Gazete Vatan Logo

Mülteci çocuklar için örnek ülke Türkiye!

Resmi kayıtlara göre 3.3 milyondan fazla Suriyeli mülteciye kapılarını açan Türkiye, verdiği insanlık dersinin yanı sıra savaş veya açlık nedeniyle ülkelerini terk etmek zorunda olan bu insanlara sunduğu hizmetlerle de tüm dünyaya örnek oluyor.

Mülteci çocuklar için örnek ülke Türkiye!

Özellikle çocuk mültecilere verilen eğitim ve sağlık hizmetleri büyük takdir topluyor. Önceki gün Antalya’da Türkiye Milli Pediatri Derneği (TMPD) tarafından 61’incisi yapılan ulusal kongrenin ana konusu da mülteci çocuklar oldu. Dünyanın dört bir yanından 2.000 çocuk doktorunun katıldığı kongrede, Türkiye’deki mülteci kamplarında kalan çocuklara verilen sağlık hizmetleri ve psikolojik destekler model olarak anlatıldı. TMPD Genel Koordinatörü Kerem Hasanoğlu’nun ev sahipliğinde yapılan çalıştayda konuşan Uluslararası Pediatri Cemiyeti (IPA) gelecek başkanı Prof. Dr. Eroll Alden, Türkiye’den övgü dolu sözlerle bahsetti:

‘Her şey sevgiyle başlar’

“Türkiye mülteciler konusunda tüm dünyaya örnek olacak çalışmalar ortaya koydu. En çok mültecinin yer aldığı ülke Türkiye. Savaş nedeniyle evlerinden, ailelerinden olan insanların sağlık, barınma, beslenme gibi zaruri ihtiyaçları karşılanıyor. Ancak, en az zaruri ihtiyaçları kadar önemli bir ihtiyaçları da var ki bu da psikolojik destek. Özellikle savaş sonrası ve aile bireylerinin kaybı sonrası yaşadıkları stres bozuklukları tedavi edilmezse uzun vadede büyük sorunlar yaratacak düzeyde. Sayın Kerem Hasanoğlu’nun başlattığı ve Türkiye’nin önde gelen saygın ve ünlü isimlerinin destek verdiği “Her Şey Sevgi ile Başlar” projesi farkındalığın artması açısından son derece önemli. Biz, Amerika’da benzer bir proje ile konunun hassasiyetini vurgulamaya çalışacağız. Dünyanın diğer ülkelerinde de hayata geçirilmesi gereken mükemmel bir proje.”

Haberin Devamı

Dünyada 35 milyon çocuk mülteci var

TMPD Genel Koordinatörü Kerem Hasanoğlu, “Tüm dünyada 65 milyon mülteci var. Bunların yarısı, yani 30-35 milyonun çocuk olduğu tahmin ediliyor. Tahminler Türkiye’de ise 26 merkezde 3 milyon mülteci barınıyor ve bunun yarısından fazlası çocuk. Biz ‘her şey sevgiyle başlar’ projesiyle, sanat ve spor camiasının verdiği desteklerle bu çocukların sağlık ve psikolojik destek almasını sağlamaya çalışıyoruz” dedi.