Dopingi 'bir bilen' anlatıyor!

Doç. Dr. Rüştü Güner'den bir mektup aldım, ardından kendisiyle telefonda görüştüm; doping ve kontrolü konusunda çok detaylı bilgi aldım

Haberin Devamı

Doç. Dr. Rüştü Güner'den bir mektup aldım, ardından kendisiyle telefonda görüştüm; doping ve kontrolü konusunda çok detaylı bilgi aldım.

Bu konu tek yazıya sığmayacak kadar geniş ve ilginç, üstelik gündemde kalmaya devam edecek.

Atina Olimpiyatları'na doping skandalları damgasını vuracak mı, Süreyya olayında nerede hata yaptık diye çok merak edilen bazı konuları yarına bırakıyorum!

Önce ders çalışmamız lazım, işte bilgilendirme kılavuzunun (bütünü bozmayacak şekilde kısaltılmış) ilk bölümü (siyahlamalar benim MB):

Sayın Birsel,

Olimpiyatlarda Doping konusunda yaklaşık 15 yıldır çalışmaları olan biri ve 2002 yılından bu yana ülkemizden Dünya Anti-Doping Ajansı (World Anti-Doping Agency-WADA) kurullarında görev alan tek Türk olarak bazı konulara açıklık getirmek istiyorum.

Doping Kontrolleri Ulusal ve Uluslararası Dopingle Mücadele Kuruluşları tarafından düzenlenmekte ve yönetilmektedir. WADA'nın her yıl yayınladığı yasaklı madde ve yöntemler listesi o yılın 1 ocak gününden 31 aralık gününe kadar geçerli olmaktadır. Bu listede bulunan yasaklı madde ve yöntemlerin tedavi amacıyla bile olsa sporcular tarafından kullanılmaması gerekir.

* Bir sporcu yalnızca karşılaşma sırasında değil karşılaşma dışında da doping kontrolüne alınabilir. Özellikle üst düzeyde spor yapan sporcular hem Ulusal ve Uluslararası Dopingle Mücadele Kuruluşları tarafından hem de Uluslararası Spor Federasyonları tarafından yarışma dışı doping kontrolüne alınabilir. Bu yalnızca ülkemize ya da Süreyya Ayhan'a yönelik bir uygulama değildir.

* Sporcular, olimpiyatlar ve şampiyonalar öncesi hangi tarihte nerede olacaklarına dair bilgileri (Whereabouts Information) Ulusal Federasyon ve/veya Uluslararası Spor Federasyonlan kanalıyla Dünya Anti-Doping Ajansı'na bildirmek zorundadır. Doping kontrol örneği almak için görevlendirilen Bağımsız Doping Kontrol Görevlileri sporcuya daha önce haber vermeden sporcunun o tarih için belirttiği yere giderek örnek alma işlemini yerine getirirler.

* Yazılı ve görsel basında Olimpiyatlar sırasında WADA yetkililerinin doping kontrolü yaptığına ilişkin haberler bulunmaktadır. Karşılaşma sırasındaki doping kontrolleri karşılaşmayı düzenleyen uluslararası organizasyon ve yerel organizasyon komitesi tarafından düzenlenmektedir. Olimpiyatlar süresince yapılacak tüm doping kontrolleri Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) ile birlikte Atina 2004 organizasyon komitesi tarafından yapılacaktır. Çoğu zaman doping kontrolleri sırasında standartlara aykırı uygulamaların yapıldığı, bazı ülke sporcularına standartlara uygun davranılmadığı konusunda görüşler öne sürülmektedir. Doping kontrolü uygulamalarının WADA Bağımsız Gözlemciler Grubu tarafından izlenmesi sayesinde sporcu, yönetici ve spor kamuoyunun dopingle mücadele çalışmalarına daha fazla güven duymaları sağlanmıştır.

* Bir diğer konu ise Süreyya Ayhan ile ilgili haberlerde WADA isminin sıkça kullanılmasıdır. WADA görevlilerinin doping kontrolü için Türkiye'ye geldiği, WADA Türkiye Temsilcisi'nin de o işlem sırasında orada olduğu, WADA tarafından savunma istendiği ve WADA'nın ceza vereceği gibi haberler çeşitli yayın organlarında yayınlanmıştır. WADA yarışma dışı doping kontrollerini organize etmek hakkına sahiptir ancak Süreyya Ayhan'ın doping kontrolleri Uluslararası Amatör Atletizm Federasyonu (IAAF) tarafından yapılmıştır. Doping Kontrolleri sırasında adı WADA Türkiye Temsilcisi olarak geçen kişi Uluslararası Amatör Atletizm Federasyonu tarafından görevlendirilen IDTM (International Doping Test & Management) isimli doping kontrol şirketinin bir görevlisidir. Bu kişinin WADA ile hiçbir ilgisi bulunmamaktadır.

* WADA'nın dopingli çıkan sporculara ceza verme gibi bir görevi yoktur. Dopingle mücadele kurallarına aykırı davranan sporculara ceza verme yetkisi ulusal ve uluslararası federasyonlardadır.

(devam edecek...)

DİĞER YENİ YAZILAR