Gazete Vatan Logo

Murat Boz kimdir?

Çıkardığı albümlerle milyonların sevgilisi olan Murat Boz'un özel hayatı oldukça merak ediliyor. Peki şarkıları dillere pelesenk olan Murat Boz kimdir? İşte Murat Boz hakkında merak edilen tüm soruların yanıtları...

Murat Boz kimdir?

Murat Boz aşk hayatıyla gündeme oturdu. Aslı Enver ile dillere destan bir aşk yaşayan Murat boz aslen nerelidir? İşte Murat Boz hakkında merak edilen soruların yanıtları...

MURAT BOZ KİMDİR?

Murat Boz (d. 7 Mart 1980), Türk şarkıcı, söz yazarı ve oyuncu. İlk ve orta öğrenimini doğduğu yer olan Zonguldak'ın Karadeniz Ereğli ilçesinde tamamladıktan sonra İstanbul'a yerleşti. 1999'da İstanbul Bilgi Üniversitesi'ni kazandı, bu okulu bitirdikten sonra İstanbul Teknik Üniversitesi'nde eğitimine devam etti. Aynı yıllarda başta Tarkan olmak üzere birçok şarkıcıya vokalistlik yaptı.

Boz, solo kariyerine 2006 yılında çıkardığı "Aşkı Bulamam Ben" single'ı ile adım attı. Bir sonraki yıl ilk stüdyo albümü Maximum'u satışa sundu ve çıkışını öven pek çok ödül kazandı. Ardından Şans (2009), Aşklarım Büyük Benden (2011) ve Janti (2016) albümleriyle kariyerini sürdürdü. Bu albümlerde yer alan "Maximum", "Uçurum", "Para Yok", "Özledim" ve "Sallana Sallana" şarkıları Türkiye Resmî Listesi'nde ilk beş başarısı gösterirken "Geri Dönüş Olsa" ve "Kalamam Arkadaş" zirveye yerleşti. Şarkıcı, müzikal kariyerinin yanı sıra 2014'ten itibaren oyunculuk kariyerine de odaklanarak Hadi İnşallah (2014) ve Kardeşim Benim (2016) filmlerinde başrol oynadı.

Haberin Devamı

Piyano, keman, davul ve ney çalabilen Murat Boz, müzikal kariyerinin yanı sıra çeşitli firmaların reklam yüzüdür ve bu firmaların reklam filminde rol almıştır. O Ses Türkiye programının dört jüri üyesinden biridir ve ilk sezonun kazanan jüri üyesidir. Ödülleri arasında üç Altın Kelebek Ödülü ve iki Kral Müzik Ödülü bulunmaktadır.

İlk yılları

Murat Boz, 7 Mart 1980'de Türkiye'nin Zonguldak ilinin Karadeniz Ereğli ilçesinde, Ayşe Nedret ve Cafer Boz çiftinin Ali adındaki ilk çocuğundan sonra ikinci çocuğu olarak dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini bu ilçede tamamladıktan sonra annesi, Boz'u müzik yarışmalarına yönlendirdi ve güzel sanatlar lisesine gitmesi için hazırladı.Boz, 1995 yılında girdiği yetenek sınavlarını kazanarak İstanbul Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi'ne başladı ve burada 4 yıl yatılı okudu.Okulda, piyano ve keman dersleri aldı.1998'de Milliyet gazetesi tarafından düzenlenen Liseler Arası Müzik ve Halk Oyunları Yarışması'nın birincisi oldu, daha sonra İstanbul Bilgi Üniversitesi'nin Caz Vokal bölümüne katıldı.Bu okulu tamamladıktan sonra ise İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı'na başladı.

Haberin Devamı

Boz, 2000'li yılların başında vokalistlikten para kazanmaya başladı ve ilk olarak Emel Müftüoğlu'nun vokalisti olarak çalıştı.Daha sonra Burcu Güneş, Demet Sağıroğlu, Grup Hepsi, Hande Yener, Nazan Öncel, Nil Karaibrahimgil, Nilüfer ve Tarkan dahil olmak üzere birçok şarkıcıya konserleri ile stüdyo albümü kayıtlarında vokalist olarak eşlik etti.[6] Bu şarkıcılardan en fazla Tarkan ile çalıştı; Tarkan'ın altı yıl vokalistliğini yaptı.[3] 2004 yılında, Nil Karaibrahimgil'in Nil FM (2004) albümünde yer alan "Bronzlaşmak" şarkısının klibinde rol aldı.Bir sonraki yıl Grup Hepsi'nin Bir (2005) albümündeki "Yalan" şarkısında gruba eşlik etti.

Haberin Devamı

Kariyeri

2006-10: Maximum ve Şans

Murat Boz, Nil Karaibrahimgil tarafından yazılıp bestelenen "Aşkı Bulamam Ben" şarkısını Temmuz 2006'da single olarak yayımlayarak çıkışını yaptı.Şarkıya, Süleyman Yüksel tarafından yönetilen bir klip eşlik etti. Ekim 2006'da şarkıcının ilk stüdyo albümünü tamamladığı öğrenildi. 2007 yılının başında Murat Boz'un stüdyo albümü olan Maximum, Stardium etiketiyle satışa sunuldu. Tarkan, Ozan Çolakoğlu, Ümit Sayın ve Mustafa Ceceli gibi isimler albümde kendisine destek oldu. Albümdeki şarkılardan "Maximum" ve "Püf"e klip çekildi. Bu iki şarkıdan ilki Billboard Türkçe Top 20'de üç numaraya kadar ilerlerken, ikincisinin klibi ise Türkiye'yi, Eurovision Şarkı Yarışması'nın hayran organizasyonu olan OGAE Video Yarışması'nda temsil ederek üçüncü oldu.Boz, 2007 yılında Altın Kelebek Ödülleri'nden, İstanbul FM Altın Ödülleri'nden ve Kral TV Video Müzik Ödülleri'nden En İyi Çıkış Yapan Sanatçı kategorisinde ödül aldı.

Temmuz 2008'de, şarkıcının ilk extended play albümü olan Uçurum, Dokuz Sekiz Müzik etiketiyle dinleyiciyle buluştu.Soner Sarıkabadayı tarafından yazılıp bestelenen ve Suat Aydoğan tarafindan düzenlenen EP ile aynı adı taşıyan şarkı, Billboard Türkçe Top 20'de beş numaraya kadar yükseldi.

Haberin Devamı

Murat Boz, 2008'in yaz aylarında, ikinci stüdyo albümünün hazırlıklarının sürdüğünden bahsetti.Şans adı verilen ikinci Murat Boz stüdyo albümü, Şubat 2009'da Dokuz Sekiz Müzik etiketiyle satışa sunuldu ve yayımlandığı yılın ilk altı ayında 17.000 kopya sattı ve daha sonraları İstanbul FM tarafından dağıtılan ödüllerden En İyi Erkek Sanatçı Albümü kategorisinde ödül aldı.

Albüm çıkmadan önce klibiyle birlikte yayımlanan "Para Yok" şarkısı, "Uçurum" şarkısı gibi Billboard Türkçe Top 20'de beş numaraya kadar ilerledi."Para Yok"tan sonra, sırasıyla "Özledim", "Her Şeyi Yak", "Sallana Sallana", "Gümbür Gümbür", "İki Medeni İnsan" ve "Buralardan Giderim" şarkılarına da klip çekildi. "Özledim" ve "Sallana Sallana", Billboard Türkçe Top 20'de ilk beş içinde yer aldı.Murat Boz, "İki Medeni İnsan"ın klibi için, şarkının söz yazarı ve bestecisi Soner Sarıkabadayı ile düet yaparak şarkının yeni bir sürümünü oluşturdu ve bu sürümü dijital ortamda single olarak satışa sundu.Düet, 2011 Kral Müzik Ödülleri'nde En İyi Düet kategorisinde aday gösterildi; ancak ödülün sahibi Mustafa Ceceli ile Elvan Günaydın iş birliğindeki "Eksik" adlı şarkı oldu.

Boz, Soner Sarıkabadayı tarafından yazılıp bestelenen "Hayat Sana Güzel" şarkısını Nisan 2010'da single olarak satışa sundu.Şarkı, yeni bir vokalist aramak için düzenlenen aynı adlı kampanyanın tanıtım şarkısı olarak kullanıldı.Ayrıca single çalışması içinde yer alan remikslerden biri, 2011 Kral Müzik Ödülleri'nde En İyi Remix Şarkı kategorisinde aday gösterildi ancak ödülü alamadı.

2011-15: Aşklarım Büyük Benden ve Hadi İnşallah

Murat Boz, üçüncü albümünün ilk olarak 2010 yılının yaz aylarında çıkabileceğini ifade etti.Aynı yılın sonlarında yeni albümünün hazırlıklarının Londra'da sürdürüldüğü öğrenildi.Nisan 2011'de, albümle aynı adı taşıyan çıkış şarkısı dijital ortamda single olarak yayımlandı ve şarkıya, Burak Ertaş tarafından çekilen bir klip eşlik etti.Mayıs 2011'e gelindiğinde, üçüncü Murat Boz stüdyo albümü Aşklarım Büyük Benden, Dokuz Sekiz Müzik etiketiyle satışa sunuldu. 35.000 kopya satan bu albüm; Kadir Has Üniversitesi tarafından düzenlenen ödüllerden En Has Albüm dalında ödül alırken, Siyaset Dergisi tarafından düzenlenen ödüllerde ise En İyi Albüm dalında aday gösterilmesine karşın ödülü alamadı.[34][35][36] Albümün ilk klibinden sonra sırasıyla "Hayat Öpücüğü", "Geri Dönüş Olsa", "Kalamam Arkadaş", "Bulmaca" ve "Soyadımsın" şarkılarına çekilen klipler de yayınlandı. Bunlardan "Geri Dönüş Olsa" ve "Kalamam Arkadaş", Nielsen'in hazırladığı Türkiye resmî listesinde zirveye oturdu.2012 yılında Boz, Altın Kelebek Ödülleri'nden En İyi Türk Pop Müziği Erkek Solisti ödülünü, Kral Müzik Ödülleri'nden En İyi Erkek Sanatçı ödülünü kazandı.

Şarkıcı, 14 Ağustos 2012'de ilk remiks albümü olan Dance Mix'i Dokuz Sekiz Müzik etiketiyle yayımladı.Albümde, ikinci ve üçüncü stüdyo albümlerinde yer alan bazı şarkıların remikslerinin yanında, Ozan Doğulu'nun 2011 çıkışlı 130 Bpm Allegro albümünde kendisinin seslendirdiği "Yazmışsa Bozmak Olmaz"ı da şarkı listesine ekledi. Albümde yer alan "Özledim" ve "Geri Dönüş Olsa" şarkılarının remikslerine klip çekilirken, "Geri Dönüş Olsa" remiksi 2013 Türkiye Müzik Ödülleri'nden En İyi Remix dalında ödül kazandı.Albümün yayınlandığı aynı gün, 10 Ekim 2008 tarihinde Almanya'nın Bavyera eyaletinin Passau şehrinde evlendiği Eliz Sakuçoğlu ile, Türkiye'nin Diyarbakır ilinin Hazro ilçesinde anlaşmalı olarak boşandı.2013 yılında, Oğuz Berkay Fidan'ın çıkış şarkısı "Olmuyor"da düet şarkıcısı olarak yer aldı ve kendisine ait "Vazgeçmem" şarkısını tanıtarak Doğan Music Company etiketiyle atışa sundu.Temmuz 2013'te, yeni albümünün üzerinde çalıştığını duyurdu.Nisan 2014'te Gülşen'e "İltimas" şarkısında eşlik etti.Temmuz 2014'te, sekiz yıllık sevgili Eliz Sakuçoğlu'ndan ayrıldı.

2016-günümüz: Kardeşim Benim ve Janti

15 Ocak 2016'da başrollerini Burak Özçivit ve Aslı Enver'le paylaştığı Kardeşim Benim filmi vizyona girmiştir.8 Nisan 2016 tarihinde 5 yıllık aranın ardından dördüncü stüdyo albümü olan Janti'yi piyasaya sürmüştür.Albüm DMC etiketiyle yayımlanmıştır. Albümün çıkış şarkısı olarak albümle aynı ismi taşıyan "Janti" seçilmiştir. Klip albümle birlikte aynı gün 8 Nisan'da müzik kanallarında yayımlanmaya başlanmıştır.

Sanatı

Piyano, keman çalabilen ve ney üfleyebilen Murat Boz, bir pop müzik şarkıcısıdır.Canlı performanslarda sadece şarkı söylemenin yetmeyeceğini düşünmektedir ve sahne şovlarında Amerikalı şarkıcı Madonna'nın kalitesine yakınlaşmayı amaçlamaktadır.[54] İlk şarkılarını yayımlandığı sıralarda yorum tarzı, Tarkan'a benzetildi.Kendisi bu durumu, uzun süre Tarkan'ın vokalistliğini yapmasına bağladı, benzetmelerden rahatsız olmadığını ifade etti.Maximum ve Şans albümlerinde hareketli şarkıları ön plana aldı, üçüncü stüdyo albümü Aşklarım Büyük Benden'de ise orta tempolu şarkılara yer verdi.Kendisi, daha olgun bir söylemin var olduğunu söylediği Aşklarım Büyük Benden albümündeki şarkıları ruh haline göre seçti.Müzik eleştirmenleri, albüm için olumlu eleştiriler sundu, şarkıcının "iyi bir yönelim" içinde olduğu ve "olgunluk dönemine yaklaştığı" yazıldı.

Diğer girişimler

Murat Boz, kendisine ait albüm ve single projelerinin dışında çeşitli projelerde yer aldı. 2011-16 yılları arasında yayınlanan ses yarışması O Ses Türkiye'nin 2014-15 yıllarındaki dördüncü sezonu hariç tüm sezonlarında jürilik yaptı.Yarışmanın ilk sezonunda, kendi takımında yer alan sekiz yarışmacı arasından finale kalan Oğuz Berkay Fidan, finalde de en çok oyu alarak birinci oldu.Böylece kendisi de yarışmanın ilk sezonunun kazanan jüri üyesi oldu. Hürriyet'ten Ceren Şehirlioğlu, şarkıcının jüri üyeliğini takdir ederek "Pek bir vicdanlı, şefkatli. Öte yandan yüksek enerjisi zaman zaman fazla ilgi bekler gibi görünmesine sebep oluyor.

Arada sırada lise seviyesi espriler yapsa da yedi jüri arasında en samimi duranlardan biri." yorumunu yaptı.Boz, 2011 yılı sonlarında Türkiye'de gerçekleşen Van depremi mağdurlarına yardım için Aralık 2011'de düzenlenen Van İçin Pop konserinde sahne aldı.2012'de Greenpeace tarafından Kuzey Kutbu'nun korunması amacıyla düzenlenen kampanyaya destek verdi, kampanya için çekilen filmin Türkçe olarak seslendirilmesinde görev aldı.Bunların yanı sıra 2010'dan bu yana çeşitli firmaların reklam filmlerinde oynadı, 2012 yılında yer aldığı bir reklam dahilinde yapılan yarışma sonucunda seçilen kişiler "Soyadımsın" şarkısının klibinde rol aldı.

Diskografi

Maximum (2007)

Şans (2009)

Aşklarım Büyük Benden (2011)

Janti (2016)

Filmografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Hadi İnşallah (2014)

Kardeşim Benim (2016)