Gazete Vatan Logo

Muharrem ayı ne zaman? Hicri Yılbaşı nedir?

Muharrem ayı 21 Eylül yani bugün itibariyle başladı. Peki heyecanla beklenen Muharrem ayı nedir? Hangi ibadetler yapılır? Hicri Yılbaşı'nın anlamı nedir? İşte merak edilen tüm soruların cevapları...

Muharrem ayı ne zaman? Hicri Yılbaşı nedir?

Muharrem ayı 2017 yılında 21 Eylül tarihinde başlıyor. İslam aleminde büyük yeri olan Muharrem ayında tutulan oruç çok faziletlidir. İşte Hicri Takvim'in başlangıcı olarak görülen Muharrem ayına dair bilinmesi gereken tüm detaylar...

HİCRİ YILBAŞI VE MUHARREM AYI NEDİR?

Müslümanlar için bir dönüm noktası olan hicret, tarihte yeni bir sayfa açmıştır. Hz. Ömer’in halifeliği döneminde hicretin gerçekleştiği gün, Hz. Ali’nin teklifiyle hicrî takvimin başlangıcı sayılmıştır. O günden itibaren de İslam âleminde 1 Muharrem hicrî takvimin başlangıcı olarak kabul görmüştür.

Müslümanlar için bir milat olan hicret; Allah’a ve O’nun Kutlu Elçisi Rahmet Peygamberine gönülden bağlılığın bir ifadesi; hakka, hakikate, ilme, irfana ve medeniyete yapılan yolculuktur.

Hicret, Allah rızası için; anadan, babadan, evlattan, yardan, diyardan, maldan, mülkten hatta candan vazgeçmenin ibretli ve meşakkatli bir öyküsü; Yüce dinimizin rahmet yüklü mesajlarını bütün insanlığa ulaştırmak için çıkılan kutlu yolculuğun adıdır. Öyle ki tebliğ hicreti doğurmuş, hicret ise tebliği yoğurmuştur. Kısaca hicret Müslümanlar için bir milattır.

Haberin Devamı

Hicret, Allah yolunda fedakârlığın, yardımlaşmanın kardeşliğin zirvesidir..

MUHARREM AYININ FAZİLETLERİ

Muharrem ayı, Kur’an-ı kerimde, kıymet verilen dört aydan biridir. Muharremin birinci günü oruç tutmak, o senenin tamamını oruç tutmak gibi faziletlidir. Bir hadis-i şerif meali şöyledir:

(Ramazandan sonra en faziletli oruç, Muharrem ayında tutulan oruçtur.) [Müslim]

Kıymet verilen dört aydan biri Muharrem ayının, Zilkade, Zilhicce ve Receble beraber Kur’an-ı kerimde kıymet verilen dört aydan biri olduğu bildirilmektedir. (Tevbe 36) Birkaç hadis-i şerif meali de şöyledir: