yok.

Trump ile ilk baş başa görüşme olabilir

Cumhurbaşkanı, ABD’ye gidecek olursa ve eğer ayarlanabilirse, ABD’nin seçilmiş başkanı Donald Trump ile de görüşebileceğini söyledi uçakta.

Trump’ın ekibi ile Beştepe’nin kurmayları arasında iki lideri bir araya getirmek için temaslar sürüyor.

Program yapmayı zorlaştıran sadece Trump’ın yoğun programı değil. Tarih de önemli faktör. Malum, 25 Aralık Noel. ABD’de başkanlar ve önemli şahısların Noel dönemi etkinlikleri sosyal bir gelenek.

Haberin Devamı

Ancak Noel tatiline denk gelse de, Donald Trump’ın göreve başlamadan önce yabancı devlet ya da hükümet başkanları ile görüşmemek gibi bir anlayışı yok. Mesela Japonya Başbakanı Şinzo Abe’yi New York Manhattan’daki evinde ağırladı seçilmiş ABD Başkanı.

Ankara’da, benzer bir randevunun Erdoğan için de ayarlanabileceği görüşü hakim. İki taraf arasındaki görüşmeler devam ediyor.

Yeni dönem ve Gülen

Donald Trump’ın seçim zaferinin netleştiği dakikalarda yayına verilen o kritik makalenin yazarı emekli general Michael Flynn, yeni dönemde Ulusal Güvenlik Danışmanı olarak görev yapacak. Yani başkan ve yardımcısının ardından Washington yönetiminin üç numaralı ismi.

FETÖ’nün ülkesinde yaşayan liderini “Molla Gülen” olarak adlandıran ve “Bizim için Usame Bin Ladin ne ise Türkiye için de Gülen odur” diyen kişiden söz ediyoruz.

Ankara’nın etkili kulislerinde, Trump’ın koltuğuna oturmasıyla birlikte Gülen için de bir anlamda geri sayımın başlayacağı yorumu yapılıyor.

Haberin Devamı

Michael Flynn imzalı o makalenin ABD yargı sistemine de bir mesaj niteliği taşıması,

Donald Trump’ın seçildikten sonra sadece Türkiye’den hem Cumhurbaşkanı hem de Başbakan ile telefonda görüşmesi,

Gülen Cemaati’nin seçim kampanyasında Hillary Clinton’a 11 milyon Dolar bağışta bulunması (bazı haberlerde bahsedildiği gibi 2 değil, 11 milyon Dolar) gibi parçaların birleştirilmesiyle oluşuyor bahsettiğim o yorum.

Ankara, Trump yönetiminin Amerikan yargısına herhangi bir baskı ya da telkinde bulunmayacağını biliyor. Ancak Türkiye, şu ana kadar verilen mesajların bile adli mekanizmaları harekete geçireceğini ve iade olmasa da Fethullah Gülen’in rahatını bozacak bir sürecin başlayacağını umut ediyor.

Hele bir de üzerinde çalışılan Donald Trump - Tayyip Erdoğan ikili görüşmesi gerçekleşirse, “Çanlar Gülen için çalıyor” başlıklarına hazır olun derim.

DİĞER YENİ YAZILAR