Gazete Vatan Logo

Mühendis ve hemşire ihtiyacı artacak data analistliği gözde meslek olacak

Türkiye'de işsizlik oranı, 0.9 puan artarak yüzde 10.7 seviyesinde gerçekleşti. Günümüzde iyi bir üniversiteden başarıyla mezun olmak iş bulmada yeterli olmuyor. İsdihdam ve kariyer planlama uzmanları gençlere ve ailelere kariyer şekillendirmenin püf noktalarını verdi

Mühendis ve hemşire ihtiyacı artacak data analistliği gözde meslek olacak

Her yıl üniversitelerden mezun olan yaklaşık 700 bin genç “iş bulma yarışına” katılıyor. Gençlerin işi zor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2016 yılı Temmuz Aralık döneminde 3 milyon 324 bin kişi olurken, işsizlik oranı yüzde 10.7. Yine aynı verilere göre 15-24 yaş grubunu içeren genç işsizlik oranı ise yüzde 19.8. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun yaptığı açıklamaya göre bugün ülkemizde 437 bin 481 üniversite mezununu işsiz. 2016 Temmuz sonu itibarıyla Türkiye İş Kurumuna verilerine göre kayıtlı işsizlerden 190 bin 813’ü önlisans, 238 bin 896’sı lisans, 7 bin 422’si yüksek lisans ve 350 kişinin de doktora olmak üzere toplam 437 bin 481 kişi üniversite mezunu.

Ülkemizdeki işsizlik tablosu böyle iken hali hazırda üniversite eğitimlerine devam eden gençler ve üniversite sınavına hazırlanan öğrencilerin aklında tek bir soru var: “Kariyerimi nasıl şekillendirebilir, mezuniyetten sonra iş bulmak için nasıl avantajlı duruma geçebilirim?” İşte sürekli yanıtı aranan bu soruyu Türkiye’nin en önde gelen kariyer ve istihdam platformlarının yöneticileri yanıtladı...

Haberin Devamı

Türkiye’de işsizliğin yanı sıra mesleksizlik sorunu da var

Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz, değişen kuşaklar ve onların iş yapış biçimleriyle birlikte gelecekte daha fazla ihtiyaç duyulacak mesleklerin de değiştiğini açıkça görebildiklerini belirtiyor. "Teknolojinin önlenemez hızıyla birlikte şu anda iş hayatının içerisinde olan Y kuşağı iş yapış biçimlerini de değiştirdi. Araştırmalara göre Z kuşağı daha çok fırsat eşitliğine inanıyor, bir sonuca odaklanma kabiliyeti daha yüksek ve doğdukları andan itibaren hayatlarında olan teknolojiyle çok daha yakından ilgili. Kuşakların bu değişiminin sonucu olarak tüm alanlarda kullanıcıların ve tüketicilerin ya da sunulan hizmetlerin kapsamı da değişti. Şirketlerin sunduğu hizmet kalitesinin yükselmesi için gelecek dönemde bazı alanlarda önemli yetenek ihtiyaçları olacağı biliniyor.

Haberin Devamı

İşte geleceğin para kazandıracak meslekleri

Mühendislik

Gelecekte genel mühendislik pozisyonlarının dışında da mühendis ihtiyaçlarının artacağı gözüküyor. Örneğin biyoloji ve tıp alanındaki gelişmelerin artmasına paralel olarak biyomedikal mühendisliği ihtiyacının artacağını öngörüyoruz. Ayrıca yazılım mühendisliği de yine parlak alanlar arasında yer alıyor.

Mobil teknoloji uzmanlığı

Mühendislikle paralel olarak mobil teknolojilerin geliştirilmesi, yaygınlaştırılması ve satışıyla ilgili uzmanlıkların da yine geleceğin meslekleri arasında olacağını düşünüyoruz. Tüketicilerin tüm ihtiyacını telefonlarından giderme talebi giderek artacak ve bu anlamda “Mobil Uygulama Geliştiricileri” aranan yetenekler arasında olacak.

Data analistliği

Müşterisine özel çözümler üretme ihtiyacı içerisinde olan firmalar için en önemli nokta “Big Data”nın doğru analiz edilebilmesinden geçiyor. Gelecek dönemde dataları doğru yorumlayabilen ve müşterinin ihtiyaçlarını datalar üzerinden anlamlandırabilen yeteneklerin şirketlerin odağında olmasını bekliyoruz.

Haberin Devamı

Sağlık sektörünün birçok dalı

Sağlık sektörü her geçen gün genişliyor ve yeni alanlar açılıyor. Fizyoterapist, diyetisyen, psikiyatrist, psikolog, solunum terapisti gibi pek çok farklı alanda ve elbette bunlarla birlikte hemşirelik dallarında ihtiyaç artıyor. Kariyer.net verilerine göre Eylül ayında sağlık sektöründe yayınlanan ilan sayısının bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 18 oranında arttığı görülüyor.

İçerik yönetimi

İnternet teknolojilerinin artması sadece yazılım alanındaki meslekleri cazip hale getirmedi. Kurumların marka konumlandırmalarını doğru yapabilmeleri adına içerik kanallarını ve sosyal medyayı kullanmasını da zorunlu hale getirdi. Kurumların müşterisiyle olan bağını güçlendiren bu kanallarla ilgili uzmanlıklar geleceğin mesleği olacak.

Yeşil yakalı meslekler

Sürdürülebilirlik alanında yapılan pek çok gelişme var. Bu nedenle sadece sürdürülebilir enerji kaynakları için mühendislik ve teknikerlik pozisyonlarının yanı sıra bu alana özel insan kaynakları yönetimi de gözde olacağını düşündüğümüz meslekler arasında yer alıyor.

Haberin Devamı

İş arayan gençler öncelikle "ruh işlerini" bulmalı

Buneis.com Kurucusu Umut Zeylan

Çocuklar ve gençler kariyerlerini nasıl şekillendirmeli?

Artık kariyerimizi şekillendirirken iş sadece bilgili ve bilinçli olmakla bitmiyor; kırılması gereken bir çok toplumsal ve kültürel ön yargı da var maalesef. Bunların içinde en önemlisi üniversitenin bir anahtar teslim meslek kursu olarak algılanmaması gerekliliği. “Şu bölüm mezunlarına iş garanti” veya “şu bölümleri okumak zaman kaybı” gibi yaftalarla hareket edildiğinde, kendimize uygun olmayan bölümlerde zaman doldurup, tamamen mutsuz geçirilecek bir iş hayatına davetiye çıkarıyoruz. Oysa araştırmalara göre, üniversite dönemini, yapacakları bilinçli seçimlerle tamamen bir alt yapı oluşturma ve yaşamsal zenginlik kazanma dönemi olarak görebilenler, daha kısa sürede kendilerine uygun işi belirleyebiliyor ve bu sayede de kariyerlerinde daha başarılı oluyorlar.

16-29 yaş arası iş arayan gençlerin yüzde 38'i İstanbul, yüzde 15'i İzmir, yüzde 9,34'ü Ankara'da. Türkiye'nin en az iş arayan şehri ise yüzde 1.1 ile Balıkesir.

Kariyer planlaması konusunda aileler nelere dikkat etmeli?

Şu bir gerçek: herkesin severek çalışabileceği bir iş var. Yeter ki önce insan kendini tanısın ve dışarıda var olan fırsatlar hakkında bilgi sahibi olsun. İşte bu noktada ailelere çok önemli görevler düşüyor; öncelikle çocuklarını -sadece bir evlat olarak değil- her anlamda tanıyor olmaları ve yönlendirmelerini buna göre yapıyor olmaları gerekiyor. Sadece gelecek kaygısı ve finansal bakış açısı ile yapılan meslek ve kariyer yönlendirmeleri maalesef bir noktada patlak veriyor; insan özüne ihanet edemiyor. O yüzden her sene üniversite sınavlarına girenlerin neredeyse yüzde 40’ı “bir daha sınava girenler”den oluşuyor; bu rakam sadece bildiklerimiz. İşinde veya üniversitesinde mutsuz ama risk alamayan ve hareket edemeyen de bir büyük kitle olduğu aşikâr. “Kendini tanımak” kişinin kendi başına veya yakın çevresinin desteği ile bir noktaya kadar yapabileceği bir şey; ancak profesyonel destekle ilerlenmesi işleri kolaylaştırıyor.