Gazete Vatan Logo

Münbiç'le ilgili gündemi sarsacak iddia! ABD ile Rusya anlaştı mı?

Ahmet Yesevi Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Cengiz Tomar, ABD öncülüğündeki koalisyon askerlerinin dün Münbiç'ten çekilmesine ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Suriye'nin doğusunun ABD kontrolünde, batısının Rusya kontrolünde olması yönünde anlaşma olabileceğini ifade eden Tomar, koalisyon güçlerinin Münbiç'ten çekilmesine ilişkin "Tam Türkiye'nin o bölgeye geldiği esnada orayı bir anda kontrolsüz bir şekilde terk ederek o bölgenin Esed rejiminin eline geçmesi veya Rusya'nın kontrolüne geçmesini sağladılar" dedi.

Münbiç'le ilgili gündemi sarsacak iddia! ABD ile Rusya anlaştı mı?

CNNTürk ekranlarında Barış Pınarı Harekatı'na ilişkin değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Cengiz Tomar, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"ABD ile Rusya arasında bir anlaşma var gibi görünüyor. Fırat'ın batısı Rusya kontrolünde doğusu ise ABD'nin kontrolündeydi. Tek nokta kalmıştı ABD'nin ve PKK'nın kontrolünde batıda Münbiç'ti. ABD bu noktada Türkiye'ye verdiği sözü tutmadı. Türkiye'nin Münbiç'le ilgili hazırlık yaptığı öğrenince birden bire orayı terk ettiler. Türklerin eline geçmesindense Esed ve Rusya'ya geçmesini tercih ettiler. Son duruma da baktığımızda meşhur M4 yolu var Münbiç'ten geçen Rusya ve Esed güçleri tarafından alındığı kuzeyde de Türkiye'nin oraya doğru ilerlediği görülüyor.

Münbiç meselesi önemli. Sayın Cumhurbaşkanımız da söyledi. Terör örgütünün kontrolünde olmasındansa zaten Suriye'nin toprağı Esed rejiminin elinde olması Türkiye için de tercih edilebilir bir durum olduğunu söyledi.

ABD VE RUSYA HANGİ KONUDA ANLAŞTI?

Benim tezim doğunun ABD kontrolünde batının Rusya kontrolünde olması noktasında. Büyük devletler çok çeşitli aktörlerle konuşabilirler. Münbiç'in ABD açısından çok büyük önemi yok ama bizim açımızdan var. Bu bölgede Arap aşiretleri var. Bu aşiretlerin büyük kısmı da YPG'ye karşı. Bu kabilelerin tercihleri Türkiye o da olmazsa Esed rejimi. Esed rejimi için Münbiç'in en önemli özelliği prestij açısından önemli. Arap rejimlerinde kabile reislerinin desteği çok önemli. Burayı ele geçirmek hem Fırat'ın batısında olmak için prestij hem de Arap aşiretleri nezdinde tekrar meşru bir rejim olarak görülmesi için prestij kaynağı. Münbiç'te Suriye'nin ısrar ettiğini düşünüyorum. Rusya da M4 karayolu üzerinden giderek Türkiye ile rejim güçlerinin bir araya gelmesini engelledi. Bu bölge yoğun nüfuslu bir bölge ve Arap ağırlıklı. Bizim temel sıkıntımız acaba rejim burada YPG ile anlaştı mı yoksa Fırat'ın doğusuna mı geçecekler bu soru önemli.

Haberin Devamı

REJİMLE KARŞI KARŞIYA GELME SÖZ KONUSU OLUR MU?

Rusya'nın araya girdiği bir dönemde iki tarafın da bu manada çatışmaya girmek istemeyeceğini ben düşünüyorum. Bölge çok karışık. Bir provokasyon veya karşı karşıya gelmeler can sıkıcısı. Şuanda YPG hala Münbiç merkezinin içinde. Esed rejimi kontrolü ele geçirmiş olsa da YPG hala merkezde.

Haberin Devamı

MIKE PENCE'İN TÜRKİYE ZİYARETİ

ABD'nin tutumu aslında Münbiç olayı bile ne kadar güvenilmez bir tutum olduğunu gösteriyor. Münbiç konusunda ne kadar ısrarcıydık. Anlaşma da yapıldı ancak bugüne kadar orayı terk etmediler. Tam Türkiye'nin o bölgeye geldiği esnada orayı bir anda kontrolsüz bir şekilde terk ederek o bölgenin Esed rejiminin eline geçmesi veya Rusya'nın kontrolüne geçmesini sağladılar. Biz ABD'ye son 20 yılda pek çok defa olduğu gibi güvenmekte zorlanıyoruz. Aynı şey Fırat'ın doğusu için de geçerli. 30-35 kilometrelik derinliği yıllardır söylüyorduk, DEAŞ ile de mücadele yapmaya hazırdık ama ABD kabul etmedi. Trump'a da içerde ve dışarda yoğun baskı var. O da bu baskıları azaltmak için çeşitli manevralar yapmakta. Bizim için önemli olan bölge Münbiç'i Esed rejiminin eline geçtiğini düşünürsek, Fırat'ın doğusundaki M4 karayolunun kuzeyindeki bölge. İlerlememizde herhangi bir problem yok. Ateşkes ne zaman yapılabilir Türkiye açısından M4 karayolunun tamamen alınmasından sonra yapılabilir. Aksi halde YPG/PKK olduğu müddetçe Türkiye için varoluşsal bir tehlike yaratıyor. Bizim için bıçak kemiğe dayanmış durumda. Tüm baskı ve yaptırmlara rağmen Türkiye tehdit olarak gördüğü için bu konuda ısrar ediyor. Ateşkes olabilmesi için YPG'nin M4 karayolunun kuzeyinden güneyine inmesi gerekiyor. Aksi takdirde Türkiye tarafından kabul edilmesi pek mümkün görünmüyor"

Haberin Devamı

BÖLGEDE SON DURUM

Terör örgütü PKK/YPG’nin ABD’yle birlikte kontrol ettiği Münbiç’e yönelik dün sabah saatlerinde sadece TSK ve SMO unsurları hareketli değildi. Esad’a bağlı güçler, Rusya ve ABD birliklerinde de hareketlilik vardı. Bölgedeki yerel kaynaklar, önce Münbiç’teki ABD’ye ait üssün üç helikopterle boşaltıldığı bilgisini paylaştı. Ardından ABD’nin boşalttığı üssü Rusya’ya bıraktığı iddia edildi. Üssün Rusya’ya devredilmesinin ABD ve Rusya genelkurmay başkanları arasında yapılan telefon görüşmesinde kararlaştırıldığı öne sürüldü.
ABD’nin liderliğindeki uluslararası DEAŞ karşıtı koalisyonun sözcüsü Myles Caggins, ABD askerlerinin Münbiç’ten tamamen ayrıldığını duyurdu. Caggins, “Suriye’nin kuzeyinden kesin bir şekilde çekilme işlemini uyguluyoruz” ifadesini kullandı. Bazı Rus gazeteciler, ABD’nin boşalttığı üsten yayın yaparak Rusya’nın burayı bölge karakolu haline çevirdiğini duyurdu. Bu haberlerin yayılmasından bir süre sonra da Rusya’nın desteği ile Suriye rejim birliklerinin Münbiç’e girdiği haberleri yayıldı. Yerel kaynaklar, Rus uçaklarının Esad ordusu Münbiç’e girerken koruma amaçlı uçuş yapığını söyledi. Rusya Savunma Bakanlığı, akşam saatlerinde ise Esad güçlerinin Münbiç ve çevre köylerde “tam kontrolü” sağladığını açıkladı. Ayrıca, taraflar arasındaki çatışmayı önlemek için Moskova’nın Türk tarafı ile koordinasyon halinde olduğu, Rusların Münbiç çevresinde devriye yaptığı da belirtildi.
TANK VE ZIRHLI SEVKIYATI
Özel kuvvetler, komandolar, tank ve diğer zırhlı birliklerin bölgeye sevkıyatına rağmen Türk güvenlik kaynakları, Münbiç’e yönelik operasyonun başladığı yönünde başta sosyal medya olmak üzere değişik yerlerden verilen haberlerin doğru olmadığını bildirdi. Karkamış Sınır Kapısı’na da dün üç TIR dolusu zırhlı araç getirildi. Ayrıca tahkimatta kullanılacak beton bariyerler Cerablus’tan 40 kilometre ötedeki Münbiç’e doğru yola çıktı. Türk jetleri ve insansız hava araçlarının da Münbiç üzerinde uçarak keşif yaptığı iddia edildi. Suriye’nin kuzeyinde, Türkiye destekli muhaliflerin Amerikan birliklerine “çok yaklaşması” üzerine ABD hava kuvvetlerine ait savaş uçaklarının “güç gösterisi amacıyla” bölgede uçuş yaptığı da dün gelen iddialar arasında.
TSK tarafından 9 Ekim günü saat 16.00'da havadan ve karadan terör hedeflerinin ateş altına alınmasıyla 'Barış Pınarı Harekatı' başlatıldı. Karadan TSK ile Suriye Milli Ordusu (SMO) unsurlarının ilerleyip, sıcak çatışmaya girdiği Fırat'ın doğusundaki çok sayıda köy teröristlerden arındırıldı.

Haberin Devamı