Gazete Vatan Logo

Muhteşem ziraat!

Yurtdışında büyükmek için harekete geçti

Yurtdışında büyümeye odaklanan Ziraat Bankası radarına şu ülkeleri aldı: Çin, Kırgızistan, Singapur, Azerbaycan, Almanya, Kuzey Afrika, Orta Doğu, Balkanlar.

Türkiye’nin 162.9 milyar lira aktif büyüklüğü ile en büyük ikinci bankası olan Ziraat Bankası, yurtdışında da büyükmek için harekete geçti. Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, global bir banka olmayı hedeflediklerini belirterek Kırgızistan’da bir bankanın çoğunluk hissesinin alımı için görüşmeler sürdürdüklerini ve bu bankanın ülkenin büyük bankalarından biri olduğunu söyledi.

Yüzde 50-50 eşit ortak oldukları Azerbaycan, Özbekistan ve Türkmenistan’daki bankalarda arzu edilen verimliliği elde edemediklerini belirten Aydın şöyle devam etti: “Bu üç coğrafyada var olmayı istiyoruz. Ziraat olarak orada etkili olabilmek için, ortaklık yapımızı yeniden gözden geçirme

görüşmeleri yapıyoruz. Çünkü risk iştahlarımız farklı. Birinci amacımız üçünde de kalan yüzde 50’lik payları almak. Görüşmelerimiz sürüyor. Kısa vadede ikisinden sonuç alacağımızı diğerinde de orta vadede bir çözüme ulaşabileceğimizi düşünüyorum.“

Bankacılık faaliyetlerini Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Uzak Doğu’da hangi içerik ve formlarda sürdürecekleri konusuna odaklandıklarını belirten Aydın, Balkanlar ve Orta Asya gibi belli coğrafyalarda ise da çok rekabetçi olmayı amaçladıklarını, Batum’da şube açmak istediklerini söyledi.

Balkanlar’da Bosna merkezli büyüme planları olduğunu ifade eden Aydın, şu anda orada 25 şubeli bir bankalarının olduğunu, Bosna’yı Balkanlar’ın operasyon merkezi olarak almak istediklerini kaydetti.

Aydın, Çin ve Singapur için bankacılık anlamında ciddi düşünceleri olduğunu ve buralarda var olmak için görüşmeler sürdürdüklerini de belirtti.

16 ülkede faaliyet gösteriyor

Hüseyin Aydın Almanya’daki planları ile ilgili olarak ise şunları söyledi: “Belki Bulgaristan ve Yunanistan gibi Avrupa’nın değişik ülkelerindeki şubeleri Almanya çatısı altında toplayabiliriz.

Örneğin batıda yeni açacağımız bir bankayı, Türkiye’deki bankanın şubesi olarak değil de Almanya merkezli bankanın şubesi olarak açabiliriz. Bu konuda tamamen yeniden çalışıyoruz. Yurtdışında büyümeye ve etkin olmaya devam edeceğiz.”

Aydın’ın verdiği bilgilere göre Ziraat Bankası 16 ülkede 76 noktada faaliyetlerini sürdürüyor.

Bu yıl 3.500 kişiyi işe alacak

Bankanın şubeleşmesine devam edeceğini ve bu yıl 150 yeni şube açmayı planladıklarını kaydeden Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, “Orta vadede 500 yeni şube açmayı planlıyoruz. 2015 yılına geldiğimizde 2 bin şubeye sahip bir bankaya ulaşmak istiyoruz” dedi. Aydın, bu yıl ayrıca 3 bin 500 kişiyi işe almak istediklerini belirterek bu kapsamda işe alımların başladığını kaydetti.

Kredilerde sektörü geçeriz

Bu yıl aktiflerde yüzde 10-12, kredilerde sektörün üzerinde büyüyeceklerini söyleyen Hüseyin Aydın, kârlılıkta geçen yıl yakalanan yüzde 26’ya paralel bir büyüme kaydetmeyi beklediklerini belirtti. Aydın, “Kredilerde sektörün beklentisi olan yüzde 15-20’nin üzerinde büyümeyi hedefliyoruz. TL cinsi eurobond ihracı da gündemimizde” dedi.

Haberin Devamı