Gazete Vatan Logo

Mükemmel kadının 100 yıllık değişimi

Kadınların mükemmel vücut tanımı son 100 yılda sürekli değişti. 1910’larda Charles Dana Gibson illüstrasyonları kadın imajına yön verdi. 1930 ve 1940'larda kıvrımlı hatlar, 1990’larda Kate Moss gibi çocuksu ve zayıf kadınlar boy gösterdi. 2010’lar Kim Kardashian gibi geniş kalçalı kadınlar sahnede.

1910’lar: Charles Dana Gibson çizimleri

1900’ler Amerika’sının ideal kadın tiplemesinin adı; “Gibson girl”, yani aslında illüstratör Charles Dana Gibson’ın yüzyılın ideal kadın güzelliğini betimleme amacıyla yaptığı bir çizimiydi. Gibson, figürü uzun boylu, geniş omuzlu, iri göğüslü ve ince belli genç kadın olarak gözlemlemişti. Camille Clifford ve Evelyn Nesbit temsilcileriydi. Yüzyılın başlarındaki kadın imajı aslında günümüzdeki kadınların görüntülerine oldukça yakın.

1920’ler: Uçarı kelebekler

Kısa saç, mini etek, sigara içip, araba sürmek gibi skandal sayılacak hareketleri vardı. Korse giymiyor, göğüslerini öne çıkarıyorlardı. Yeni bir şapka, yeni bir erkek, milletin kaderinden daha büyük öneme sahipti. Olive Tpomas, Alice Joyce temsilcileri.

1930’lar: Baştan çıkarıcı

1930 yılında etekler uzadı ve kıvrımlar tekrar moda haline geldi. Seksi ve baştan çıkarıcı kadınların en ünlü sembolü ise Jean Harlow’du.


1940’lar: Ekran kraliçesi kadınlar

Savaş yıllarının kapalı ve kasvetli ortamlarında, belki de hayatı biraz renklendirmek için düzgün vücutlu seksi kadınları moda oldu. İnce yapılı, son derece enerjik görünen bu kadınların belleri oldukça inceydi. Hatta ince bellerini vurgulamak için kuşaklı elbiseler ve takımlar giyiyorlardı. Katherine Hepburn bu akımın en güzel temsilcisiydi.

1950’ler: Kıvrımlı hatlar

1950'lerin seks sembolü Marilyn Monroe'yu da içine alır. Uzun bacakları ve kum saati olarak bilinen vücut hatlarıyla cezbedici bir dış görünüşe sahipti bu kadınlar.

1960’lar: Küçük kadın

1960'ların en zayıf mankeni Twiggy dönemin sembolüydü. İdeal vücut tamamen yağsız olandı. Pek çok kadın anoreksiya oldu.

1970’ler: Atletik kadınlar

1970’lerde ideal güzellik, minimal bir vücut tipi, atletik görünüm, bronz ten ve doğal makyajdan geçiyordu. Bütün bu özelliklere sahip Farah Fawcett, bu özellikleri barındıran en güzel kadındı.

1980’ler: Süpermodel

1980 yılında atletik vücut tipi popüler hale geldi. Bu sebeple ince kadın inanılmaz çekici kabul edildi. Jane Fonda, fitness çılgınlığı sayesinde ideal kabul edilen bir görünüme sahip oldu.

1990’lar: Çocuksu sıska

1990'larda modeller büyük ölçüde inceydi. İnce fiziki yapısı ve kusursuz yüz hatlarıyla adından çokça söz ettiren güzel manken Kate Moss, zayıf olmanın verdiği tadı başka hiçbir şeyde bulamadığını iddia ediyordu.

2000’ler: Mükemmeller

Büyük göğüslü, uzun boylu, ince, uzun bacaklı kadınlar 2000'lere damga vurdu. Bu özelliklere en çok Victoria's Secret melekleri sahipti. Adriana Lima akımın en önemli örneklerinden biri.

2010’lar: Cinsel çekici

Kıvrımlı vücut hatları yeniden moda oldu. İri ve geniş kalçalar, ince bel, büyük göğüsler popüler oldu. Kim Kardashian akımın temsilcisidir.

Haberin Devamı