Gazete Vatan Logo

Mühendisliği bıraktı heykel sanatçısı oldu

İskender Giray, İstanbul Teknik Üniversitesi Fizik Mühendisliği bölümünü bitirdi. Yüksek lisansını yaptığı sırada her şeyi bırakarak heykel tasarlamaya başladı.

Mühendisliği bıraktı heykel sanatçısı oldu

Moda sokakları 2012’den bu yana yakın dönemde yaşanan olayları anımsatan heykellerle kaplı. Örneğin, belediyenin yeniden diktiği bir ağaca sevinen ya da kartopu oynarken öldürülen gazeteci Nuh Köklü adına dikilen heykel gibi... 38 yaşındaki İskender Giray’ın bu eserleri yaratırken en büyük amacı ise “hafızamızı korumak”. O, bilinen ama görmezden gelmeyi seçtiğimiz öyküler anlatıyor bir bakıma... Giray, son olarak mahalle sakinlerinin ricası üzerine, Moda’da ezilerek hayatını kaybeden “Tarçın” isimli bir köpeğin modellemesi üzerinde çalışıyor.

Maliyeti 40-50 bin liraya çıkabiliyor

Bir heykelin maliyetinin 40-50 bin liraya kadar yükselebileceğini söyleyen Giray, “Satın alan insanlar da fazla para ödüyor. Ancak her zaman güzel işler üretemezsiniz. İronik bir şekilde eğitimimim de katkısı oldu sanat için. Fizik eğitimi görmediğin objeler, parçacıklar hakkında bir eğitim. Görmediklerini sürekli kafanda modellemen, şablonlara oturtman gerekiyor. Sürekli hayal gücün çalışıyor. Bu tabii ki sanata daha rahat kanalize olmamı sağladı.” diyor. Giray, bilim üzerine kariyer kurmayı düşünürken 10 yıl önce keskin bir kararla Moda’daki atölyesini açmış. İlk heykelini de 2012’de üretmiş.

Haberin Devamı

Belediyeyi harekete geçirdi

Moda Caddesi’ndeki heykel, belediyenin o noktaya ıhlamur ağacı dikmesini kutluyor.

Yeldeğirmeni’ndeki “Ayrışma”

Kartopu oynadığı sırada esnaf tarafından öldürülen Nuh Köklü’nün anısına dikildi...

Tanığın Adı: Adalet...

Yunan mitolojisinden esinler taşıyan heykel, adaletsizliğe ağıt niteliği taşıyor...

Giray’ın “Beşiktaş‘ın Dikili Ağacı“ adlı prototip heykeli de geçtiğimiz sene 8 ay boyunca Beşiktaş Başkanı Fikret Orman’ın odasını süslemiş.

Sosyal problemlere takık bir insanım

Giray, sanatın kendisi için toplumla arasında kurduğu bir diyalog olduğunu, en sevdiği sergi alanının ise sokak olduğunu söylüyor. Gerçekten de Moda sokaklarında gezinirken karşılaştığınız heykeller yaşanan olayların izlerini taşıyor... Nitekim eserlerini meydana getirirken ilham kaynağı, maalesef yakın geçmişte yaşanan üzüntü verici olaylar olmuş. Örneğin, Gezi Parkı eylemleri sırasında bir “gezi” bisikleti tasarlamış. Sonrasında Mehmet Ayvalıtaş Meydanı‘nda yer alan “Ekmekçi Berkin’i Arıyor” adlı eseri Berkin Elvan’ın ölümünün ardından yapmış. Geçtiğimiz sene sokak ortasında katledilerek öldürülen gazeteci Nuh Köklü‘nün anısına yaptığı “Ayrışma” adlı heykel Yeldeğirmeni’nde, öldüğü sokağın köşesinde yer alıyor. Giray’ın enteresan işlerinden biri de “Ağaca Sevinç” adını verdiği heykel... Moda Caddesi üzerinde yer alan heykelin hikayesini Giray anlatıyor: “Heykelin bulunduğu noktadaki ağacı kesmişlerdi. Ağaç diktikleri zaman ben eski ağıt heykelimi geri alacaktım. İlerleyen süreçte belediye oraya ağaç dikti. Ağıt heykelimi söktüm ve yerine ağaca sevinen bir heykel koydum.

Haberin Devamı