Gazete Vatan Logo

Mülteci faciasında tahliye yok!

İZMİR’in Menderes İlçesi’nde, geçen Nisan ayında Samos Adası’na yasa dışı yollarla geçmek isteyen 16 kaçağın bulunduğu polyester teknenin aşırı yükten batması sonucu 8 kişinin ölümüne neden oldukları idiasıyla tutuklanan 2’si Suriye uyruklu 5 sanığın yargılanmasına devam edildi. Mahkeme heyeti, sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verip, duruşmayı erteledi.

Olay, geçen 16 Nisan’da meydana geldi. Sahil Güvenlik Komutanlığı’na bağlı botlar, Gümüldür Tavşan Adası açıklarında devriye görevi yaptıkları sırada denizdeki cesedi fark etti. Araştırmalar sırasında ilk olarak iki kişinin cesedini bulan ekipler, 3 kişiyi de denizde boğulmaktan son anda kurtardı. Ekipler daha sonra 6 kişinin daha cesedine ulaştı. Hepsi Suriye uyruklu olan 16 kaçağın, polyester tekne ile Samos Adası’na geçmek üzere denize açıldıkları öğrenildi. Bu arada, denizden cesetleri çıkarılan 8 kişiden birinin kadın, birinin de çocuk olduğu belirlendi. Bölgedeki güvenlik kamerası kayıtlarını inceleyen ve yaralı kurtulan mültecilerin verdiği bilgiler sonrasında, organizatörler Suriye uyruklu Ferid Ş., Tony Y., Türk organizatörler Nihat K., Adnan Y. ve Ahmet K., yakalanıp tutuklandı.

Haberin Devamı

Savcı, 5 sanık hakkında 7.5 ile 30.5 yıl hapis cezası istemiyle yargılanmaları için Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açtı.

İzmir 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan duruşmaya tutuklu yargılanan Suriye uyruklu Ferid Ş., Tony Y., Türk organizatörler Nihat K., Adnan Y. ve Ahmet K., avukatları Atilla Akın, Mehmet Salih Aruk, Emir Ali Kav ve Sevinç Güleç Nalbantoğlu katıldı. Sanıklar, suçlamaları kabul etmedi. Cumhuriyet Savcısı mütalaasında, gelmeyen tanıkların dinlenmesine, sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verilmesini talep etti. Sanık Tony Y.’nin avukatı Mehmet Salih Aruk, dosyadaki mağdur beyanlarına göre müvekkilinini olay yerine, teknenin bulunduğu ortama gitmediğini, öncesinde, sadece otel aşamasında bulunduğunu, dellilerin toplandığını, müvekillinin tahliyesine karar verilmesini istedi.

Sanık Nihat K.’nin, avukatı Sevinç Güleç Nalbantoğlu da "Olay günü mağdurları oraya götüren iki ticari taksi vardır. Bu taksilerin plakası tespit edilseydi olay netleşecekti. Müvekkilim bu işin içerisinde profesyonelce bulunmamaktadır. Kendisinin 300 ile 500 lira gibi borçlardan dolayı icra takipleri vardır. Profesyonelce göçmen kaçakçılıyla uğraşan bir kişinin bu miktarda borçlarının olması düşünülemez. Kendisi bu işin içerisinde suç işlemek kastıyla bulunmamamktadır, kendisi kullanılmıştır. Kendisi bir tek tekneyi getirmiştir. İşin göçmen kaçakçılığı işi olduğunu sonradan öğrenmiş, ancak iş işten geçmiştir. Kendisi sekiz aydır tutukludur. Ailesi de perişan, kirada oturmakta ve parasızlık nedeniyle eşyalarını satmıştır. Tahliyesine istiyorum" dedi.

Haberin Devamı

Sanıklar Ahmet K. ve Ferid Ş.’nin avukatı Atilla Akın da müvekkillerinin tahliyesini istedi. Sanık Adnan Y.’nin avukatı Emir Ali Kav da tahliye istedi.

Mahkeme heyeti, sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verip, duruşmayı erteledi.