Gazete Vatan Logo

Muhtarlar Günü nedir? Muhtarlar Günü ne zaman…

Muhtarlar Günü, 2015 yılında dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu tarafından yürürlüğe konulmuştur. Türkiye Cumhuriyeti Başkanlığı tarafından 19 Ekim 2015 tarihinde yayınlanan bir genelge ile Türkiye’de Ekim Muhtarlar Günü olarak belirlenmiştir.

Muhtarlar Günü nedir? Muhtarlar Günü ne zaman…

Muhtarlar Günü 19 Ekim 2015 yılında belirlenen bir gündür. Yerel demokrasinin en eski örneğini temsil eden muhtarlık görevinin 1829’dan bu yana sürdürüldüğü, muhtarların köy ve mahalle sakinlerinin devlet kurumlarıyla ilişkisinde bir aracı rol oynadığı belirtilerek, muhtarlığın tarihsel bağlarını korumak için 19 Ekim Muhtarlar Günü olarak belirlenmiştir.

Söz konusu genelgede Muhtarlar Günü ile ilgili şu ifadeler kullanılmıştır:

"Muhtarlarımız ve muhtarlık müessesesinin ihtiyaçları, karşılaştıkları sorunlar ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileri ile bu müessesenin tarihsel bağlarını koruyarak geleceğe ilişkin vizyonunun belirlenmesine yönelik çalışmaların yürütülmesi amacıyla 19 Ekim gününün Muhtarlar Günü olarak belirlenmesi uygun görülmüştür. Muhtarlar Günü kapsamında yapılacak etkinlikler, İçişleri Bakanlığı tarafından belirlenecek esas ve usuller çerçevesinde yürütülecektir. Bilgilerini ve gereğini rica ederim."